Fossiilivapaa teräs

Uskomme, että on olemassa metalli, joka on kultaakin arvokkaampaa.

Suurin muutos teräksen tuotannossa yli tuhanteen vuoteen

HYBRIT on lyhenne sanoista Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Se on hanke, jossa pyrimme fossiilittoman teräksen tuotantoon hyödyntäen fossiilivapaata sähköä ja vetyä. Tavoitteenamme on poistaa kokonaan hiilidioksidipäästöt koko arvoketjusta aina kaivostoiminnasta teräksentuotantoon.

Aloitimme hankkeen vuonna 2016 yhdessä kumppaneidemme LKAB:n ja SSAB:n kanssa tavoitteena kehittää fossiilittoman raudan ja teräksen tuotantotekniikkaa.

HYBRIT-hankkeen ansiosta olemme nyt askeleen lähempänä fossiilivapautta.

Metalli, joka voi vähentää hiilidioksidipäästöjä maailmanlaajuisesti 7 %

Teräs on meille välttämätöntä, mutta teräksen tuotanto muodostaa 7 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Fossiilivapaa teräs tarjoaa meille todellisen mahdollisuuden vähentää näitä päästöjä merkittävästi ja auttaa saavuttamaan tavoitteemme fossiilivapaudesta.

Se myös auttaa meitä saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 11 (kestävät kaupungit ja yhteisöt), 12 (vastuullinen kulutus ja tuotanto), 9 (teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuuri) ja 17 (yhteistyö ja kumppanuus).

HYBRIT -pilottilaitos Luulajassa.
HYBRIT-hankkeen ajatuksena on käyttää sen sijaan vetykaasua, jota tuotetaan ruotsalaisista fossiilivapaista energialähteistä valmistettavalla sähköllä. Päästönä syntyy tällöin tavallista vettä.

"HYBRIT-hanke on meille majakkahanke, joka myös vahvistaa kaikkien hankkeessa mukana olevien kumppaneiden kilpailukykyä. Muutos on jo käynnissä. – Anna Borg, Vattenfall. Konsernijohtaja

"Yhteiskuntamme tarvitsevat terästä, koska ne on rakennettu sen varaan. Mutta tässä on yksi ongelma. Teollisuutemme tuottaa tänä päivänä 7 % maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä. Suunnitelmamme on ottaa ensimmäinen hiilidioksidivapaa terästehtaamme käyttöön vuoteen 2025 mennessä. Sen jälkeen voimme toimittaa fossiilivapaasti valmistettua terästä markkinoille". – SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Arvioimme arvokkuuden uudelleen

Ihmiset ovat aina valmistaneet arvokkaimmista metalleista koruja, sormuksista kaulakoruihin ja grillzseihin. Mutta mikä on arvokkain metallimme nykyisin? Onko arvokkain metalli se, joka maksaa meille eniten vai ympäristön kannalta vähiten?

Korostaaksemme sitä, kuinka tärkeää fossiilivapaa teräs on, teimme yhteistyötä brittiläisen räppärin ja laulajan Stefflon Donin kanssa osoittaaksemme, miten arvioimme arvokkuutta uudelleen.

Katso myös

Vedyn potentiaali hiilipäästöjen vähentämisessä eri teollisuudenaloilla ja sektoreilla on suuri.

Fossiilivapaa vety

Vedyn potentiaali hiilipäästöjen vähentämisessä eri teollisuudenaloilla ja sektoreilla on suuri, koska sitä voidaan käyttää energianlähteenä korvattaessa fossiilisia polttoaineita, kuten kaasua tai öljyä, sekä katalysaattorina teollisissa prosesseissa korvaamalla fossiiliset materiaalit, kuten koksi.

Sähköpolttoaine luokitellaan ympäristöystävälliseksi lentopolttoaineeksi (SAF), koska ainoat sähköpolttoaineen valmistusprosessiin vaikuttavat tekijät ovat fossiilivapaa sähkö, vesi ja kierrätetty hiilidioksidi.

Fossiilivapaa ilmailu

Kehitämme yhteistyössä SAS:n, Shellin ja Lanzatechin kanssa fossiilivapaata SAF-lentopolttoainetta, joka tuotetaan fossiilivapaalla sähköllä ja kaukolämpöjärjestelmästä saadulla kierrätetyllä hiilidioksiidilla.

Tuulivoimasta on tullut yksi tärkeimmistä energianlähteistä hiilestä irtautumiseen pyrittäessä.

Tuulivoima

Tuulivoima on yksi tärkeimmistä uusiutuvista energialähteistä. Rakenamme Suomen Korsnäsiin tuulivoimapuiston joka tuottaa uusiutuvaa energiaa määrän, joka vastaa yli kahden miljoonan kerrostaloasunnon vuosikulutusta.