Autamme rakennuksiamme vapautumaan fossiilisista polttoaineista

Rakennuksemme ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista. Lue miten autamme niitä vapautumaan riippuvuudesta kehittämällä fossiilivapaata terästä HYBRITin ja fossiilivapaan vedyn avulla.

Suurimpia muutoksia teräksen tuotannossa yli 1000 vuoteen

HYBRIT on lyhenne sanoista Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. Se on yhteistyöhanke, jossa fossiilivapaata terästä valmistetaan fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tavoitteenamme on poistaa hiilidioksidipäästöt arvoketjussa aina kaivostoiminnasta teräksentuotantoon.

Aloitimme hankkeen vuonna 2016 yhdessä kumppaneidemme LKAB:n ja SSAB:n kanssa tavoitteena kehittää fossiilivapaan raudan ja teräksen tuotantotekniikka.

Kaupunkimme ja yhteiskuntamme on rakennettu teräksestä, mutta HYBRITin ansiosta olemme nyt askeleen lähempänä sitä, että kaupunkimme voivat vapautua fossiilisista polttoaineista.

Tuikkukuppi fossiilivapaasta teräksestä
Ihmiset ovat aina tehneet arvokkaimmista metalleista koruja sormuksista kaulakoruihin ja grillzeihin. Mutta mikä on arvokkain metallimme tänään? Onko se se, joka maksaa meille eniten vai ympäristölle vähiten?

Metalli, joka voi vähentää hiilidioksidipäästöjä maailmanlaajuisesti 7 prosentilla

Teräs on oleellinen osa elämäämme, mutta sen tuotanto muodostaa noin 7 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Fossiilivapaa teräs tarjoaa meille todellisen mahdollisuuden vähentää näitä päästöjä merkittävästi ja auttaa saavuttamaan tavoitteemme fossiilivapaudesta.

Se auttaa meitä myös saavuttamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 11 (kestävät kaupungit ja yhteisöt), 12 (vastuullista kuluttamista), 9 (kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuuria) ja 17 (yhteistyö ja kumppanuus).

Anna Borg - Konserni- ja toimitusjohtaja, Vattenfall

"Yhteiskuntamme tarvitsevat terästä. Yhteiskuntamme on rakennettu sen varaan, mutta asiassa on yksi ongelma. Teollisuutemme tuottaa tänä päivänä 7 prosenttia maailman kaikista hiilidioksidipäästöistä. Suunnitelmamme on saada ensimmäinen terästehtaamme ilman hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2025 mennessä. Sen jälkeen voimme toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille". - SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist. 

Fossiilivapaata terästä valmistava pilottilaitos
HYBRIT-hankkeen omistajat SSAB, LKAB ja Vattenfall investoivat 150 miljoonaa kruunua vedyn varastointilaitokseen fossiilitonta terästä tuottavassa pilottilaitoksessa.

Tutustu fossiilivapaaseen vetyyn

Jotta voimme vapautua fossiilisista polttoaineista ja vähentää hiilidioksidipäästöjä yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, tarvitsemme fossiilivapaan vedyn kaltaisia ratkaisuja. Vety on muutakin kuin keskeinen osa fossiilivapaan teräksen tuotantoprosessia. Sillä on myös kyky tuottaa energiaa kokonaisille teollisuudenaloille. Se voi myös varastoida ja kuljettaa energiaa. Vetyä tuotetaan jakamalla vesimolekyylit vedyksi ja hapeksi. Tämä prosessi vaatii paljon energiaa. Jos tarvittava energia saadaan fossiilivapaista lähteistä, kuten vesi-, tuuli- tai aurinkovoimasta, lopputuotteena on fossiilivapaata vetyä.

Eikä siinä vielä kaikki. Fossiilivapaa vety vapauttaa tuotantovaiheessa happea hiilidioksidin sijasta ja vettä, kun sitä käytetään polttoaineena teollisissa prosesseissa. Tämä tarkoittaa sitä, että fossiilivapaa vety voi vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä esimerkiksi jalostusteollisuudessa, petrokemianteollisuudessa ja lannoitetuotannossa sekä kuljetuksissa - ja tietysti teräksen valmistuksessa.

Vesimolekyylejä
Vetykaasu on ilmastoystävällistä silloin, kun se valmistetaan elektrolyysin avulla vedestä eli käyttäen fossiilittomista lähteistä saatua sähköä veden hajottamiseen vedyksi ja hapeksi.

Katso myös

Vihreä paitainen tyttö

CO2-tiekarttamme

Olemme päättäneet ottaa tähän mennessä suurimman harppauksen vähentääksemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Pariskunta pelaa videopeliä

Sähkösopimuksemme

Kaikki Suomessa kotitalouksille ja pienyrityksille myymämme sähkö on fossiilivapaata. Valitse sinulle sopiva sähkösopimus.

Tuulimyllyt ja aurinkopaneelit

Tuotantomuotomme

Koska ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista on tärkeää, että ihmiskunta pystyy siirtymään vähäpäästöisiin energiamuotoihin.