Pörssisähköä kotiin

Tee pörssisähkösopimus

Pörssisähkösopimusten hinta perustuu Suomen hinta-alueen sähköpörssin hintoihin, joihin lisätään arvonlisävero, Vattenfallin välityspalkkio eli marginaali ja kuukausihintainen perusmaksu. Pörssisähkössä tuotteen hinta vaihtelee tuntikohtaisesti. Sähkösopimus on hyvä vaihtoehto, jos haluat säästää rahaa sähkölaskussa pitkällä tähtäimellä.

Pörssisähköä aktiiviselle hintaseuraajalle

Pörssisähkösopimuksella eli spot-sopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin tunneittain päivittyviä spot-hintoja. 

Tuntisähkö Mix sopimuksen perusmaksu muuttuu 1.9.2024 alkaen. Uusi perusmaksu on 5,95 €/kk. (hinta sisältää ALV 25,5 %).

Tuntisähkö Mix − eli pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi. Sopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti. Tuntisähkö Mix sopimuksen perusmaksu muuttuu 1.9.2024 alkaen. Uusi perusmaksu on 5,95 €/kk. (hinta sisältää ALV 25,5%).Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän Spot CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Perusmaksualennuksen kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Maksutapa: Lasku Tunnistaudu ja tee sopimus Klikkaamalla ”Tunnistaudu ja tee sopimus” –painiketta sinut ohjataan ensin tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen pääset tekemään sopimuksen tilauslomakkeella.

Vattenfallin pörssisähkö lyhyesti

Vattenfallin pörssisähkö lyhyesti

Vattenfallin pörssisähkö lyhyesti

Pörssisähkösopimuksella voi hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi. Sähkö hinnoitellaan tunneittain sähköpörssi Nord Poolin Suomen hinta-alueen spot-hinnoin. Voit siis suunnitella etukäteen sähkönkulutustasi seuraavan vuorokauden edullisimmille tunneille. Sähköpörssin spot-tuntihinnat ovat nähtävinä edellisenä päivänä Vattenfallin ja Nordpoolin sivuilla. Vattenfallin asiakkaana voit seurata omaa sähkönkäyttöäsi ja sen kustannuksia Vattenfallin Oma energia -palvelussa. Tuntisähköasiakkaalla tulee olla jatkuvasti päällä oleva, tuntisarjaa toimittava etäluettava sähkömittari. Sähkömittarityypin voi tarkistaa paikalliselta jakeluverkonhaltijalta.

Sähkön hinnankehitys

Sähkön hinnankehitys

Energiamarkkinoiden tilanne ja sähkön hintaennuste vuodelle 2023 on ollut monelle kuuma puheenaihe viimeisen vuoden aikana. Sähkön hintojen vaihdellessa voimakkaasti hinnat ovat olleet ajoittain korkealla tasolla, ja pörssisähkön hinta nousikin ennätyskorkealle tasolle. Pidemmät kylmät jaksot ovat vaikuttaneet suoraan sähkön hintaan: mitä kylmempi sää, sitä enemmän sähkön kokonaiskulutus kasvaa ja sitä kalliimpaa sähkö yleisesti on. Korkeisiin hintoihin ja hintaennusteeseen ovat sääolosuhteiden lisäksi vaikuttaneet myös Euroopassa vallitseva kriisi. Sähkön hinta vaihtelee markkinoilla niin maailmantalouden kuin sadetilanteenkin mukaan. Asiantuntijamme Peter Strandberg pitää sinut ajan tasalla sähkömarkkinoista, sähkön hinnan kehityksestä ja siihen vaikuttavista asioista.

Pörssisähkön sanasto ja sähkön tuntihinnan muodostuminen

Pörssisähkön sanasto

Pörssisähkö
Tarkoittaa Nord Poolista hankittavaa markkinahintaista sähköä.

Tuntisähkö
Vattenfallin sähkösopimus, jonka hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin sähköpörssissä.

Spot-hinta
Sähkön todellinen markkinahinta tunti tunnilta Nord Poolissa.

Nord Pool
Kauppapaikka, jossa sähköä myyvät tuottajat ja sähkön jälleenmyyjät kohtaavat. Sähkön markkinahinnat muodostuvat sähköpörssissä tunnin tarkkuudella kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tuntihinnan muodostuminen

Tuntisähkö-sopimuksen hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin. Spot-hintaan lisätään kuluttajille Suomessa kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero sekä Vattenfallin marginaali 0,50 snt/kWh. Lisäksi laskutetaan perusmaksu, joka on 4,95 €/kk (sis. alv. 24 %).

Yhden tunnin kustannus on kyseisen tunnin sähkönkäyttö kerrottuna vastaavan tunnin Tuntisähkö-sopimuksen hinnalla (arvonlisäverollinen spot-hinta + marginaali). Kuukauden kustannus on puolestaan kuukauden kaikkien tuntien kustannusten summa.

