Näin aurinkosähkö ja aurinkopaneelit toimivat

Aurinkosähkö on aurinkokennojen avulla tuotettua sähköä. Aurinkopaneelit koostuvat useista sarjaan kytketyistä aurinkokennoista. Paneelit kiinnitetään tyypillisesti talon katolle.

Näin aurinkosähköjärjestelmä toimii

Näin aurinkopaneelit toimivat
Aurinkopaneelit muuntavat auringonvalon energian sähköenergiaksi.

1. Auringonsäteiden osuessa aurinkopaneeleihin syntyy sähköjännite, joka puolestaan muodostaa virtaa tasavirtana.

2. Invertteri eli vaihtosuuntaaja muuntaa tasavirran vaihtovirraksi.

3. Vaihtovirta siirretään talon sähköpääkeskukseen.

4. Sähköpääkeskuksen kautta virta kulkee pistorasioihin, ja on sitä kautta kotitaloutesi käytössä.

5. Mikäli aurinkosähköjärjestelmääsi kuuluu akku, invertteri ohjaa akun latautumista ja tyhjentymistä.

6. Käyttämättä jäänyt sähkö, jota aurinkopaneelit ovat tuottaneet, menee automaattisesti sähköverkkoon. Voit solmia ylijäämäsähkön myynnistä sopimuksen sähköyhtiön kanssa, jolloin saat korvauksen käyttämättä jääneestä aurinkosähköstä. Vattenfallilla kutsumme tällaista sopimusta Omatuotanto-sopimukseksi.

Lue lisää Omatuotanto-sopimuksesta 

7. Voit seurata invertterivalmistajan sovelluksen kautta sähköntuotannon määrää.

Mitä ovat aurinkoenergia, aurinkosähkö ja aurinkovoima?

Aurinkoenergia

Aurinkoenergia on auringonvalosta saatavaa energiaa. Elämä maapallolla on riippuvaista aurinkoenergiasta, sillä ilman auringon lämpöä ja valoa maa olisi pimeä ja kylmä.

Aurinkosähkö

Aurinkosähkö on aurinkokennojen avulla tuotettua sähköä. Voit tuottaa sitä itse esimerkiksi omakotitalon tai mökin katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla.

Aurinkovoima

Aurinkovoima on uusiutuva energianlähde, jota riittää noin 6,5 miljardiksi vuodeksi. Se on myös yksi nopeimmin kehittyvistä energiantuotantomuodoista.

Mikä vaikuttaa aurinkopaneelien sähkötuotantoon?

Useimmille katoille on mahdollista asentaa aurinkopaneelit sähköntuotantoa varten. Järjestelmän tuotanto riippuu kuitenkin monista osatekijöistä.

Maantieteellinen sijainti: Paikalliset sääolosuhteet, lämpötila ja auringonsäteilyn määrä vaikuttavat siihen, kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmäsi voi tuottaa sähköä.

Ilmansuunta: Eniten aurinkosähköä voi tuottaa etelään suunnatuilla aurinkopaneeleilla. Mikäli talosi katto on kohti itää tai länttä, sähköntuotanto on noin 15 prosenttia vähemmän kuin eteläsuuntaisella katolla. Emme suosittele asentamaan aurinkopaneeleja katoille, jotka ovat kohti pohjoista.

Katon kaltevuus: Optimaalinen katon kaltevuus aurinkopaneelien kannalta on 40–45 astetta, mutta myös 30–60 asteen kaltevuus on toimiva. Mikäli kattosi kaltevuus on alle 30 astetta, aurinkopaneelit voidaan asentaessa kallistaa sopivaan kulmaan.

Varjot: Varjot vaikuttavat negatiivisesti aurinkopaneelien tuottoon. Hyvin suunniteltu aurinkosähköjärjestelmä voi kuitenkin tuottaa sähköä myös varjoon jäävällä katolla.

Katon esteet: Katolla saattaa olla esteitä, kuten savupiippu, kattoluukku, ilmanvaihtoluukku tai pelastustikkaat, joiden vuoksi aurinkosähköjärjestelmä pitää asentaa useissa pienimmissä osissa.

Aurinkopaneelien hyötysuhde: Aurinkopaneelien hyötysuhteissa on eroja. Markkinoiden tehokkaimmat aurinkopaneelit ovat monokristallisia paneeleja, joiden hyötysuhde on noin 15–22 prosenttia.

Aurinkopaneelien huoltaminen on helppoa

Aurinkopaneelit vaativat vain vähän huoltotoimenpiteitä. Laadukkaan asennuksen ansiosta ne eivät välttämättä kaipaa lainkaan huoltamista.

Puhdistaminen: Aurinkopaneeleja ei tarvitse puhdistaa. Suomessa sataa niin paljon, että aurinkopaneelien puhdistaminen tai pesu eivät ole tarpeen.

Syksyn lehdet: Aurinkopaneeleille pudonneita lehtiä ei tarvitse poistaa. Paneelien materiaali on liukas, ja ne on asennettu kaltevaan kulmaan, minkä ansiosta syksyn lehdet lähtevät paneelien päältä pois itsestään.

