Time in controller:29.3.2023 14.12.14

Pörssisähkö

Tuntihintaiset sähkösopimukset

Valitse tuntihintainen pörssisähkösopimus

Pörssisähkö- eli spot-sopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin spot-hintoja.  

Arvonlisävero 10 % 1.12.2022-30.4.2023 (norm. 24%). Tuntisähkösopimusten marginaali ja perusmaksu muuttuvat 1.4.2023 alkaen.

Tuntisähkö Mix– eli pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi - siksi sopimus sopii erityisen hyvin sähkölämmittäjälle. Sopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla. Sivuston hinnat sisältävät 10 % arvonlisäveron 1.12.2022-30.4.2023 (norm. 24%). 

Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän Spot CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Tarjouskampanjan kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Tee sähkösopimus

EKO Tuntisähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, tuulivoimalla tuotettua pörssisähköä. Jokaisesta kulutetusta kilowattitunnista menee maksu Suomen Luonnonsuojeluliiton EKOenergialle, joka ohjaa sen ympäristötyötä tekeville järjestöille. Sivuston hinnat sisältävät 10 % arvonlisäveron 1.12.2022-30.4.2023 (norm. 24%). 

Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän EKO CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Tarjouskampanjan kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Tee sähkösopimus

Tuntisähkösopimusten marginaali ja perusmaksu 1.4.2023 alkaen

 

Tuntisähkösopimusten marginaali ja perusmaksu muuttuvat 1.4.2023 alkaen. Sähkön tuntikohtainen hinta määräytyy edelleen sähköpörssin Suomen hinta-alueen tuntihinnan mukaisesti.

Hinnan muutoksiin vaikuttaa sähkönmyyntiin ja -hankintaan liittyvien kustannusten nousu. Esimerkiksi kantaverkkoyhtiö Fingrid on korottanut sähkönmyyjiltä perimiään maksuja.

Tuntisähkö Mix Alv 24 % Alv 10 %
Perusmaksu €/kk 4,95 €/kk 4,39 €/kk
Marginaali snt/kWh 0,50 snt/kWh 0,44 snt/kWh
     
EKO Tuntisähkö    
Perusmaksu €/kk 4,95 €/kk 4,39 €/kk 
Marginaali snt/kWh 0,60 snt/kWh 0,53 snt/kWh

Mitä on pörssisähkö?

Vattenfallin pörssisähkö lyhyesti

Pörssisähkösopimuksella voi hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi. Sähkö hinnoitellaan tunneittain sähköpörssi Nord Poolin Suomen hinta-alueen spot-hinnoin. Voit siis suunnitella etukäteen sähkönkulutustasi seuraavan vuorokauden edullisimmille tunneille.

Sähköpörssin spot-tuntihinnat ovat nähtävinä edellisenä päivänä Vattenfallin ja Nordpoolin sivuilla. Vattenfallin asiakkaana voit seurata omaa sähkönkäyttöäsi ja sen kustannuksia Vattenfallin Oma energia -palvelussa.

Tuntisähköasiakkaalla tulee olla jatkuvasti päällä oleva, tuntisarjaa toimittava etäluettava sähkömittari. Sähkömittarityypin voi tarkistaa paikalliselta jakeluverkonhaltijalta.

Pörssisähkön sanasto

Pörssisähkö
Tarkoittaa Nord Poolista hankittavaa markkinahintaista sähköä.

Tuntisähkö
Vattenfallin sähkösopimus, jonka hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin sähköpörssissä.

Spot-hinta
Sähkön todellinen markkinahinta tunti tunnilta Nord Poolissa.

Nord Pool
Kauppapaikka, jossa sähköä myyvät tuottajat ja sähkön jälleenmyyjät kohtaavat. Sähkön markkinahinnat muodostuvat sähköpörssissä tunnin tarkkuudella kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tuntihinnan muodostuminen

Tuntisähkö-sopimuksen hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin. Spot-hintaan lisätään kuluttajille Suomessa kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero sekä Vattenfallin marginaali 0,42 snt/kWh. Lisäksi laskutetaan perusmaksu, joka on 3,95 €/kk (sis. alv. 24 %)

Yhden tunnin kustannus on kyseisen tunnin sähkönkäyttö kerrottuna vastaavan tunnin Tuntisähkö-sopimuksen hinnalla (arvonlisäverollinen spot-hinta + marginaali). Kuukauden kustannus on puolestaan kuukauden kaikkien tuntien kustannusten summa.

Esimerkkilaskelma yhden tunnin kustannuksesta, jolloin sähköä käytetään 10 kWh ja Suomen hinta-alueen arvonlisäverollinen spot-hinta on 8,97 snt/kWh.

Tuntisähkö-sopimuksen hinta  (8,97 + 0,42) 9,39 snt/kWh
Sähkön käyttö   10 kWh
Tunnin kustannus (9,39 snt/kWh x 10 kW) 93,90 snt 

Esimerkkilaskelmassa on käytetty vuoden 2021 tuntispot-hintojen keskiarvoa 8,97 snt/kWh (alv. 24 %).

Sähkön hinnan kehitys

Sähkön hinta vaihtelee markkinoilla niin maailmantalouden kuin sadetilanteenkin mukaan. Asiantuntijamme Peter Strandberg pitää sinut ajan tasalla sähkömarkkinoista, sähkön hinnan kehityksestä ja siihen vaikuttavista asioista. 

Lue uusin sähkömarkkinakatsaus