Kolme vinkkiä kodin sähkönkulutuksen vähentämiseen
Lämmitys, valaistus ja kodinkoneet kuluttavat valtaosan kodin sähköstä. Tässä jutussa kerromme, miten kulutat vähemmän sähköä kotona ja säästät samalla ilmastoa.
Energiankulutusta on mahdollista hillitä, asuit minkälaisessa kodissa tahansa. Alla listaamme tarkemmin kolme suurinta kodin energiankulutuksen lähdettä ja annamme vinkkejä kulutuksen vähentämiseen.
1. Lämmitys
- Perinteinen sähkölämmitys ja lämpimän veden osuus vastaavat noin 70 % sähkön lämmityskulutuksesta ja 42 % asuntojen kokonaiskulutuksesta. Viilentämällä kotiasi ja käyttämällä ilmalämpöpumppua sähkö- tai öljylämmitteisessä omakoti- tai rivitalossa pienennät asumisen hiilijalanjälkeä.
- Vähennä sähkölämmitteisen kotisi sähkönkulutusta helposti laskemalla lämpötilaa. Alentamalla lämpötilaa yhdellä asteella vähennät sähkönkulutusta viisi prosenttia.
- Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto, joka hyödyntää auringon lämpöenergiaa suoraan ulkoilmasta. Pumpun avulla voit säästää parhaimmillaan kymmenien tuhansien ajettujen kilometrien edestä hiilidioksidipäästöjä. Laske täällä, kuinka paljon ilmalämpöpumppu säästää rahaa ja hiilidioksidipäästöjä.
2. Valaistus
Valaistuksen osuus erityisesti kerrostaloasuntojen ja rivitalojen sähkönkulutuksesta on huomionarvoinen siitä huolimatta, että energiatehokkaat valaistusratkaisut ovat yleistyneet. Säästät energiaa yksinkertaisesti pitämällä valaisimet siisteinä.
- Pese ikkunat talvella ja kesällä. Lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 %.
- Pyyhi pölyt lampuista. Ne alentavat valaisimien valotehoa.
- Vaihda hehkulamput LED-lamppuihin. 60 watin hehkulamppu kuluttaa sähköä 0,06 kWh tunnissa, kun taas LED-lamppujen lukema vaihtelee 0,003:n ja 0,013:n välillä.
3. Kodinkoneet
Asuit minkälaisessa kodissa tahansa, sähköä kuluu päivittäin ruoanlaitosta pyykinpesuun ja viihde-elektroniikkaan. Vähäpäästöistä kodin sähkönkulutusta helpottavat ympäristömerkit, hiilijalanjälkilaskurit ja kodinkoneiden energiamerkintöjen seuraaminen ja vertailu.
- Panosta kodinkoneiden sijoitteluun. Esimerkiksi kylmälaite kannattaa pitää kaukana lämpöä tuottavasta hellasta, jotta energiaa ei mene hukkaan.
- Puhdista kodinkoneiden venttiilit, putket ja tiivisteet. Lika alentaa laitteen käyttötehoa.
Termit tutuiksi
- Kilowattitunti: Energian mittayksikkö (kWh). Sähkön hinta lasketaan sentteinä kilowattituntia kohti.
- Sekasähkö: Sähköä, jota ei ole tuotettu yhdellä tietyllä tavalla, kuten aurinko- tai tuulivoimalla. Sekasähkössä voi olla mukana myös fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä.
- Fossiilivapaa sähkö: Sähköä, joka on tuotettu vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla. Fossiilivapaan sähkön tuotannossa ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita.
- Uusiutuva energia: Energiaa, jota saadaan uusiutuvista luonnonvaroista. Uusiutuvaa energiaa on esimerkiksi aurinko-, vesi-, tuuli- ja bioenergia.
Lisää energiansäästövinkkejä
Artikkeli on tehty yhteistyössä Kaskas Median kanssa.