Autamme energiajärjestelmäämme vapautumaan fossiilisista polttoaineista

Kotimme ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista. Lue miten autamme niitä vapautumaan tästä riippuvuudesta merituulivoimapuistojen ja kelluvien tuulivoimapuistojen avulla tuotetulla uusiutuvalla energialla.

Tuulienergia – tärkeä voimavara hiilipäästöjen vähentämiseen

Tavoitteemme on auttaa yhteiskuntaa vapautumaan fossiilisista polttoaineista. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi meidän täytyy kasvattaa merkittävästi uusiutuvien energialähteiden tuotantokapasiteettia. Näiden joukossa tuulivoimalla on tärkeä tehtävä kunnianhimoisten eurooppalaisten ja kansallisten ilmastotavoitteiden sekä omien tavoitteidemme saavuttamisessa. Syyskuussa 2021 päätimme tehdä päästövähennystavoitteistamme entistä rohkeampia, jotta maapallon lämpeneminen pysyisi enintään 1,5 celsius-asteessa. Tämän vuoksi pyrimme nelinkertaistamaan tuuli- ja aurinkoenergian tuotantomme vuoteen 2030 mennessä.

Nykyään tuulivoima yksin tuottaa 17 prosenttia Euroopan sähköstä 255 GW:n kapasiteetilla. Nopeasti kasvavaan kysyntään vastatakseen EU pyrkii kolminkertaistamaan tämän kapasiteetin vuoteen 2030 mennessä. Johtavana tuulivoimayhtiönä ydinmarkkina-alueillamme, joilla meillä on käytössä yli 1 200 tuuliturbiinia, Vattenfall vaikuttaa vahvasti kasvuun muun muassa Pohjoismaiden suurimman merituulivoimapuiston, Kriegers Flakin, avulla. Vuonna 2021 käyttöön otettu Kriegers Flak lisää Tanskan tuulivoimatuotantoa 16 prosentilla. Sen kapasiteetti vastaa 600 000 tanskalaisen kotitalouden vuotuista kulutusta.

Toinen esimerkki on Ruotsin suurin maatuulivoimapuistomme, Blakliden Fäbodberget, joka avattiin vuonna 2022.

Tuuliturbiinit merellä
72 merituuliturbiinia ja kapasiteetti, joka vastaa noin 600 000 tanskalaisen kotitalouden vuotuista energiankulutusta, tekevät Kriegers Flakista Tanskan ja Skandinavian suurimman merituulivoimapuiston.

Suomen ensimmäinen suuri merituulivoimapuisto

Autamme suomalaista yhteiskuntaa vapautumaan fossiilisista polttoaineista kehittämällä Suomen ensimmäistä suurta merituulivoimapuistoa yhdessä Metsähallituksen kanssa. Kun puisto on valmis, se pystyy toimittamaan fossiilivapaata sähköä yli kahteen miljoonaan suomalaiseen kerrostaloasuntoon.

Suomi on asettanut erittäin kunnianhimoiseksi tavoitteekseen nollapäästöjen saavuttamiseen vuoteen 2035 mennessä. Uusi merituulivoimapuisto on merkittävä askel kohti tämän tavoitteen saavuttamista.

"Vattenfall on Euroopan johtava merituulivoiman kehittäjä. Meille on suuri kunnia tulla valituksi Suomen ensimmäisen suuren merituulivoimapuiston toteuttajaksi. Odotamme innolla, että pääsemme tuomaan Korsnäs-hankkeeseen laajan kokemuksemme ja tukemaan Suomea sen kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa", sanoo Helene Biström, Head of Wind, Vattenfall.

Tuulimyllyjä rakenteilla
Korsnäsin merituulivoimapuisto on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan merituulivoimahanke.

Yhteistyö avainasemassa

Jotta voimme saavuttaa tavoitteemme fossiilisista polttoaineista vapaasta yhteiskunnasta, teemme yhteistyötä monien yhteistyökumppaneiden ja suurten teollisuusasiakkaiden kanssa. Yksi näistä kumppanuuksista on johtanut Hollandse Kust Zuidin tuulivoimapuiston kehittämiseen yhdessä kumppanimme BASFin kanssa. Syyskuussa 2023 käyttöön otettu Hollandse Kust Zuid on maailman suurin ilman valtion tukea rakennettu merituulivoimapuisto.

