Aurinkopaneelien tarkistuslista

Hienoa, että olet kiinnostunut tuottamaan fossiilivapaata aurinkosähköä. Tutustu laatimaamme tarkistuslistaan, jotta sinulla on kaikki valmiina aurinkopaneelien tilausta, asennusta ja käyttöönottoa varten.

Ennen kuin tilaat aurinkopaneelit
1. Varmista, että talosi on kytketty sähköverkkoon ja siitä löytyy sähkökeskus

Me Vattenfallilla asennamme aurinkopaneeleja ainoastaan rakennuksiin, jotka on kytketty sähköverkkoon, ja joista löytyy sähkökeskus. Mikäli asennuskohteeseen ei ole vedetty sähköjä, on sinun varmistettava, että tarvittavat sähkötyöt on tehty ennen aurinkopaneelien asennuspäivää. Varmista valitsemasi aurinkopaneelipaketin tarkemmat vaatimukset. 

2. Tarkista, että talosi katto on riittävän hyvässä kunnossa

Aurinkopaneelien asentamiseksi talon katon on oltava riittävän hyvässä kunnossa, ja kunnon tarkistaminen on asiakkaan vastuulla. Tarvittaessa voit pyytää paikalle ammattilaisen.

3. Selvitä tarvitsetko toimenpideluvan tai rakennusluvan

Aurinkopaneelien asentamiseen liittyvät lupakäytännöt vaihtelevat asennuskohteesta riippuen. Erillinen toimenpidelupa tai rakennuslupa tarvitaan muun muassa kaupunkikuvaan ja ympäristöön merkittävästi vaikuttavien aurinkopaneelien asentamiseen. Myös suojeltujen rakennusten sekä suurten aurinkosähköjärjestelmien kohdalla lupa saatetaan tarvita. Tarkista asia kunnan rakennusvalvonnasta. 

4. Tarkista ja päivitä vakuutukset

Aurinkopaneelit saattavat kuulua kotivakuutukseen, mutta korvaussummaa on saatettu rajoittaa. Eri vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat, joten varmista ennen aurinkopaneelien tilaamista oman vakuutusyhtiösi käytännöt. 

5. Huomioi ja laske kotitalousvähennys

Aurinkosähköjärjestelmän asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen määrä vuonna 2024 on 40 prosenttia teetetyn työn osuudesta, korkeintaan 2 250 euroa per henkilö. Kotitalousvähennyksen vuosittainen omavastuuosuus on 100 euroa per henkilö. Kotitalousvähennyksen hakemisesta vastaa aina asiakas, ja se tapahtuu veroilmoituksen jättämisen yhteydessä. Löydät lisätietoja kotitalousvähennyksestä Verohallinnon nettisivuilta. 

Valmistaudu aurinkopaneelien asennukseen
6. Asennuspäivän sopiminen asentajan kanssa

Kun olet hyväksynyt tarjouksemme aurinkopaneeleista, teemme sähköverkkoyhtiöllesi niin kutsutun ennakkoilmoituksen. Asennusajankohdan voi suunnitella ja sopia vasta, kun sähköverkkoyhtiö on hyväksynyt ilmoituksen. Mikäli sinulla on kysyttävää aiheesta, voit olla yhteydessä sähköverkkoyhtiöösi. 

Kun asennusajankohta voidaan sopia, asentajamme on yhteydessä sinuun. Asennuksen ajankohta riippuu muun muassa saatavilla olevista asennusmateriaaleista, asentajien muista asennusprojekteista sekä sääolosuhteista.

7. Ole kotona toimituksen ja asennuksen ajan

Valmistaudu olemaan kotona sekä aurinkopaneelien toimituksen että asennuksen aikana. Asennustyö kestää järjestelmän koosta riippuen tyypillisesti 1–2 päivää, ja voit sopia asentajan kanssa tarkemmin, milloin sinun tulee olla paikalla. Muista siirtää asennusaikaa hyvissä ajoin, mikäli se on tarpeen. 

8. Aurinkopaneelien toimitus kotipihallesi

Päätä etukäteen, mihin aurinkopaneelipaketti voidaan toimittaa ja varmista, että pihaan pääsee ajamaan raskaalla ajoneuvolla. Aurinkopaneelit toimitetaan tavallisesti 1–7 päivää ennen asennuspäivää, ja ne sisältävä paketti tulisi laskea tasaiselle alustalle sekä tarvittaessa suojattava. Toimitus on pystyttävä purkamaan kuormasta pumppukärryillä.

9. Suunnittele invertterin asennuspaikka

Mieti etukäteen, mihin invertteri voidaan asentaa. Lopullinen asennuspaikka päätetään yhdessä asentajan kanssa. Invertteri asennetaan seinään, sähköpääkeskuksen läheisyyteen. Seinän on kestettävä invertterin 15–30 kilogramman paino. Invertteri tulee sijoittaa tuuletettuun tilaan tai ulos noin 1,2–2 metrin korkeudelle niin, että invertterin ympärillä on riittävästi vapaata tilaa. Asennuspinnan tulee olla palamatonta materiaalia. Etäisyys invertterin ja aurinkopaneelien välillä saa olla maksimissaan 20 metriä.

