Time in controller:14.12.2024 0.30.31

Hei, ja tervetuloa mukaan Vattenfallin energiseen joukkoon!

Seuraavien kuuden viikon ajan tulemme lisäämään näille sivuille viikoittain uuden videon, joista jokainen keskittyy eri teemaan tai tuotteeseen. Uudet videot ilmestyvät joka tiistai kello 10.

Toivomme, että löytäisitte aikaa katsoa nämä muutaman minuutin pituiset videot, sillä oppimalla lisää tuotteistamme pystytte myöskin perustelemaan asiakkaalle paremmin, miksi tämä tuote sopisi juuri hänelle. Kun ymmärrätte Vattenfallista, sähkömarkkinoiden toiminnasta sekä hinnan muodostumista paremmin, pystytte myös vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin varmemmin. Teidän panoksemme on meille erittäin tärkeä, ja haluammekin pystyä auttamaan teitä onnistumaan työssänne mahdollisimman hyvin.

Videosarjan ensimmäinen jakso sisältää Vattenfallin Suomen toimitusjohtajan Elina Kiviojan terveiset. Toivotamme hauskoja hetkiä videoiden parissa, ja paljon tsemppiä myyntiin!

Energisin terveisin, Vattenfallin uusmyynti-tiimi

Jakso 1 – Tervetuloa Vattenfallille

Vattenfall pähkinänkuoressa

  • Euroopan suurimpia sähkön ja lämmön tuottajia
  • Päätuotteet: sähkö, lämpö ja kaasu (Suomessa vain sähkö)
  • Toimii kaikissa sähkön arvoketjun vaiheissa: sähköntuotannossa, sähkön jakelussa ja sähkön myynnissä
  • Noin 6,2 milj. sähkönmyyntiasiakasta, 3,2 milj. verkkoasiakasta ja 2,1 milj. kaasuasiakasta
  • Toimintaa seuraavissa maissa: Ruotsi, Saksa, Hollanti, Tanska, Iso-Britannia ja Suomi, työntekijöitä yhteensä 20 000
  • 100 % Ruotsin valtion omistama, perustettu v. 1909
  • Suomeen Vattenfall tuli vuonna 1994
  • Suomessa työntekijöitä 70
  • Toimitusjohtaja Suomessa on Elina Kivioja

 

Vattenfall matkalla kohti fossiilivapautta

Vattenfallin on asettanut tavoitteekseen fossiilivapauden yhden sukupolven kuluessa. Siihen päästäkseen Vattenfall investoi seuraavan kahden vuoden aikana 28 miljardia Ruotsin kruunua, joista suurin osa suunnataan uusiutuvaan energiantuotantoon.

 

Lisää luettavaa

Vattenfall ja ympäristö
Vattenfallin konsernisivut

Jakso 2  – mistä sähkön hinta muodostuu?

Miten sähkömarkkinat toimivat, miksei sähkö ole aina samanhintaista?

Kuluttajan maksama sähkön kokonaishinta sisältää sähkön myyntiosuuden (Vattenfallin myymä energia), sähkön siirron (sähköverkko) ja verot. Myyntiosuuden voi kilpailuttaa, mutta siirtomaksuista ja sähköverojen laskuttamisesta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö. Sähkön hinnat sisältävät arvonlisäveroa 24 % ja sähkövero energiaveron ja huoltovarmuusmaksun.

Koska töpselistä tuleva sähkö on samaa myyjästä tai tuotteesta riippumatta, voivat erot sopimusten hintojen välillä hämmentää asiakasta. Sähkön markkinahintaan vaikuttaa useita eri tekijöitä.

  • Merkittävin tekijä on vesitilanne Ruotsin ja Norjan vesivoima-alueilla. Normaalitilanteessa vesivoimalla tuotetaan puolet Pohjoismaiden käyttämästä sähköstä.
  • Hintaan vaikuttavat myös hiilidioksidin päästöoikeuksien hinnat, vallitseva sää (lämpötila, tuulisuus) sekä sähkön tuotannossa käytettävien polttoaineiden (öljy ja kivihiili) markkinahinnat.
  • Vattenfallin hinnoittelu perustuu sähkön markkinahintaan, ja tästä syystä sopimuksen tekemisen ajankohta vaikuttaa sen hintaan.

Videolla sähköalan konkari Peter Strandberg kertoo lisää Suomen sähkömarkkinoista ja hinnan muodostumisesta. Peter vastaa Vattenfallin kampanjoiden hinnoittelusta, ja on luonut myös teidän myymänne kampanjat!

