Time in controller:19.5.2024 0.53.20

Miltä fossiilivapaa tulevaisuus näyttää?

 

Kysyimme heiltä, jotka kasvavat aikuisiksi yhden sukupolven aikana – lapsilta. Vastaukset olivat sekä luovia että kekseliäitä.

Voimalaitos, joka valjastaa erilaiset sääilmiöt salamoista sadekuuroihin sähköksi. Auto, joka toimii veden voimalla, kiitos vetyatomeiden. Lentokone, jonka siipien aurinkopaneelit tuottavat virtaa – ja jonka siipien alla jylläävät tuuliturbiinit.

Nämä ovat muutamia ideoita, joita 10-13-vuotiaat lapset keksivät Vattenfallin järjestämässä Fossiilivapaa tulevaisuus -työpajassa Helsingin Annantalolla.

”Monet ideat ovat jo kehityksessä”

Pyysimme Vattenfallin eri alojen asiantuntijoita perehtymään lasten keksintöihin. Ideoiden luovuus ja ajankohtaisuus, mutta myös lasten tietoisuus energia-asioista tekivät vaikutuksen. Energia-asiantuntijamme Malkus Lindroos vaikuttui siitä, kuinka paljon lasten luovat keksinnöt näkyivät todellisessa kehityksessä.

"Lasten ideat olivat yllättävän toteutuskelpoisia – monet ideat ovat jo kehityksessä tai jopa matkalla tuotantoon, ja useimpia muitakin on jo ainakin kokeiltu. Lasten tietoisuus energia-asioissa onkin ilahduttavan hyvää."

 

Lasten keksinnöt fossiilivapaaseen tulevaisuuteen

OFFF-720x450-teaser-saavoimala-2.jpg

Säävoimala

Voimalaitos, joka muuttaa erilaiset sääilmiöt sähköksi. Matildan ja Lolan ideoima säävoimala nappaa talteen niin salamat, tummat pilvet kuin vesisateenkin, ja tietenkin siitä löytyy myös aurinkopaneeleita ja tuulimyllyjä. Voimalaitos on keksintö, joka asiantuntijoiden mukaan on tavallaan jo toteutettukin.

Tutustu säävoimalaan

OFFF-720x450-teaser-avaruusenergia.jpg

Avaruusenergia

Voisiko energiaa saada aurinkotuuleista tai avaruuden säteilystä? Tai ehkä sittenkin planeettojen sisältä, kuten oman Maapallomme kuumasta ytimestä, pohtivat Jaakko ja Mikel. Kaukaa haetut ideat eivät olekaan niin science fictionia kuin voisi luulla – keinoaurinko ja energian nappaaminen suoraan ilmasta ovat nimittäin jo kehitteillä.

Tutustu avaruusenergiaan

OFFF-720x450-teaser-hydroauto.jpg

Vesi- ja vetyauto

Miten vesi voisi liikuttaa tulevaisuuden autoja? Noah ideoi vedellä tankattavan auton, joka osaa irrottaa veden vetyatomit ja hyödyntää niitä moottorissaan. Vattenfallin asiantuntijat vahvistavat Noahin olevan oikeilla jäljillä – polttokennoautot ovat kuin vetyautoja. Vedyn ansiosta myös terästä voidaan jatkossa valmistaa HYBRIT-teknologialla fossiilivapaasti.

Tutustu vesi- ja vetyautoihin

OFFF-720x450-teaser-aurinkoauto.jpg

Aurinkoauto

Auto, joka tuottaa itse tarvitsemansa sähkön aurinkopaneeleilla. Elsan ideoima auto ei hyydy pimeälläkään, sillä siinä on myös oma propelli tuulivoiman tuottamista varten – ja se jopa lentää! Vattenfallin asiantuntijat vahvistavat, että tulevaisuuden liikenne on sähköistä – ajatus ei ole aivan hakoteillä.

Tutustu aurinkoautoon

OFFF-720x450-teaser-lentokone-2.jpg

Tulevaisuuden lentokoneet

Lentäminen innosti lapsia kehittelemään mitä veikeämpiä lentokoneita. Heta ja Peppi suunnittelivat aurinkovoimaa käyttävän lentokoneen, jossa jylläävät tuuliturbiinit. Aino ja Isabella puolestaan pohtivat, miten ilmalaiva voisi olla vastaus fossiilivapauteen. Vattenfallin asiantuntijat arvioivat, miten tulevaisuudessa todella tullaan lentämään –ilman fossiilisia polttoaineita.

Tutustu tulevaisuuden lentokoneisiin

Vattenfall Stories: HYBRIT tekee teräksen valmistuksesta fossiilivapaata

Tutustu innovaatioihin, joita tapahtuu ympärillämme. Olemme olleet mukana kehittämässä mullistamassa teräksen tuotannon prosessia, jolla voidaan leikata maailman hiilidioksidipäästöjä jopa 7%.

Lue lisää innovaatioista

0 Hero-world-FI.svg

Tulevaisuus on fossiilivapaa! Kysyimme ideoita siihen parhailta tulevaisuuden asiantuntijoita - lapsilta. Kuvasta voit löytää pienten keksijöiden luomukset säävoimalan, tulevaisuuden lentokoneen ja auton sekä energiaa avaruudesta keräävän raketin.

Saavutuksiamme

Päästövähennyssuunnitelmamme on vahvistettu Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseksi.

Kuluttajat valitsivat Vattenfallin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi vuonna 2024, jo kuudentena vuonna peräkkäin.

Ecovadisin korkein Platinum-tason luokitus ympäristönäkökohtien, etiikan ja toimitusketjun vastuullisuuden osalta.

Ecogain-sertifikaatti ja tunnustus kunnianhimoisesta tavoitteiden asetannasta luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Kysy chatissa