Nainen eristää ikkunaa

 

Mikä on energiatodistus?

 

Omakotitaloa ostaessa kannattaa energiatodistus lukea tarkkaan, siitä saa tärkeää tietoa kiinteistön energiatehokkuudesta. Energiatodistuksen avulla pystyt arvioimaan kiinteitä kuluja ja sitä, mihin pystyt omilla valinnoillasi vaikuttamaan. Energiatodistuksessa huomioidaan monta rakennuksen ominaisuutta, mm. ilmanvaihto, ikkunat, eristykset ja lämmitys.

 

Energiatodistuksen periaatteena on erottaa rakennuksen ominaisuudet ja asukkaan kulutustottumukset toisistaan ja kuvata vain rakennuksen ominaisuuksia. Edellisen asukkaan sähkölasku voi johtaa harhaan, jos omat kulutustottumukset poikkeavat edellisestä asukkaasta – se on siis hieman kuin auton ilmoitettu polttoaineenkulutus.

 

Rakennuksen energialuokka (A–G) määräytyy laskennallisen E-luvun perusteella. Siinä huomioidaan rakennuksen ominaisuudet, mutta sillä ei ole suoraa yhteyttä sähkönkulutukseen. Energialuokka antaa huonosti osviittaa todellisista kulutuksista, koska eri lämmitysenergian lähteillä on erilaisia määrättyjä kertoimia*.

 

Esimerkiksi puulämmitteisen talon energialuokka voi olla A, vaikka lämmityspuuta kuluu niin paljon, että lämmitys tulee kalliiksi verrattuna D-luokan sähkölämmitteiseen taloon. Siksi kannattaa mieluummin katsoa energiatodistuksesta ”yhteenveto rakennuksen energiatehokkuudesta” otsikon alta todellista energiankulutusta, jossa on kerrottu myös todellinen vuosikulutus pelkän energialuokan sijaan.

 

Huomioi, että energialuokan määrittelyssä käytetään erilaisia kerroinlukuja*, joihin vaikuttaa lämmitystapa. Esimerkiksi 85 m2 sähkölämmitteisessä talossa, jonka todellinen vuosikulutus on 13 000 kWh, käytetään kerrointa 1,7. Näin ollen energiankulutukseksi ilmoitetaan 22 100 kWh ja se luokitellaan energialuokkaan E, eli kolmanneksi alimpaan. Saman energiankulutuksen puulämmitteinen talo saisi kulutuksekseen 6 500 kWh ja energialuokka olisi A, vaikka energiaa tarvitaan molemmissa yhtä paljon.

 

Voit myös itse vaikuttaa energialuokkaan helpoilla teoilla, mm. hankkimalla ilmalämpöpumpun  tai aurinkopaneelit.

 

*E-luvun laskennassa käytetään maankäyttö- ja rakennuslain nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa rakennuksissa käytettävien energiamuotojen kertoimien lukuarvoista (9/2013) määrättyjä energiamuotojen kertoimia:

  • Sähkölämmitys 1,7
  • Kaukolämpö 0,7
  • Kaukojäähdytys 0,4
  • Fossiiliset polttoaineet 1,0
  • Rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,5

 

Rakennusten energiakertoimet

 

Vuoden 2018 alusta astuu voimaan valtioneuvoston uusi asetus, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimia.

Rakennuksissa 1.1.2018 alkaen käytettävät uudet energiamuotokertoimet (suluissa 31.12.2017 asti voimassa olevat):

  • sähkö 1,20 (1,70)
  • kaukolämpö 0,50 (0,70)
  • kaukojäähdytys 0,28 (0,40)
  • fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)
  • rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)

Uudet energiamuotokertoimet koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.2018 tai sen jälkeen.

Lue lisää Tekniikka & Talous artikkelista

Kysy chatissa