Ilmalämpöpumpun hyödyt

Ilmalämpöpumpun hyödyt ovat huomattavat, harkitsitpa sitä kotiin tai mökille. Sen suurimpia etuja ovat ympäristöystävällisyys sekä energiatehokkuuden mukanaan tuomat säästöt. Jos sinulla on sähkö- tai öljylämmitteinen omakoti- tai rivitalo, voit saada ilmalämpöpumpun avulla satojen eurojen säästöt lämmityskustannuksiisi lämmityskaudessa. Samalla teet palveluksen ympäristölle.

Ilmalämpöpumpulla saavutettavat säästöt

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas lämmitysmuoto ja toimii erinomaisesti varsinaisen lämmitysjärjestelmäsi rinnalla vähentäen kokonaislämmityskustannuksiasi. Autotallissa se voi toimia jopa pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä. Ilmalämpöpumpun avulla lämmityslaskusi voi pienentyä jopa monen sadan euron verran vuodessa.

Lämmityssähkön osuus koko sähkölaskusta vaikuttaa saamiisi säästöihin: mitä suurempi lämmityssähkön osuus, sitä suurempi hyöty. Ilmalämpöpumppu onkin optimaalinen lisä sähkö- ja öljylämmitteisiin taloihin. Käyttäessäsi etäohjainta, voit lisäksi säädellä ilmalämpöpumppuasi mistä vain ja päästä entistäkin parempaan energiatehokkuuteen optimoimalla ilmalämpöpumpun käyttöä vapaa-ajan asunnossa.

Avarat tilat ja hyvä lämmönjakaantuminen lisäävät säästön määrää. Pumput pystyvät levittämään lämmön useimmissa taloissa tasaisesti, kunhan ne sijoitetaan oikein.

Ilmalämpöpumpun säästölaskelma

Energia-asiantuntijamme laski kuinka paljon voit säästää lämmityskuluissasi – oli käytössäsi sitten sähköllä tai öljyllä lämmittävä kotitalous.

 Sähkönkulutus / vuosi  Vuotuinen säästösi ilmalämpöpumpun avulla
 9 500 kW/h / vuosi  Säästö: n. 170 € / vuosi
Säästö: hiilidioksiidipäästöinä: n. 11 000 ajokilometriä / vuosi *
 17 500 kWh / vuosi  Säästö: n. 400 € / vuosi
Säästö: hiilidioksiidipäästöinä: n. 25 000 ajokilometriä / vuosi *
 22 500 kW/h / vuosi  Säästö: n. 550 € / vuosi
Säästö: hiilidioksiidipäästöinä: n. 35 000 ajokilometriä / vuosi *
 25 000 kW/h / vuosi  Säästö: n. 600 € / vuosi
Säästö: hiilidioksiidipäästöinä: n. 39 000 ajokilometriä / vuosi *

Laskennan perusteeksi sähkön hinnaksi siirtomaksuineen ja veroineen oletettiin varovaisesti vain 0,10 snt c / kW/h. Syksyn 2022 tyypillisillä hinnoilla n. 20-40 c/kWh euromääräiset säästöt ovat n. 2-4 kertaisia yllä esitetyistä.


* Vastaa uudella autolla (132g/km) ajettujen kilometrien hiilidioksiidipäästöä.

 Lämmitysöljynkulutus / vuosi  Vuotuinen säästösi ilmalämpöpumpun avulla
 2 000 litraa / vuosi  Säästö: n. 500 € / vuosi
Säästö: hiilidioksiidipäästöinä: n. 15 000 ajokilometriä / vuosi

Laskennan perusteena öljyn hinnaksi on määritelty 0,80 snt c / l ja 1/3 osan säästö lämmityskustannuksissa.

Ilmalämpöpumppu asunnon viilennykseen ja lämmitykseen

Ilmalämpöpumppu lämmittää ja viilentää asuntosi energiatehokkaasti niin talven pakkasilla kuin kesähelteilläkin. Viilennyksen vaatima energia ei syö talvilämmityksessä saatuja säästöjä, vaan kulut jäävät yleensä alle euroon hellepäivää kohti. Jäähdytysasennossa ilmalämpöpumppu poistaa myös kosteutta ilmasta, mikä saa huoneilman tuntumaan entistäkin viileämmältä ja raikkaammalta.

Uusimmat ja laadukkaimmat ilmalämpöpumput toimivat varmuudella myös paukkupakkasilla. Jos kotonasi on takka, Ilmalämpöpumppua on hyvä pitää päällä sitä lämmittäessä, koska se levittää  takan lämmön tasaisesti myös muualle asuntoon.

Sisäilman laatu ja kosteudenpoisto

Ilmalämpöpumppu parantaa asumismukavuuttasi ympäri vuoden, koska se puhdistaa ilmaa tehokkaasti. Sisäilman puhdistuessa myös siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet vähenevät. Ilmalämpöpumppua käyttämällä voit lisäksi päästä jopa täysin eroon talosi lämpötilakerrostumista sekä vetoisuudesta.

Sisäilman kosteudenpoistoon ilmalämpöpumppu on tehokas apuri. Juuri tämä korkea ilmankosteus tekee olosi yleensä tukalaksi kesähelteillä. Ilmankosteuden väheneminen sisäilmassa saa lämpötilan tuntumaan heti huomattavasti viileämmältä, vaikka itse ilman lämpötila ei laskisikaan. Kosteudenpoiston vuoksi ilmalämpöpumppu sopii erinomaisesti myös mökille, koska se kykenee vähentämään tehokkaasti ilmankosteutta myös matalammissa lämpötiloissa estäen näin myös home- ja lahovaurioiden syntymisen. 

Ympäristöystävällinen ilmalämpöpumppu pienentää hiilijalanjälkeäsi

Yli kolmannes keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä syntyy asumisesta ja erityisesti juuri kodin lämmittämisestä. Ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen valinta, sillä se hyödyntää auringon tuottamaa lämpöenergiaa suoraan ulkoilmasta. Koska lämmöntuotantoon ja viilennykseen käytettävä energia puhdasta ja uusiutuvaa, voit sen avulla vähentää huomattavasti asuntosi lämmityksestä syntyviä kasvihuonepäästöjä sekä pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Suomen olosuhteissa ilmalämpöpumpulla voidaan säästää noin 30-40 % lämmityskustannuksissa, kun sitä verrataan sähkölämmityksen lämmityskustannuksiin. Ilmalämpöpumppu on siis valinta kestävämmän ja puhtaamman ympäristön puolesta.