Time in controller:24.10.2021 15.57.56

Miten aurinkosähkö tuotetaan?

720x500-solarpower-1.png

Aurinkopaneelien toimintaperiaate

Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergian muuttamiseen sähkövirraksi. Auringon säteilemä energia koostuu pienistä hiukkasista eli fotoneista.

Osuessaan aurinkopaneeliin fotonit imeytyvät puolijohdemateriaaleihin, kuten piihin. Ne irrottavat negatiivisen varauksen omaavat elektronit atomeistaan, jolloin elektronit pääsevät vapaasti virtaamaan puolijohdemateriaalissa, muodostaen sähkövirtaa aurinkokennojen virtajohtimiin. Säteilyn intensiteetin kasvaessa elektroneja irtoaa enemmän: aurinkopaneeli tuottaa kesällä paremmin kuin talvella, koska valoa on enemmän.

Suomen olosuhteet soveltuvat varsin hyvin aurinkoenergian hyödyntämiseen. Aurinko säteilee Etelä- Suomessa neliömetrin vaakapinnalle vuodessa yhteensä noin tuhat kilowattituntia. Keski-Suomessa säteilymäärä on n. 900 kWh ja Sodankylässäkin vielä n. 800kWh.

 


Aurinkosähkön hyödyt ja haitat

Ehtymätön, uusiutuva ja päästötön aurinkoenergia on tulevaisuuden energialähde.

Hyödyt

 • Aurinko on uusiutuva energianlähde, jota riittää vielä noin 6,5 miljardiksi vuodeksi.
 • Aurinkoenergia on kestävää, koska me emme voi ylikuluttaa sitä.
 • Aurinkoenergian hyödyntäminen vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä.
 • Aurinkoenergiaa on saatavilla kaikkialla maailmassa päiväntasaajalta tänne Pohjolaan saakka. 
 • Aurinkoenergian tuotannossa ei ole melua aiheuttavia liikkuvia osia, kuten esimerkiksi tuuliturbiineissa.
 • Aurinkopaneelit eivät edellytä aktiivista kunnossapitoa, joten ylläpitokustannukset ovat pienet. Paneeleiden käyttöikä on noin 20-30-vuotta.
 • Aurinkoenergia-alalla otetaan jatkuvasta uusia teknisiä edistysaskeleita. Uudet innovaatiot nanoteknologiassa ja kvanttifysiikassa voivat kolminkertaistaa aurinkopaneeleiden sähköntuotannon.
Aurinkopaneelien valmistus kuluttaa luontoa

Haitat

 • Aurinkoenergia ei sellaisenaan tuota päästöjä toimiessaan. Välilliset päästöt ja ympäristövaikutukset syntyvät paneeleiden tuotannossa tarvittavista materiaaleista, tuotantoon sitoutuneesta energiasta, kuljetuksesta ja asennuksesta.
 • Aurinkokennojen valmistuksessa käytetään materiaaleja, jotka ovat kalliita ja harvinaisia, eli välillisesti aurinkokennojen valmistus kuluttaa myös rajallisia resursseja.
 • Aurinkoenergiaa voi tuottaa vain vuorokauden valoisina tunteina. Voit käyttää aurinkosähköä kuitenkin ympäri vuorokauden hankkimalla Täysaurinko -sähkösopimuksen joka on alkuperätodennettua sähköä.

Vattenfall ja aurinkovoima

Kun valitset aurinkoenergiaa, teet helpon ympäristöteon.

Vattenfallin myymä aurinkosähkö tuotetaan Belgiassa, Hollannissa ja Ruotsissa

Aurinkoa ihan jokaiselle

Päästöttömänä tuotantomuotona aurinkoenergian ympäristövaikutukset ovat moneen muuhun tuotantomuotoon verrattuna vähäisiä. Vattenfallin aurinkosähkön alkuperämaat ovat Ruotsi, Italia ja Belgia.

Aurinkovoima on yksi valittavissasi oleva energian tuotantomuoto, kuten tuuli-, ydin- ja vesivoimakin. Vattenfallilla tämän sopimuksen nimi on Täysaurinko. Aurinkosähköä voit tuottaa myös itse hankkimalla kotiisi aurinkopaneelit.

Miten alkuperätakuut toimivat?