 

Lisää luettavaa

Energiamarkkinoiden toimintaperiaatteet
Ajankohtainen markkinakatsaus

Jakso 3 – Tuntisähkö

Pörssisähkön suosio on kasvanut Pohjoismaissa ja tällä hetkellä erityisesti Suomessa. Tähän vaikuttavat sähkönmyyjien parantunut viestintä ja markkinointi, mutta myös asiakkaiden kiinnostus tuotteeseen  jolla voi vaikuttaa omien kustannusten pienentämiseen, moninkertaisesti enemmän kuin sopimusten kilpailuttamisella tai jatkuvasti halvinta hintaa metsästämällä.

Tekemällä pörssihintaisen sähkösopimuksen asiakas voi olla varma, että maksaa kuluttamastaan sähköstä aina markkinahintaa. Koska määräaikaisissa sopimuksissa ennustetaan tulevaisuuden hintoja, saattaa käydä niin, että jonakin ajankohtana maksaa korkean hinnan verrattuna spot-hintoihin. Tosin pitää muistaa, että määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy koko sopimuskauden samana, ja siksi tämä sopimusmuoto sopii asiakkaille, jotka eivät halua ottaa pientäkään riskiä.

Katso Oskari Hiipakan video, jossa hän kertoo, miksi pörssisähkö on hänen valintansa sähkösopimukseksi.

 

Lisää luettavaa

Tuntispot-hinnat sähköpörssissä
Vattenfallin blogikirjoituksia pörssisähköstä

Pörssisähkön sanasto

Pörssisähkö
Tarkoittaa Nord Poolista hankittavaa markkinahintaista sähköä.

Tuntisähkö
Vattenfallin sähkösopimus, jonka hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin sähköpörssissä.

Spot-hinta
Sähkön todellinen markkinahinta tunti tunnilta Nord Poolissa.

Nord Pool
Kauppapaikka, jossa sähköä myyvät tuottajat ja sähkön jälleenmyyjät kohtaavat. Sähkön markkinahinnat muodostuvat sähköpörssissä tunnin tarkkuudella kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Tuntihinnan muodostuminen

Tuntisähkö-sopimuksen hinnoittelu on täysin läpinäkyvä, sillä se perustuu Suomen hinta-alueen tuntikohtaisiin spot-hintoihin. Spot-hintaan lisätään kuluttajille Suomessa kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero sekä Vattenfallin marginaali 0,23 snt/kWh. Lisäksi laskutetaan perusmaksu, joka on 2,38 €/kk (alv. 0 %)

Yhden tunnin kustannus on kyseisen tunnin sähkönkäyttö kerrottuna vastaavan tunnin Tuntisähkö-sopimuksen hinnalla (arvonlisäveroton spot-hinta + marginaali). Kuukauden kustannus on puolestaan kuukauden kaikkien tuntien kustannusten summa.

Jakso 4  Tuulisähkö

Tuulivoima on uusiutuva energialähde, josta ei sen elinkaaren aikana aiheudu periaatteessa lainkaan CO2-päästöjä. Vattenfall on yksi Euroopan suurimmista tuulivoiman kehittäjistä ja alan toimijoista. Tuulivoima on Euroopan nopeimmin kasvava energialähde, ja sillä on keskeinen rooli pyrittäessä saavuttamaan EU:n ympäristötavoitteet.

Vattenfallin kiinteähintainen Täystuuli-sopimus on Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelemaa EKOenergiaa. Tuulivoiman osalta EKOenergia-merkki edellyttää voimalaitoksen sijoittumista tärkeiden linnusto-, maisema- ja luonnonsuojelualueiden ulkopuolelle. EKOenergia-merkki on Suomen ainoa kolmannen osapuolen valvoma energian sertifiointijärjestelmä, ja ainoa koko Euroopan laajuinen ympäristömerkki sähkölle.

Asiakkaan tehdessä Täystuuli-sopimuksen hänen sähkönkulutustaan vastaava määrä tuotetaan kokonaan uusiutuvalla tuulivoimalla. Myös pörssisähkösopimus EKOtuntisähkö on tuotettu tuulivoimalla, ja sillä on EKOenergiamerkki.

