Sähkösaunan lämmitysvinkit

Vattenfallin saunavinkit parempaan sähkösaunakokemukseen

 1. Sijoita kiuas niin, että kivipesä tulee alemmaksi kuin lauteiden alimmat jalkalaudat.

  Lado kivet uudelleen kiukaaseen muutaman kerran vuodessa ja siivoa kivenmurut tukkimasta ilmarakoja kivien välissä. 

  Lämmin ilma nousee ylöspäin, eikä kiuas lämmitä juurikaan sen yläreunan alapuolista osaa. Jos jalat ovat alempana kuin kiukaan yläreuna, käy helposti niin, että jaloissa on kylmä vaikka kasvot tuntuvat palavan.

 2. Lämmitä saunaa riittävän kauan ennen saunomista.

  Jos kiviä on tarpeeksi, voit sammuttaa kiukaan ennen ensimmäisiä löylyjä; tee se viimeistään ennen viimeisiä löylyjä. Saat paremmat löylyt, etkä tuhlaa energiaa.

  Kun kiviin on varautunut lämpö niin, että ne ovat sisältäkin kuumia, voit sammuttaa kiukaan jo saunaan mennessäsi, ainakin jos kiviä on paljon etkä sauno tuntitolkulla. Näin energiaa säästyy. Saunan jättäminen päälle sen jälkeen, kun saunominen on lopetettu, lisää huomattavasti energiankulutusta. Lisäksi saunan lämpöä joutuu rakenteisiin, mikä tekee seuraavasta yöstä varsinkin kesällä helposti tuskaisen kuuman.

 3. Lämmitä sauna hitaasti ja vain sopivan kuumaksi.

  Nopea lämmitys täydellä teholla jättää kivet haaleiksi. Silloin et saa kunnon löylyjä, mutta kuuma ilma tekee pienenkin löylymäärän pistäväksi.

  Kivet eivät ole kovinkaan hyviä lämmönjohteita. Siksi vaikka niiden pintaa lämmittäisi voimakkaasti, kestää aikansa ennen kuin niiden sisusta lämpiää. Lämmittämällä saunaa riittävän pitkään lämpö menee myös kivien sisälle, ja saat paremmat löylyt kuin jos lämmität saunan nopeasti termostaatti täysillä. Jos lämmität saunaa täydellä teholla, ilma lämpiää kyllä nopeasti hyvinkin kuumaksi, vaikka kivet ovat sisältä vielä kylmiä. Tällöin saadaan monen mielestä sähkösaunamaiset pistävät löylyt, jolloin vika ei ole tehonlähteessä vaan lämmitysnopeudessa.

 4. Huolehdi ilmanvaihdosta. Avaa tuloilmaluukku saunomisen aluksi.

  Saunan ilmanvaihto tulisi toteuttaa niin, että poistoilmaluukku olisi alhaalla ja tuloilmaluukku ylhäällä kiukaan yllä. Tällöin ilma virtaisi saunassa ylhäältä alaspäin ja samalla tasaisi lämpötilaeroa. Valitettavan usein näkee, että sekä poisto- että tuloilmaluukut ovat katossa. Tällöin paras vaihtoehto on usein avata pelkkä tuloilmaluukku ja sulkea poistoilmaluukku, jolloin ilma virtaa sisääntuloilmaluukusta ja poistuu saunan oven alta pesutilaan ja sen poistoilmaventtiilistä.

 5. Tuuleta sauna aina käytön jälkeen.

  Jos saunassa on ikkuna, avaa se n. 10–15 minuutiksi. Jos saunan ilmanvaihto on osa koko huoneiston ilmanvaihtoa, kannattaa saunan tuloilmaventtiili sulkea, jotta ilma ei turhaan kierrä saunan läpi silloin kun se ei ole käytössä, vaan korvausilma otetaan esimerkiksi huoneiden korvausilmaventtiileistä. Poistoilmaventtiili kannattaa avata, jotta kosteus jatkaa poistumista saunasta myös ikkunan sulkemisen jälkeen.
Kysy chatissa