Time in controller:19.1.2021 14.58.38

Mitä suurempi sähkönkulutus, sitä tärkeämpää on fossiilivapaa sähkö

Kodin energiankulutukseen vaikuttavat asunnon koko, asukkaiden lukumäärä, käyttötottumukset, sähkölaitteiden määrä, ikä ja kunto. Voit kuitenkin itse vaikuttaa moniin tekijöihin – tutustu energiansäästövinkkeihimme.

Vattenfallin Oma energia -palvelussa voit tarkkailla helposti, miten paljon sähkönkulutus vaihtelee eri vuorokauden- tai vuodenaikoina. Asiakkaanamme saat myös kuukausittaisen vastuullisuusraportin, josta näet C02-säästösi, jotka saavutit valitsemalla fossiilivapaan sähkön kotiisi.

  • Kuluttajien valinta Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi
  • Fossiilivapaata ja alkuperätodennettua sähköä
  • Päivän tarjous voimassa vain rajoitetun ajan
Tee sähkösopimus

Suosituksemme omakoti- ja rivitaloihin

Suosituimmat sähkösopimuksemme ovat kiinteähintainen Ilmasto Mix ja sähkön pörssihinnoittelua noudattava Tuntisähkö Mix. Ilmasto Mix on vaivaton vaihtoehto, jossa hinta on sama koko sopimuskauden. Tuntisähkö Mixillä voit taas optimoida sähkönkulutustasi edullisimmille tunneille ja näin säästää sähkölaskussasi. 

Ilmasto Mix -sähkösopimus

Ilmasto Mix

Ilmasto Mix -sähkösopimuksen sähkö on tuotettu fossiilivapaasti vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla. Sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan.

Sopimus: määräaikainen 24 kk
Tuotantotapa: fossiiliton
Hinta: 5,89 snt/kWh
Perusmaksu: 3,75 €/kk

Tee sopimus

Tuntisähkö Mix -sähkösopimus

Tuntisähkö Mix

Sähkön pörssihintaa seuraava sähkösopimus. Tuntisähkö Mixin energia on fossiilittomasti tuotettua, eikä sopimus sido määräajaksi. 

Sopimus: toistaiseksi voimassaoleva
Tuotantotapa: fossiiliton
Hinta: spot-hinta + 0,29 snt/kWh
Perusmaksu: 2,95 €/kk

Tee sopimus

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Sähkösopimuksen perusmaksu

Perusmaksu veloitetaan joka kuukausi, ja sen päälle maksetaan vielä energian hinta. Perusmaksun merkitys riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon sähköä kulutat.

Jos kuukausittainen kulutus on pientä, on perusmaksun osuus sähkölaskusta merkittävä. Jos taas kulutat paljon, ei perusmaksujen vertailulla ole niin suurta merkitystä. 

Sähkön hinta

Usein sähkösopimuksia vertaillessa keskitytään energian hintaan, joka ilmoitetaan senteissä per kilowattitunti, esimerkiksi 6,41 snt/kWh. Energian hinta on sitä merkityksellisempi, mitä suurempi kulutuksesi on. Toisaalta kannattaa huomioida, että erot hintojen välillä ovat usein pieniä, eivätkä tarkoita muutamaa euroa enempää kuukaudessa. 

Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Sähköstä maksetaan myös sähköveroa, jonka paikallinen sähköverkkoyhtiösi laskuttaa siirtohinnan yhteydessä.

Fossiilivapaa energia

Hintaan vaikuttaa usein myös se, miten sähkö on tuotettu. Usein niin kutsuttu perussähkö on edullisin vaihtoehto, mutta sisältää myös fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä. Uusiutuva energia maksaa monilla ekstraa.

Meillä Vattenfallilla sähkö on aina tuotettu fossiilivapaasti, ja voit valita minkä tahansa uusiutuvan tuotantotavan samaan hintaan. Kannattaakin vertailla aina kahta vastaavaa sähköntuotantotapaa keskenään jotta saat hyvän käsityksen hintaeroista. 

Sopimustyyppi

Vain määräaikaisessa sähkösopimuksessa on kiinteä hinta. Jos sopimus on toistaiseksi voimassa, on siinä aina mahdollisuus hinnan muuttumiseen. Tämä voi tapahtua sopimuksesta riippuen joka tunti tai vain esimerkiksi puolen vuoden välein.  

Pörssisähkösopimuksissa hinta on yleensä kiinnitetty Pohjoismaisen sähköpörssin tuntihintaan, jolloin hinnoittelu on täysin läpinäkyvää. Siinä tapauksessa on tärkeää huomioida perusmaksu ja tuntihinnan päälle tuleva marginaali. 

Sähköä yritykselle?

Tutustu yritysasiakkaille tarjoamiimme sähkösopimuksiin. Meiltä saat henkilökohtaista palvelua ja autamme sinua löytämään yrityksellesi sopivan sähkösopimuksen.

Tutustu yritysten sähkösopimuksiin

Kysy chatissa