Eikä siinä vielä kaikki. Kesällä 2023 aloitettiin Etelä-Ruotsissa Eksjön kaupungin lähellä sijaitsevan Bruzaholmin tuulivoimapuiston rakentaminen. Tuulivoimapuisto on käyttövalmis syksyn 2025 aikana. Sen valmistuttua Vattenfall myy 50 prosenttia Bruzaholmin tuulivoimapuistossa tuotetusta sähköstä Volvolle 10 vuoden aikana.

"Tämä kumppanuus on lisäaskel oman teollisen toimintamme ympäristövaikutusten jatkuvassa vähentämisessä. Sopimus osoittaa, että olemme sitoutuneet asettamaan vähähiiliset investoinnit etusijalle, hankkimaan uusiutuvaa energiaa ja ryhtymään ilmastotoimiin kaikessa, mitä teemme", sanoo Volvo Groupin toimitusjohtaja Martin Lundstedt.

Tuulivoimalaa rakennetaan
Hollandse Kust Zuidin rakentamisessa käytettiin useita innovatiivisia tekniikoita, kuten kaksinkertaista kuplaverhoa, jolla vaimennettiin vedenalaista melua paalutuksen aikana ja rajoitettiin näin toiminnan vaikutusta pyöriäisiin.

Tuulivoima pitkän aikavälin energiaratkaisuna

Tuulivoima ei ole vain yksi halvimmista uuden energiantuotannon muodoista, vaan sen hiilijalanjälki on myös erittäin pieni. Nykyaikaiset tuulivoimapuistot, joiden toiminta-aika on noin 25 vuotta, kompensoivat oman hiilijalanjälkensä vain yhden vuoden käytön jälkeen.

Lisäksi keskitymme vähentämään ympäristövaikutuksia ja olemme asettaneet tiukat tavoitteet tuuliturbiinien käsittelylle niiden elinkaaren lopussa: pyrimme kierrättämään turbiinien siivet 100-prosenttisesti vuoteen 2030 mennessä.

Kelluvat tuulivoimapuistot – seuraava suuri innovaatio

Kelluvat tuulivoimapuistot ovat seuraava suuri tuulivoiman kehitysaskel. Kuten nimestä voi päätellä, näiden tuuliturbiinien perustuksia ei ole kiinnitetty merenpohjaan. Tutkimme tätä innovatiivista tekniikkaa Skotlannissa tavoitteenamme tuottaa uusiutuvaa sähköä myös syvänveden alueilla.

Kelluva tuulivoimala
Sen sijaan, että käytettäisiin perinteisiä yhtenäisiä pilareita (onttoja teräsputkia), Aberdeen Bayssa on käytetty uutta tekniikkaa, nk. imuämpäreitä. Menetelmä soveltuu matalille kivirannoille, on lähes äänetön ja häiritsee näin meren elämää mahdollisimman vähän.

"Northern Lights" -tuulivoimapuistoja kehitetään Saksan Pohjanmerellä

Tulevina vuosina Vattenfall aikoo rakentaa noin 85 kilometriä Saksan Borkumin saaresta pohjoiseen kaksi huippuluokan merituulivoimapuistoa nimeltään Nordlicht I ja Nordlicht II ilman valtion tukea. Näiden tuulivoimapuistojen yhteenlaskettu asennettu kapasiteetti on noin 1,6 gigawattia. Ne voivat siten jatkuvassa käytössä tuottaa riittävästi sähköä vastaamaan yli 1,7 miljoonan saksalaisen kotitalouden vuotuista kulutusta.

Vattenfallin lopullisen investointipäätöksen jälkeen Nordlicht I voidaan liittää Saksan sähköverkkoon vuoden 2027 aikana, ja Nordlicht II vuonna 2028. 

"Nämä projektit ovat virstanpylväitä fossiilivapauden tiellä. Ne vähentävät pysyvästi Saksan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Lisäksi merituulivoima voi edistää merkittävästi siirtymistä ilmastoystävällisempään tuotantoon joillakin keskeisillä teollisuudenaloilla. Kumppanuuksien puitteissa haluamme tukea tätä muutosta”, sanoo Helene Biström, Head of Wind, Vattenfall.

Katso myös

Vihreä paitainen tyttö

CO2-tiekarttamme

Olemme päättäneet ottaa tähän mennessä suurimman harppauksen vähentääksemme ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Pariskunta pelaa videopeliä

Sähkösopimuksemme

Kaikki Suomessa kotitalouksille ja pienyrityksille myymämme sähkö on fossiilivapaata. Valitse sinulle sopiva sähkösopimus.

Tuulimyllyt ja aurinkopaneelit

Tuotantomuotomme

Koska ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista on tärkeää, että ihmiskunta pystyy siirtymään vähäpäästöisiin energiamuotoihin.