Lumi: Aurinkopaneelien päälle satanutta lunta ei tarvitse poistaa, sillä lumi yleensä liukuu niiden liukkaan ja kaltevan pinnan päältä itsestään – viimeistään keväällä lämmittävien auringonsäteiden ansiosta.

Huolto: Aurinkopaneeleissa ei ole liikkuvia osia, jotka voisivat mennä rikki, joten niitä ei käytännössä tarvitse huoltaa.

Aurinkopaneelit pohjoisessa ilmastossa

Kaksi ajoneuvoa ajaa tietä pitkin lumipeitteisen metsän halki
Suomessa on otolliset olosuhteet aurinkosähkön tuottamiseen.

Aurinkopaneelit sopivat hyvin pohjoisen vaihteleviin sääolosuhteisiin, sillä ne kestävät hyvin kosteutta, sadetta ja lumisadetta. Laadukkaat paneelit toimivat luotettavasti myös pilvisellä säällä, ja Vattenfall tekee aurinkosähköjärjestelmän asennuksen aina vaativat sääolosuhteet huomioiden.

Aurinkopaneelit tuottavat pilvisellä säällä kesäaikaan noin kymmenen prosenttia nimellistehostaan. Ne eivät siis tarvitse suoraa auringonpaistetta, vaan pelkkä valoisuus riittää. Sähköntuotanto on korkeimmillaan poutaisina kesäpäivinä, mutta tuottoa saadaan merkittävästi maaliskuun ja lokakuun välillä.

Lumen alle peittyessään aurinkopaneelit eivät yleensä tuota sähköä. Keväällä paneelit voivat tuottaa sähköä myös ohuen lumikerroksen alta, kun auringonpaiste on riittävän voimakasta. Talvella aurinko paistaa kuitenkin niin vähän aikaa ja niin matalalta, että aurinkopaneelien tuotto jää joka tapauksessa alhaiseksi.

Aurinkopaneelien hyvät ja huonot puolet

Aurinkopaneelien hyvät puolet

  • Voit tuottaa itse fossiilivapaata aurinkosähköä.

  • Sähkölaskusi pienentyvät itse tuotetun sähkön ansiosta.

  • Aurinkopaneeleja ei käytännössä tarvitse huoltaa.

  • Aurinkosähköjärjestelmän elinkaari on pitkä.

Aurinkopaneelien huonot puolet

  • Aurinkopaneelit ovat kallis hankinta – mutta tuotto pitkällä aikavälillä on hyvä.
  • Paneelien valmistusvaihe aiheuttaa päästöjä – mutta fossiilivapaan aurinkosähkön tuotannon ansiosta ilmastoneutraalius saavutetaan nopeasti.

  • Paneelit tuottavat sähköä vain valoisaan aikaan.

Ovatko aurinkopaneelit ympäristöystävällinen investointi?

Aurinkopaneelien sähköntuotanto ei vaadi polttoaineita eikä tuota päästöjä. Verrattuna fossiilisiin energialähteisiin aurinkopaneelien ympäristövaikutus on alhainen. Ympäristökuormitus aurinkosähkön tuotannossa syntyy pääasiassa materiaalien louhintaprosessissa ja valmistuksessa, mutta kolmen vuoden aikana paneelit tuottavat riittävästi fossiilivapaata sähköä kompensoidakseen valmistuksen aikana syntyneet päästöt.

  • Aurinkoenergia on uusiutuva energiamuoto. Sitä riittää useiksi miljardeiksi vuosiksi.
  • Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on fossiilivapaata ja päästötöntä.
  • Aurinkosähköjärjestelmät ovat hiljaisia, eikä niissä ole liikkuvia osia, jotka voisivat häiritä ympäröivää eläimistöä.
  • Katolle asennetut aurinkopaneelit eivät vaadi maapinta-alaa.
  • Maatalousalueille asennetut aurinkosähköjärjestelmät voivat vaikuttaa positiivisesti satoon, vähentää vedenkäyttöä ja edistää biologista monimuotoisuutta.
  • Aurinkopaneelien elinkaari on vähintään 25–30 vuotta, ja ne vaativat vain vähän huoltoa.

Lue lisää aurinkopaneeleista ja ympäristöstä

Lue lisää aurinkopaneeleista ja aurinkoenergiasta

Kaksi aurinkopaneelia nojaa talon seinää vasten

Yleisimmät kysymykset aurinkopaneeleista

Myyjämme vastaa asiakkaita usein askarruttaviin kysymyksiin koskien aurinkopaneeleja ja aurinkosähköjärjestelmää. Tutustu ja opi uutta.

Metsä lumipeitteessä talvisessa maisemassa

Näin aurinkopaneelit toimivat talvella

Aurinkopaneeleja hankkiessa Suomen luminen ja pimeä talvi voi mietityttää. Suomen olosuhteet ovat kuitenkin otolliset aurinkosähkön tuottamiseen.

Ilmakuva asuinalueesta syksyisessä maisemassa

Mitä aurinkopaneeleille tulee tehdä syksyisin?

Toimivatko aurinkopaneelit syksyn lehtien pudotessa niiden päälle, ja kuuluuko niitä puhdistaa tai pestä? Tutustu vinkkeihimme.