 

EKOenergia-merkki

 

Lisää luettavaa

Tietoa tuulivoimasta
Tuulivoiman tulevaisuus

Jakso 5 – Aurinkovoima

 

Vattenfallilla aurinkovoima on yksi asiakkaiden valittavissa oleva energian tuotantomuoto, kuten tuuli- ja vesisähkökin. Vattenfallin kiinteähintainen aurinkosähkösopimus, Täysaurinko, on 100-prosenttista ympäristöystävällistä aurinkovoimalla tuotettua sähköä. Vattenfallin aurinkosähkön alkuperämaat ovat Ruotsi, Italia ja Belgia.  

Aurinkotuotannon hiilidioksidipäästöt ovat 0,00 gr/kWh, eli saman verran kuin tuuli- tai vesituotannossakin. Jos kuitenkin otetaan huomioon aurinkopaneeleiden koko elinkaaren ympäristövaikutus, eivät nekään ole aivan täysin päästöttömiä. Aurinkopaneeleiden valmistus nimittäin vaatii paljon energiaa, ja niitä valmistetaan usein paikoissa jotka käyttävät hiilienergiaa.

Täysaurinko toimii siten, että Vattenfall hankkii vuosittain saman verran auringolla tuotettua sähköä kuin mitä asiakkaamme käyttävät vuoden aikana. Viranomaiset valvovat aurinkosähkön alkuperätakuita. Kaikki Vattenfallin ostama aurinkovoima on alkuperätodennettu, joka tarkoittaa sitä, että voimme osoittaa missä ja miten se on tuotettu.

Aurinkosähkösopimusten lisäksi Vattenfall tarjoaa maailman johtavien valmistajien aurinkopaneelijärjestelmiä avaimet käteen -paketteina, sisältäen kaikki laitteet, asennuksen ja niihin kuuluvat tarvikkeet.

 

Lisää luettavaa

Vattenfall ja aurinkosähkö
Aurinkoenergian toimintaperiaate
Aurinkoenergian tulevaisuus

Jakso 6 – Vesivoima

Kuten Vattenfallin nimestäkin voi päätellä, ovat vesivoima ja vesisähkö sen toiminnan peruskiviä. Nykyään Vattenfallin omistuksessa on 112 vesivoimalaa Pohjoismaissa. Vesivoima on uusiutuva energialähde, josta ei aiheudu juuri lainkaan ilmastoon ja ympäristöön vaikuttavia päästöjä. Vattenfallin kiinteähintainen vesisähkösopimus, Täysvesi, on 100-prosenttista ympäristöystävällistä vesivoimalla tuotettua sähköä

Vesivoimalat tuottavat suuria määriä sähköä, ja niiden energiantuotanto on vakaata. Vesivoimaloiden tuotantotasot ovat kuitenkin riippuvaisia sademääristä. Sähkön ongelma on se, ettei sitä voida suuressa määrin varastoida. Vettä sen sijaan voidaan. Vesialtaat vesivoimaloiden vieressä ovat kuin suuria akkuja. Energiaa voidaan varastoida niinä vuodenaikoina, jolloin veden virtaus on suurta ja sähkönkulutus matalalla, ja käyttää sitten, kun sen kulutus on korkeimmillaan. Tällöin vesivoimaa käytetään niin sanottuna säätövoimana.

 

Lisää luettavaa

Tietoa vesivoimasta
Vesivoiman toimintaperiaatteet
Vesivoiman tulevaisuus

Fossiilittomat Energialähteemme

Vattenfallin asiakkaana voit aina valita, millä tuotantovalla sähkösi on tuotettu.

Tuulivoima

Tuulivoima on Euroopan nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto ja sillä on merkittävä rooli maailmanlaajuisten ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Tutustu tuulivoimaan

Vesivoima

Vesivoima on uusiutuva energialähde, joka on taloudellisesti houkuttelevaa ja toimitusvarmaa sekä aiheuttaa ainoastaan vähäisiä CO2-päästöjä.

Tutustu vesivoimaan

Ydinvoima

Ydinvoima on toimintavarmaa ja sen aiheuttamat C02-päästöt ovat matalia. EU:n päästöttömästä sähköntuotannosta noin 50 % tuotetaan ydinvoimalla.

Tutustu ydinvoimaan

Aurinkovoima

Aurinkovoima on uusiutuva energianlähde jota riittää noin  6,5 miljardiksi vuodeksi. Se on myös yksi nopeimmin kehittyvistä energiantuotantomuodoista. 

Tutustu aurinkovoimaan

Kysy chatissa