Pörssisähköä aktiiviselle hintaseuraajalle

Pörssisähkösopimuksella eli spot-sopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan. Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Hinnoittelu noudattaa sähköpörssi Nord Poolin tunneittain päivittyviä spot-hintoja. 

Tuntisähkö Mix − eli pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Pörssisähkösopimuksella voit hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskuasi. Sopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti.Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän Spot CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Perusmaksualennuksen kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Maksutapa: Lasku Tee sähkösopimus Klikkaamalla ”Tee sähkösopimus” –painiketta sinut ohjataan ensin tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen pääset tekemään sopimuksen tilauslomakkeella.

EKO Tuntisähkö on 100-prosenttisesti uusiutuvaa, tuulivoimalla tuotettua pörssisähköä. Jokaisesta kulutetusta kilowattitunnista menee maksu Suomen Luonnonsuojeluliiton EKOenergialle, joka ohjaa sen ympäristötyötä tekeville järjestöille. Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän EKO CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Perusmaksualennuksen kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Maksutapa: Lasku Tee sähkösopimus Klikkaamalla ”Tee sähkösopimus” –painiketta sinut ohjataan ensin tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen pääset tekemään sopimuksen tilauslomakkeella.
Määräaikaiset sähkösopimukset

Määräaikainen sähkösopimus on helppo valinta kaikenkokoisiin koteihin. Energian hinta pysyy samana koko sopimuskauden, joten tuntihintoja ei tarvitse seurata. Voit kuitenkin vaikuttaa sähkölaskuusi omalla kulutuksellasi. Samalla voit pienentää kotisi CO2-päästöjä. Voit valita halutessasi täysin tuuli- tai vesivoimalla tuotettua sähköä määräaikaiseen sopimukseen.

Ilmasto Mix -sopimus sopii kaikkiin koteihin ja se on huoleton vaihtoehto pitkäksi aikaa. Sähkön hinta pysyy samana koko 24 kuukauden sopimuskauden ajan, joten sinun ei tarvitse huolehtia sähkön hinnan vaihtelusta. Sopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti vesi, tuuli- ja ydinvoimalla.
Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän 24 kk CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Perusmaksualennuksen kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Maksutapa: Lasku Tee sähkösopimus Klikkaamalla ”Tee sähkösopimus” –painiketta sinut ohjataan ensin tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen pääset tekemään sopimuksen tilauslomakkeella.

Ilmasto Mix -sopimus sopii kaikkiin koteihin ja se on huoleton vaihtoehto pitkäksi aikaa. Sähkön hinta pysyy samana koko 12 kuukauden sopimuskauden ajan, joten sinun ei tarvitse huolehtia sähkön hinnan vaihtelusta. Sopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti vesi, tuuli- ja ydinvoimalla. Tutustu tarkemmin

Näytä lisää Vähemmän 12 kk CO2-säästö on n. CO2-säästö perustuu asiakkaidemme kulutuskeskiarvoon. Perusmaksu: Perusmaksualennuksen kesto: Hinta: Spot-hinta + Sähkön alkuperä: 100 % uusiutuvaa energiaa Sopimuksen kesto: Määräaikainen Toistaiseksi voimassa Maksutapa: Lasku Tee sähkösopimus Klikkaamalla ”Tee sähkösopimus” –painiketta sinut ohjataan ensin tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tunnistautumisen jälkeen pääset tekemään sopimuksen tilauslomakkeella.

Kun teet sähkö­so­pi­muksen mökille kanssamme, saat aina fossiilivapaata sähköä. Kuluttajat valitsivat Vattenfallin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi vuonna 2023, jo viidentenä vuonna peräkkäin.

Tutustu sähkösopimuksiin

Sähköt mökille

Kiinteähintainen, määräaikainen sähkösopimus sopii hyvin vapaa-ajan asunnon sähkösopimukseksi. Myymme sähkösopimuksia kaikille mökeille ympäri Suomen (pois lukien Ahvenanmaa).

Tutustu määräaikaisiin sähkösopimuksiin

Sähköt kotiin

Sähkösopimuksissa on eroja. Vattenfallin sähkösopimuksia voi hyvin vertailla sopivan löytymiseksi. Tutustu lisää ja tee sinun kotiisi sopiva sähkösopimus sähkösopimusvertailun avulla. 

Vertaile sähkösopimuksia

Mökin vuodenajat

Mökin käytössä tärkeimmät hetket ovat keväinen herättely ja syksyn toimet talven varalle. Tässä pieni muistilista asioista, jotka ainakin kannattaa huomioida.

Kevätrutiinit

 • Aloita lämmitys varovaisesti. Mikäli poltat puita, varmista hormin ja piipun kunto.
 • Käynnistä pumppu ja varmista venttiilien ja tiivisteiden kunto. Varmista pumpun huolto-ohjeista, miten pumppu pitää käynnistää pitkän tauon jälkeen.
 • Mikäli olet epävarma siitä, miten pumppu käynnistetään, soita asiantuntevaan putkiliikkeeseen ja pyydä sieltä neuvoja.
 • Laske vesi WC-säiliöön sekä lämminvesivaraajaan. Voi olla, että työ pitää aluksi tehdä käsikäyttöisesti eli kaatamalla vettä ämpärillä.
 • Poista mahdolliset ylimääräiset sisäikkunat.
 • Tuuleta. Tuuletus poistaa ummehtuneen hajun sekä poistaa kosteutta.

