Time in controller:11.12.2024 11.51.58

Pyyhi pölyt ja vertaile energiamerkkejä: Näin kodinkoneesi kuluttaa järkevästi sähköä


Kodinkoneiden huolto ja korjaus kannattaa. Oikein huollettu kodinkone kuluttaa järkevästi sähköä.

 

Kodinkone kuluttaa fiksuiten sähköä silloin, kun siitä pitää huolta. Vanha kodinkone voi olla sähkönkulutuksen kuningas. Tässä jutussa kerromme, miten voit huomioida kodinkoneen sähkönkulutuksen koko sen elinkaaren ajan.


Oletko hankkimassa uutta leivänpaahdinta? Tai kenties vihdoin ostanut astianpesukoneen? Hienoa. Nyt tarvitsee vain varmistaa, että hankintasi kestää mahdollisimman pitkään ja kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Lue jutusta konkreettiset vinkit, joiden avulla hillitset kodinkoneidesi sähkönkulutusta. Käytämme tässä jutussa vertailukohteena kaikille tuttua jääkaappia – on vaikea löytää kotitaloutta, jossa sellaista ei ole.


Kylmälaitteet (eli jääkaapit, pakastimet ja kotikylmiöt) kuluttavat sähköä 150–500 kilowattituntia vuodessa riippuen esimerkiksi niiden iästä ja säädöistä. 150 kilowattitunnin kulutus vastaa 396 kiloa hiilidioksidipäästöjä, 500 kilowattitunnin kulutus puolestaan 1320 kiloa päästöjä.

 

Esimerkkejä kodinkoneiden vuosikulutuksesta_konvertoitu.svg

 

Voit tarkastella yllä olevasta kaaviosta, kuinka paljon yksittäisen kodinkoneen käyttö maksaa ja aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Lisätietoa kodinkoneiden sähkönkulutuksesta löydät täältä.

 

Näin kodinkoneesi kuluttavat mahdollisimman vähän sähköä elämänsä varrella

 

1. Hankinta: Katso ostohetkeä pidemmälle

 

Kun olet hankkimassa kodinkonetta, pidä mielessä koneen pitkäaikaisuus. Pitkällä aikavälillä on kannattavinta hankkia laite, joka käyttää mahdollisimman vähän energiaa. Vertaile siis energiamerkkien tietoja keskenään. Tuotekehityksen ansiosta esimerkiksi uusien kodinkoneiden, myös jääkaappien, sähkönkulutus on pienentynyt huomattavasti viime vuosina.

Tee näin:

  • Tutustu energiamerkkeihin. Monet kotitalouslaitteet, LVI-laitteet ja ikkunat on varustettu energiamerkillä, joka kertoo laitteen energiatehokkuuden. Tuotteet luokitellaan energialuokkiin A:sta D:hen. Paras luokka on A.

 

2. Käyttö: Pienet teot kantavat hedelmää

 

Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, jos haluaa vähentää kodinkoneiden sähkönkulutusta: pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita ja lue laitteiden käyttöohjeet. Vaihda keittiössä perinteinen liesi induktiolieteen ja sijoita laitteet fiksusti.

Jääkaapin sijainnilla on yllättävän paljon merkitystä, joten kaapin paikkaan kannattaa panostaa. Lämmin ympäristö lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta ja pöly heikentää ilmankiertoa. Liian kylmä lämpötila on myös tehokas energiasyöppö.

Tee näin:

  • Sijoita kylmälaite kauas lämpöä tuottavasta liedestä, pesukoneesta tai patterista.
  • Pyyhi laitteen tausta säännöllisin väliajoin. Kylmälaitteen taustaa peittävä pölykerros voi lisätä sähkönkulutusta 30 prosenttia.
  • Pidä jääkaappi 4–6 asteessa ja pakastin –18 asteessa.
  • Säädä lämpötila mieluummin mittarin kanssa, sillä jääkaapin oma asteikko voi olla epäluotettava.

 

3. Huolto: Pidennä kodinkoneesi ikää

 

Kodinkoneet ovat yhtä aikaa kovassa käytössä ja staattisesti paikallaan. Niiden pinnat, suodattimet, tiivisteet ja venttiilit keräävät sekä likaa että pölyä. Kaikenlainen ylimääräinen aines vähentää laitteiden ilmankiertotilaa ja lisää sähkönkulutusta – ja siten laitteen hiilijalanjälkeä.

Esimerkiksi jääkaappi voi olla jopa tuhansien eurojen arvoinen ostos ja arjen kulmakivi. Siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Jääkaappisi elää pidempään ja kuluttaa vähemmän sähköä, kun huollat sitä säännöllisin väliajoin.

Tee näin:

  • Imuroi kylmälaitteen tausta kaksi kertaa vuodessa.
  • Sulata pakastin ainakin kerran vuodessa.
  • Tarkista, että kylmälaitteen ovien tiivisteet ovat ehjät ja puhtaat.

 

4. Korjaus ja kierrätys: Korjaututa laite tai hankkiudu siitä kestävästi eroon

 

Vaikka ruoka pysyisi kylmänä ja jääkaappi ehjänä, lopulta siitäkin aika jättää. 10–20 vuotta vanhat jääkaapit, pakastimet ja kotikylmiöt kuluttavat sähköä jopa kaksinkertaisesti verrattuna uusiin laitteisiin.  Pelkän energiansäästön takia ei hyvin toimivaa kodinkonetta kannata kuitenkaan uusia. Jos laitteesi on rikki eikä sitä voi korjata, sähköromun keräyksestä ja kierrätyksestä vastaa laitevalmistaja.

 

Tee näin:

  • Jos kylmälaitettasi ei voi korjata, huolehdi, että se päätyy asianmukaisesti hävitykseen.
  • Vanhan jääkaapin hautausmaa on ongelmajätelaitos.
  • Tarkista, onko käytetty laite mahdollista kierrättää liikkeeseen, josta se on ostettu. Jotkut sähkölaitteita myyvät liikkeet ottavat myös vastaan vanhoja kodinkoneita, vaikka niitä ei olisi hankittu juuri sieltä.

Laskelmissa on käytetty nelihenkistä esimerkkiperhettä, joka asuu 150-neliöisessä omakotitalossa. Asuminen lämmitetään sähkölämmityksellä ja ilmalämpöpumpulla.

 

Termit tutuiksi

  • Kilowattitunti: Energian mittayksikkö (kWh). Sähkön hinta lasketaan sentteinä kilowattituntia kohti.
  • Sekasähkö: Sähköä, jota ei ole tuotettu yhdellä tietyllä tavalla, kuten aurinko- tai tuulivoimalla. Sekasähkössä voi olla mukana myös fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä.
  • Fossiilivapaa sähkö: Sähköä, joka on tuotettu vesi-, tuuli- ja ydinvoimalla. Fossiilivapaan sähkön tuotannossa ei ole käytetty fossiilisia polttoaineita.
  • Uusiutuva energia: Energiaa, jota saadaan uusiutuvista luonnonvaroista. Uusiutuvaa energiaa on esimerkiksi aurinko-, vesi-, tuuli- ja bioenergia.

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kaskas Median kanssa.

 

 

 

Kysy chatissa