Sähkönsiirto

Jotta saat pistorasiasta sähköä, tarvitset sopimuksen sekä sähkönmyyjän että sähkönjakelijan kanssa. Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (poislukien Ahvenanmaa), mutta sähkönjakelusta vastaa paikallinen sähkönsiirtoyhtiö eli verkkoyhtiö. 

Sähkönsiirto

Siirtoyhtiöt toimivat yksinoikeudella omalla alueellaan

Siirtoyhtiö ylläpitää ja kehittää sähköverkkoa, jotta käyttäjien sähkönsaanti on turvattu ja sähkö riittävän hyvälaatuista. Kehittämishankkeista yksi esimerkki on sähkön kaapelointi.

Siirtoyhtiö määräytyy sen mukaan missä kotisi sijaitsee. Myyntiyhtiö ei ole sidottu paikkaan, eli Vattenfall voi olla myyntiyhtiösi kaikkialla Suomessa (poislukien Ahvenanmaa). Sähkönjakelusta kuluttajille vastaavat siirtoyhtiöt toimivat tietyllä määrätyillä alueilla, joten sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa.

Jotta saat sähköt kotiisi tai yritykseesi, sinulla pitää olla sopimukset erikseen sekä sähkömyynnistä (myyntiyhtiö) että sähkönsiirrosta (sähköverkkoyhtiö/ -siirtoyhtiö).

720x350-alkuperatakuu.jpg

Sähkönsiirtoyhtiö vastaa sähkökatkoista

Sähkökatkoja aiheuttavat luonnontapahtumat ja tekniset viat.

Useimmat sähköverkkoyhtiöt, jotka vastaavat sähkönsiirrosta, tarjoavat maksutonta tekstiviestipalvelua, joka lähettää asiakkaalle tiedon sähkökatkosta ja sen arvioidusta kestosta. Tekstiviestipalvelun piirissä on suositeltavaa olla. Palveluun voi rekisteröityä esimerkiksi oman verkkoyhtiön nettisivuilla.

Jotta saat sähköt kotiisi tai yritykseesi, sinulla pitää olla sopimukset erikseen sekä sähkömyynnistä (myyntiyhtiö) että sähkönsiirrosta (sähköverkkoyhtiö/ -siirtoyhtiö).

Ajankohtaisen sähkökatkotilanteen alueellasi näet Energiateollisuuden sivuilta.

Ohjeita sähkökatkon varalta löydät seuraavasta linkistä Energiateollisuuden sivuille.

Sähkönsiirto

Sähkönsiirtoyhtiö hoitaa paikallista sähköverkkoa. Sähkö tulee aina kotiisi paikallisen sähköverkon kautta. Näin ollen sähkönsiirtoyhtiötä ei voi itse valita.

Sähkönmyynti

Sähkönmyyntiyhtiö tarkoittaa sitä, mistä ostat sähkösi, eli esimerkiksi Vattenfall. Sähkönmyyjä hoitaa siirtosopimuksen - sinun ei tarvitse erikseen olla yhteydessä siirtoyhtiöön.

Sähkönmyyjänäsi Vattenfall voi auttaa sinua sähkön myyntiin liittyvissä asioissa. Jos esimerkiksi tarvitset sähköä uuteen osoitteeseen tai haluat tarkastella kulutukseen perustuvaa laskuasi, ole yhteydessä Vattenfalliin.

Sähkökaapeleita

Omakotitalon tai mökin liittymäsopimus hoidetaan siirtoyhtiön kanssa

Omakotitaloon tai mökkiin tarvitaan vielä erillinen sopimus, jolla kiinteistö on liitetty sähköverkkoon. Jos siis rakennat tai ostat kiinteistön, liittymäsopimusasioissa tulee olla yhteydessä suoraan siirtoyhtiöön.