Mökki talviunille

 • Älä jätä kosteita tai märkiä tavaroita sisälle. Kesän jälkeen ei siis kannata nostaa esimerkiksi puutarhakalusteita sisään märkinä.
 • Tuo kosteutta imevät materiaalit pois mökiltä. Luonnonkuidut, kuten puuvilla ja pellava, imevät paljon kosteutta.
 • Muista tuulettaa käytön aikana syntynyt kosteus kunnolla pois aina ennen kotiin lähtöä.
 • Mökinomistajia neuvotaan usein käyttämään kuivanapitolämmitystä, eli huolehtimaan, että sisäilma on muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpää, jolloin suhteellinen kosteus putoaa. Silloin home ei pääse kasvamaan.

Mökkisaunan lämmitysvinkit

 • Lado kivet uudelleen kiukaaseen muutaman kerran vuodessa ja siivoa kivenmurut tukkimasta ilmarakoja kivien välissä. 
 • Tuuleta sauna aina käytön jälkeen. Jos saunassa on ikkuna, avaa se n. 10–15 minuutiksi saunomisen jälkeen, jotta kosteus poistuu. 

Pehmeät löylyt sähkösaunasta: 
Lämmittämällä saunaa riittävän pitkään lämpö menee myös kivien sisälle, ja saat paremmat löylyt. Jos lämmität saunaa täydellä teholla, ilma lämpiää kyllä nopeasti hyvinkin kuumaksi, vaikka kivet ovat sisältä vielä kylmiä. Tällöin saadaan monen mielestä sähkösaunamaiset pistävät löylyt.

Herkkuja ilman sähköä

Muurinpohjaletut

 • 1l nestettä (maitoa, vettä, vichyä, mehukin käy)
 • 3  kanamunaa
 • n. 6–7 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 tl suolaa
 • 1tl sokeria
 • 2tl leivinjauhetta
 • öljyä tai voita paistamiseen

Riko munat nesteeseen ja vatkaa kevyesti munien rakenne rikki. Lisää vähitellen jauhoja samalla sekoittaen, lopuksi suola ja sokeri.

Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Sitten vaan paistamaan! Nauti sesongin marjojen tai hillon kanssa. 

Energiafiksua mökkeilyä

 • Muista pyyhkiä sähkölaitteista pölyt ja anna niiden kuivua kunnolla talven ja kevään jäljiltä.
 • Ilmalämpöpumppu on mökin energiatehokkain lämmittäjä. ilmalämpöpumpun etäohjauksen avulla voi käyttää ylläpitolämpöä estämään putkien jäätymisen talvella.
 • Jos aikoo sammuttaa lämmöt mökiltä lähtiessä, kannattaa mökki tuulettaa kunnolla, jotta lämmin ilma ei jäähdy sisällä ja siirrä kosteutta rakenteisiin.
 • Vanhoja, käytöstä poistettuja kodinkoneita tai viihdelaitteita ei kannata viedä mökille. Ne saattavat olla todellisia sähkösyöppöjä.
 • Jos mökillä käymiseen tulee pidempi tauko, kannattaa kylmälaitteet ja vesivaraajat sammuttaa ja irrottaa TV ja radio sähköverkosta.

Tuota oma sähkösi

Aurinkopaneeleilla voit tuottaa mökin sähköt ekologisesti. Vattenfallilta voit tilata valmiiksi mitoitetun ja asennetun aurinkosähköjärjestelmän.

Aurinkopaneelit voi asentaa sekä sähköistettyyn että sähköttömään mökkiin. Paneeleilla saat mökkisähköt usein edullisempaan hintaan kuin liittymällä sähköverkkoon.

Meiltä aurinkopaneelit mökille

Lämmitä fiksusti

Sijoita asumismukavuuteen ja hanki mökillesi ilmalämpöpumppu. Säästät lämmityskuluissa jopa satoja euroja vuosittain.

Ilmalämpöpumpulla pystyt pitämään mökissä tasaista ylläpitolämpöä ympäri vuoden. Etäohjaimella voit nostaa lämpötilaa jo ennen saapumistasi.

Meiltä ilmalämpöpumppu mökille

Luonto ja dekkarit luovat mökillä tunnelmaa

”Lapsena en mökkeillyt lainkaan, hurahdin siihen vasta kolmekymppisenä. Silloin halusin lähemmäs luontoa, veden äärelle, soutelemaan ja uimaan.” Näin kuvailee Marjo, joka on nykyään intohimoinen mökinomistaja. 

Lue koko blogi

ukk-720x.jpg

Sähkösopimus mökille - usein kysyttyä

Täältä löydät yleisimmät kysymykset ja vastaukset.

Millainen sähkösopimus mökille on paras vaihtoehto?

Kun mietit, millainen sähkösopimus mökille kannattaa hankkia, vaihtoehtoina ovat samat sähkösopimukset kuin tavalliseenkin asuntoon. Mikäli mökki on käytössä koko vuoden ja haluat mukauttaa sähkön käyttöä ja kulutusta hintojen perusteella, pörssisähkö voi olla hyvä valinta mökille. Mökille on mahdollista myös saada uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä sekä sähköä aurinkopaneeleiden kautta, jos mökki ei ole sähköverkon ulottuvilla.

Kuinka paljon kesämökki kuluttaa sähköä?

Pienen kesämökin sähkönkulutus voi olla kerrostaloyksiön kulutuksen luokkaa. Suuremman ja hyvin varustellun kesämökin sähkönkulutus voi vastasta omakotitalon kulutusta. Kesämökin keskimääräinen sähkönkulutus voi siis olla 2 000–15 000 kilowattituntia vuodessa.

Kysy chatissa