Ilmalämpöpumpun hankinta

Ilmalämpöpumpun hankinta on erinomainen sijoitus asumismukavuuteen sekä ympäristöystävällisempään asumiseen. Ilmalämpöpumpun avulla voit säästää huomattavia summia rahaa lämmityskustannuksissa sekä pienentää kotisi hiilijalanjälkeä. 

Mihin ilmalämpöpumppu sopii?

Ilmalämpöpumppu sopii omakotitalon ja rivitalon lisäksi mainiosti myös mökille tai autotalliin. Säästöt voivat olla suurimpia juuri sellaisissa tiloissa, joita ei ole alun perin suunniteltu lämpimänä pidettäviksi, muita joita on päädytty lämpimänä pitämään, kuten autotalleissa. Ilmalämpöpumpulla voi edullisesti ylläpitää peruslämpöä myös mökillä ja näin estää kosteuden, homeen ja hajujen muodostumista sinne. Muista, että ilmalämpöpumppu ei sovi koskaan ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan tilassa on oltava lisäksi esimerkiksi sähköpatteri. Näin varmistetaan, että ilmalämpöpumpun sulatus onnistuu kovillakin pakkasilla.

Ilmalämpöpumpun oikea sijoitus

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön oikeanlainen sijoitus on erittäin tärkeää, jotta saat laitteestasi täyden hyödyn. Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa niin, että ilmavirta pääsee leviämään mahdollisimman esteettömästi asunnon sisällä. Esimerkiksi eteisen oven päällä on usein hyvä paikka ilmalämpöpumpulle. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitetaan talon ulkopuolelle sisäyksikön läheisyyteen. Ulkoyksikön voi asentaa joko seinätelineellä tai maatelineellä. Maatelineen etuna on parempi äänenvaimennus erityisesti osassa seinämateriaaleja. Ulkoyksikkö tulee asentaa vapaaseen ulkotilaan ja huomioida, että se puhaltaa kylmää ilmaa seinästä poispäin.

Miksi hankkia ilmalämpöpumppu asennettuna?

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina alan ammattilainen.  Ammattilaisen asennuksella varmistat  myös, että oikea ilmalämpöpumppu tulee oikeaan paikkaan asianmukaisesti ja myös kaikki lupa-asiat ovat varmasti kunnossa, ilmalämpöpumpun asennuksessa vaaditaan vähintään kylmäainepätevyys, ja useimmiten myös sähköpätevyys. Asennuskustannus muodostaa yleensä n. 30–50% koko ilmalämpöpumpun kustannuksista, eli n. 700-1000 €. Asennuskulu on kotitalousvähennyskelpoinen, jos asennus tehdään kotiin tai kesämökkiin, joten lopulta maksettavaksi asennuksesta jää n. 350-500 €. Ilmalämpöpumppua ei voi asentaa itse eikä se kannattaisikaan, koska tarvittavat tyhjöpumput sekä muut tarvittavat erikoistyökalut maksavat enemmän kuin ammattilaisen suorittama asennus.

Rahoitus ja kotitalousvähennys helpottamaan ilmalämpöpumpun hankintaa

Ilmalämpöpumpulla saavutettava säästö lämmityskustannuksissa ylittää yleensä rahoituskustannukset, joten saat maksettua rahoituskulut sekä ilmalämpöpumpun saavutettavilla säästöillä. Maksettuasi pumpun  se tuottaa puhdasta säästöä vielä vuosien ajan.

Ilmalämpöpumpun asennuksesta voit saada kotitalousvähennystä.