Jos omakotitalo vaihtaa omistajaa, liittymissopimus siirretään yleensä kiinteistön kauppakirjassa. Vaihtoehtoisesti tehdään erillinen luovutuskirja ostajan ja myyjän välillä. Liittymän siirtymisestä on ilmoitettava paikalliselle sähköverkkoyhtiölle ja asiakirjoista toimitetaan sinne kopiot.

Siirtoyhtiön asiakaspalvelut opastavat sähköasioissa jo rakennusvaiheessa.

Energiakatsaus-marraskuu-2017-kuva.png

Kulutuksen mittaus tapahtuu etänä eikä vaadi sinulta toimenpiteitä

Suomi on ensimmäinen maa, jossa lähes jokaisen kotitalouden sähkönkulutus voidaan mitata tunneittain ja lukea etäyhteyden avulla. Mittauksen järjestää sähkön siirtoyhtiö. Etäluettavien mittarien luenta ei vaadi pääsyä kiinteistöön.

Sekä sähkömyyjän että siirtoyhtiön laskutus perustuu näihin tietoihin, kuten myös sähkövero, joka näkyy siirtoyhtiön laskulla.

Etäluettavat mittarit mahdollistavat myös sähkölaskun perustumisen toteutuneeseen kulutukseen eikä enää arvioon ja vuotuiseen tasaukseen. Vattenfallilla laskutus perustuu aina toteutuneeseen kulutukseen.

ukk-720x.jpg

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Sopimusuusinnan yhteydessä voi mietityttää moni asia. Tässä niistä kysytyimmät.

Vaihdoin sähkönmyyjää, kuinka voin vaihtaa siirtoyhtiöni?

Siirtoyhtiö määräytyy sen mukaan missä kotisi tai yrityksesi sijaitsee. Myyntiyhtiö ei ole sidottu paikkaan, eli Vattenfall voi olla myyntiyhtiösi kaikkialla Suomessa (poislukien Ahvenanmaa). Sähkönsiiron hinta ei muutu, vaikka vaihtaisit myyjää. 

Kun teet sopimuksen myyntiyhtiön, kuten Vattenfallin kanssa, paikallinen siirtoyhtiön sopimus tulee voimaan samalla ilman erillistä yhteydenottoa siirtoyhtiöön - riippumatta asuinpaikasta. 

Muutin uuteen osoitteeseen, mihin olen yhteydessä? 

Siirtosopimus hoituu siis myös muuton yhteydessä myyntiyhtiön eli esimerkiksi Vattenfallin kautta. 

Jos uudessa asunnossa ei ole sähköjä, siirtoyhtiö haluaa varmistaa turvallisen kytkennän, jolloin se on suoraan yhteydessä muuttavaan henkilöön. 

 

Vattenfallin asiakkaana

Vattenfallin asiakkaana pääset käyttämään palveluitamme, kuten Oma energiaa. Voit myös vaivattomasti siirtää sopimuksen samoilla ehdoilla ja hinnoilla uuteen osoitteeseen, jos muutat. 

720x450-globe.jpg

Ota Vattenfallin sopimus mukaasi

Ota nykyinen sopimus mukaan uuteen kotiisi. Siirto tapahtuu helpoiten netissä, sopimus voi olla voimassa kahdessa osoitteessa muuton ajan.

Ota sopimus mukaan

720x450-ympari-suomen.jpg

Sähköä kaikkialle Suomeen

Vattenfallilta voit ostaa sähköä minne tahansa päin Suomea. Myymme sähköä minkä tahansa sähköverkkoyhtiön alueelle. Hoidamme puolestasi tiedot sähkösiirtoyhtiöille - näin muuttosi on mahdollisimman stressitön.

720x450-oma-energia.jpg

Oma energia -palvelu

Rekisteröitymällä Oma energia -palveluumme voit hoitaa sähköasioitasi silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Voit esimerkiksi:

  • katsella laskujasi
  • seurata sähkönkulutusta päivä- ja tuntitasolla
  • päivittää yhteystietojasi

Siirry  Oma energia -palveluun

Kysy chatissa