Sähkön alkuperätakuu on todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Alkuperätakuu myönnetään energian tuottajalle toteutuneen tuotantomäärän mukaisesti. Sähkön myyjä hankkii asiakkaalle myytyä sähkömäärää vastaavan määrän alkuperätakuita.

Myyty sähkö voidaan alkuperätakuun avulla jäljittää tuotantolaitokseen asti. Vattenfallin Täysaurinko -sähkön alkuperä varmistetaan alkuperätakuilla.

Aurinkoenergiaa voi hyödyntää myös talvella

Miten aurinkosähköä voi käyttää talvella?

Fyysinen sähkö tulee aina kellonajasta ja vuodenajasta riippumatta lähimmästä voimalaitoksesta. Sähkön myynnissä on aina kyse sopimuksista ja rahavirroista, ei fyysisen sähkön virroista. Käyttämääsi aurinkosähköä ei siis tuoteta samaan aikaan kun käytät sitä. Siksi kotisi sähkövirta ei riipu säästä tai vuodenajasta.

 

Valitsemalla ekologista energiaa teet arvovalinnan

Miksi valita uusiutuvaa energiaa?

Ostamalla alkuperätodennettua sähköä voit edistää uusien, hiilineutraalien voimaloiden rakentamista. Ohjaamme tuotot alkuperäsertifikaattien kautta kyseisen sähkön tuottajille. Alkuperätodennettu sähkö syrjäyttää markkinoilta fossiilisia polttoaineita, joten valinnallasi voit edistää puhtaan energian lisärakentamista globaalisti ja hidastaa ilmastonmuutosta.

Asiantuntijan kommentti

"Aurinkoenergia on ehtymätön uusiutuvan energian tuotantomuoto, jonka hyödyntämisessä on suuri potentiaali. Aurinkoenergialla onkin tärkeä rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä ja se on myötävaikuttamassa energiantuotannon siirtymisessä kohti uusiutuvia energialähteitä. Itselleni aurinko edustaakin tulevaisuuden uusiutuvaa energiaa."

Mikko-Oskari Hiipakka, tuoteasiantuntija
Vattenfall Oy

Aurinkosähkö-faktoja

Tiesitkö, että auringon mahdollisuudet energialähteenä keksittiin jo vuonna 1839?

 • Tunnin aikana maapallon pinnalle tulee auringon säteilyenergiaa enemmän kuin koko ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa.
 • Auringon säteily on Suomessa vuositasolla lähes yhtä suurta kuin Keski-Euroopassa ja noin puolet Saharan määrästä.
 • Mikäli Suomen pinta-alasta 1 % peitettäisiin aurinkokennoilla, riittäisi energiamäärä tyydyttämään koko Suomen ympärivuotisen energiatarpeen. 
 • Aurinkosähkön historia juontaa vuoteen 1839, jolloin ranskalainen Alexandre Becquerel havaitsi elektrolyyttiin upotettujen elektrodien välisen jännitteen riippuvan valon määrästä.
 • Ensimmäinen aurinkopaneeli valmistettiin Yhdysvalloissa vuonna 1954.
 • Auringosta säteilyn muodossa saatava energia ylläpitää lähes kaikkea elämää maan päällä.

Valitse aurinkosähköä

Aurinkosähköä on saatavilla ihan jokaiseen kotiin.

Aurinkopaneelijärjestelmät

Saat meiltä kaikki aurinkopaneeliratkaisut omakotitaloihin, mökeille tai yritysten tarpeisiin. Pakettimme koostuvat markkinoiden kuumimpien komponenttivalmistajien  (mm. Fronius ja Vikram Solar) mallistoista. Koko ratkaisun kruunaa kotimaista laatutyötä oleva asennusjärjestelmä ja pitkät takuut.

Tutustu aurinkopaneeleihin

Täysaurinko-sähkösopimus

Et tarvitse aurinkopaneeleita hyödyntääksesi aurinkosähköä. Tee kanssamme ympäristöystävällinen Täysaurinko-sähkösopimus, ja saat auringolla tuotettua sähköä suoraan pistorasiasta. Aurinkosähkön alkuperämaat ovat Ruotsi, Italia ja Belgia, ja se on alkuperätodistettua sähköä.

Tutustu Täysaurinko-sähkösopimukseen

Kysy chatissa