10. Tarkista WiFi-yhteytesi ja lataa invertterin sovellus

Aurinkopaneelien sähköntuotannon seuraaminen on mahdollista, kun invertterin kytkee WiFi-verkkoon. Näin ollen voit jo etukäteen varmistaa, että invertterin voi asennuksen jälkeen kytkeä WiFi-verkkoon. 

Sähköntuotannon seuraaminen tapahtuu invertterivalmistajan tarjoaman sovelluksen avulla. Voit ladata sovelluksen jo ennen asennusta, ja tarvittaessa voit kysyä asentajalta neuvoa sovelluksen käyttöönottoon liittyen. Näet tarjouksesta, mikä invertteri aurinkosähköjärjestelmääsi kuuluu. 

Huomaathan, että invertterin yhdistäminen WiFi-verkkoon on asiakkaan vastuulla. Sovellus tai muu etäseuranta ovat kolmannen osapuolen tarjoamia palveluita, joista Vattenfall ei vastaa. 

11. Varaa ylimääräisiä kattotiiliä

Asennuksen aikana pyrimme aina minimoimaan mahdolliset taloasi ja tonttiasi koskevat negatiiviset vaikutukset. Kun aurinkopaneelit asennetaan tiilikatolle, voi kuitenkin käydä niin, että jokin kattotiilistä murtuu. Näin ollen on hyvä varata asennuspäiväksi ylimääräisiä kattotiiliä, jotta asennustyö sujuisi suunnitellussa aikataulussa.

Ota aurinkosähköjärjestelmä käyttöön
12. Odota vahvistusta sähköverkkoyhtiöltäsi

Asentajamme tekevät puolestasi sähköverkkoyhtiöllesi ilmoituksen pientuotannon liittämisestä sähköverkkoon. Ennen kuin kytket virrat aurinkosähköjärjestelmään tulee sinun saada vahvistus sähköverkkoyhtiöltäsi. Toisinaan sähköyhtiön täytyy päivittää sähkömittaria, jotta aurinkopaneelien sähköntuotanto kirjautuu oikein. Mikäli sinulla on kysyttävää koskien ajankohtaa, jolloin voit aloittaa aurinkosähköjärjestelmän käytön, voit olla yhteydessä sähköverkkoyhtiöösi. 

13. Maksa lasku aurinkopaneeleista

Kun aurinkopaneelien asennus on valmis, saat meiltä laskun. Huomaathan, että lasku on maksettava eräpäivänä, vaikka sähköverkkoyhtiösi ei olisi ehtinyt antaa vahvistusta aurinkosähköjärjestelmän käyttöönotolle.

14. Kytke virta ja seuraa aurinkopaneelien sähköntuotantoa

Kun mahdollinen sähkömittarin vaihto on tehty ja olet saanut luvan aloittaa aurinkopaneelien käytön, voit kytkeä ne päälle. Pystyt seuraamaan sähköntuotantoa invertterivalmistajan tarjoamassa sovelluksessa tai verkkopalvelussa. 

15. Myy ylimääräinen sähkö

Jotta voit myydä ylijäävän sähkön, on sinun solmittava tuotantosopimus sähköyhtiön kanssa. Me Vattenfallilla tarjoamme mahdollisuuden Omatuotanto-sopimukseen. Saat tällöin korvauksen ylijäämätuotannosta, sillä maksamme jokaisesta kilowattitunnista sähkön pörssihintaa vastaavan korvauksen. Hyvitys näkyy sähkölaskussasi. 

Ajankohtaisia artikkeleita

Vältä riskit kaupanteossa

Kova kilpailu ja lukuisat vaihtoehdot niin toimijoissa kuin tuotteissakin voivat hämmentää, kun harkitsee ja suunnittelee aurinkopaneelien hankkimista. Tutustu vinkkeihin

Aurinkopaneelien takuut tutuksi

Tutustumalla aurinkopaneelien takuuehtoihin ja hankkimalla paneelit luotettavalta toimittajalta vältät riskit ja varmistat, että aurinkopaneelit ovat kannattava ostos. Lue lisää takuista

Aurinkopaneelien toiminta

Aurinkopaneelit muuntavat auringonvalon energian sähköenergiaksi. Paneelit koostuvat useista sarjaan kytketyistä aurinkokennoista. Tutustu tekniikkaan. Lue lisää tekniikasta

Aurinkopaneelit ja ympäristö

Miten ympäristöystävällinen valinta aurinkopaneelien asentaminen oikeastaan on? Tutustu artikkeliin ja saat tietoa paneelien ympäristövaikutuksista. Lue lisää ympäristöstä

Laitteisto ja komponentit

Mitä tulisi huomioida, kun on valitsemassa aurinkopaneeleja? Mitä eri komponentteja aurinkosähköjärjestelmään kuuluu? Lue lisää laitteistosta