Kotitalousvähennys aurinkopaneeleista

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen on suuri investointi, jonka kuluja voit osittain kattaa kotitalousvähennyksellä.

Mitä kotitalousvähennys tarkoittaa?

Kotitalousvähennys on verohelpotus, jota voit hakea silloin, kun olet ostanut tiettyjä kotiin tai vapaa-ajan asuntoon liittyviä palveluita. Aurinkopaneelien asentaminen on kotitalousvähennykseen oikeuttava palvelu. Kotitalousvähennyksen saamiselle on tarkat ehdot, joista voit lukea enemmän Verohallinnon nettisivuilta.

Kotitalousvähennys aurinkopaneeleista

Kotitalousvähennys koskee vain aurinkopaneelien asennustyöstä koituvia kuluja. Sitä ei voi siis hakea materiaalikuluista. 

Kotitalousvähennystä saa 40 prosenttia teetetyn työn kokonaissummasta, korkeintaan 2 250 euroa henkilöä kohti. Vuosittainen omavastuuosuus on 100 euroa. Nämä säännöt koskevat myös aurinkosähköjärjestelmän asennustyöstä saatavaa kotitalousvähennystä.

Aurinkopaneeleita suuren asuinalueen talojen katoilla.
Aurinkopaneelien asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksen hakeminen aurinkopaneelien asennuksesta

Kotitalousvähennystä pitää hakea samana vuonna kuin siihen oikeuttavasta työstä – tässä tapauksessa aurinkopaneelien asentamisesta – on maksettu. Voit merkitä kotitalousvähennyksen tiedot joko verokortille tai veroilmoitukseen.

Ilmoittaessasi kotitalousvähennyksestä verokortille, saat vähennyksen heti. Jos taas odotat ilmoituksen tekemisen kanssa veroilmoitukseen, saat vähennyksen joko mahdollisen veronpalautusten yhteydessä tai se huomioidaan jäännösveron määrässä.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä, kun hankit aurinkopaneelit

Jos asennustyön osuus aurinkosähköjärjestelmästä on esimerkiksi 3 000 euroa, kotitalousvähennystä voi saada 1 100 euroa. Summassa on huomioitu 40 prosentin kotitalousvähennys 100 euron omavastuuosuuden kanssa.

Kolme vinkkiä kotitalousvähennyksen hakemiseen

Luotettava toimija

Valitse luotettava toimija, jolta ostat aurinkosähköjärjestelmän. On tärkeää, että saat kuitin, jolla on eritelty asennustyön osuus kokonaissummasta.

Säilytä kuitti

Säilytä kuitit ja tositteet, jotka saat ostaessasi aurinkopaneelit. Tarvitset näitä hakiessasi kotitalousvähennystä aurinkopaneelien asennustyöstä.

Ole ajoissa

Hae kotitalousvähennystä ajoissa. Hakemus pitää tehdä samana vuonna kuin aurinkopaneelien asennustyö on maksettu.