Alla esimerkkilaskelma yhden tunnin kustannuksesta, jolloin sähköä käytetään 10 kWh ja Suomen hinta-alueen arvonlisäverollinen spot-hinta on 8,97 snt/kWh.

Esimerkkitunnin kustannus: (8,97 + 0,50) x 10 = 94,7 snt

Esimerkkilaskelmassa on käytetty vuoden 2021 tuntispot-hintojen keskiarvoa 8,97 snt/kWh (alv. 24 %).

Miten pörssisähkö toimii

Pörssisähkö - usein kysyttyä
Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö tarkoittaa reaaliaikaista markkinahintaista sähköä. Kun ostat Spot-hinnoiteltua pörssisähköämme, et maksa turhasta, vaan markkinoiden tämänhetkisen tuntihinnan mukaisesti – ja voit itse vaikuttaa siihen, millaisille tunneille kohdennat sähkönkulutuksesi. Voit siis valita edullisimmat tunnit käyttöösi. Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee edullisesta kalliimpaan, se on pitkällä aikavälillä yleensä kuluttajalle kannattavin vaihtoehto. 

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?

Pörssisähkön energiahinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) ilmoittamasta Suomen hinta-alueen hinnasta. Tuntihintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero ja marginaali. Pörssisähkö on hyvä valinta silloin, kun sähkön markkinahinta lähtee voimakkaaseen laskuun.

Kannattaako juuri nyt ottaa pörssisähkösopimus?

Monille paras sähkösopimus juuri nyt on pörssisähkö. Sen valitsevan on kuitenkin tärkeää seurata hintakehitystä ja tunneittain vaihtuvia spot-hintoja.

Miten valitaan halvin pörssisähkösopimus?

Halvin pörssisähkö löytyy usein kilpailuttamalla sähkösopimukset. Pörssi­sähkön hinta perustuu tunti­koh­taiseen sähkö­pörs­sissä kilpai­lu­tettuun hintaan. Pörssisähkön hintaan voi itse vaikuttaa ajoit­ta­malla omaa kulutustasi. Usein yöllä ja viikon­lop­puisin sähkö on edulli­sinta.

Miten negatiiviset tuntihinnat laskutetaan?

Tuntihinnat ovat joskus negatiivisia sääolosuhteiden ja sähköntuotannon muutosten takia. Jos hinta on negatiivinen, et maksa sähköstä, vaan saat jopa hyvitystä joiltain tunneilta sähkön käyttämisestä. Negatiivinen tuntihinta miinustetaan Vattenfallin marginaalista. Marginaalia suuremmat negatiiviset hinnat siis aiheuttavat tilanteen, jossa sähkönkulutuksesta maksetaan asiakkaalle.

Negatiivisten tuntien aikana sähköä ei kuitenkaan kannata tuhlata, sillä sähkönsiirtoyhtiö veloittaa normaaliin tapaan sähköveron ja sähkönsiirtomaksun. Lisäksi oillakin sähköverkkoyhtiöillä on käytössä tehomaksu, jos käytät sähköä merkittävästi tavallista enemmän.

Minulla on pörssisähkö, miksi en näe laskulla tarkkoja tuntihintoja?

Tuntikohtaisia energian hintoja tai tuntikohtaista sähkönkulutusta ei erikseen eritellä sähkölaskulla. Laskulla näkyy vain kuukauden keskihinta.

Se lasketaan seuraavasti:

  1. Kuluttamasi energia per tunti kerrotaan tuntihinnalla, ja siihen lisätään vielä alv + Vattenfallin marginaali.
  2. Tämän jälkeen kaikki yksittäisten tuntien kustannukset lasketaan yhteen, ja tämä on laskutettava energian hinta.
  3. Laskulla näkyvä Spot-energian hinta on koko kuun laskutettu energia jaettuna koko kuun kulutuksella.

Tuntikohtaiset hinnat ovat nähtävillä Vattenfallin Oma energia -palvelussa, Oma kulutukseni -osiossa. Valitse siellä päiväkohtainen näkymä, niin näet sekä tuntikohtaiset spot-hinnat että tunnin kulutuksesi. Muista laittaa raksi ruutuun ”SPOT hintasarja” jotta näet myös hinnat.

Oma energiassa näkyvät Suomen hinta-alueen tuntikohtaiset spot-hinnat, sisältäen arvonlisäveron. Hinnat eivät sisällä Vattenfallin marginaalia. Huomaathan, että jos vertailet hintoja Nord Pool -sähköpörssin sivuilla näkyviin hintoihin, pitää ottaa huomioon aikavyöhyke. Nord Poolin hinnat ovat aikavyöhykkeen GMT+1 mukaisia, kun taas Oma energia näyttää Suomen aikavyöhykkeen GMT+2. Näin siis esim. Nord Poolissa näkyvä hinta ajalle 6:00 – 7:00 on todellisuudessa Suomen aikaa 7:00 – 8:00.