Hyvällä valaistuksella voit parantaa viihtyvyyttä kasvattamatta sähkönkulutusta. Suunnittele valaistus paikan ja ajan mukaan.

Valaistuksen sähkönkulutus on enää alle kymmenen prosenttia kodin taloussähköstä. Kodeissa on keskimäärin 20–60 lamppua. Valaistuskustannuksia voi laskea 15–20 prosenttia yksinkertaisin keinoin – ja samalla kodin valaistus jopa paranee.

Voit vaikuttaa pienillä muutoksilla sähkönkulutukseen

 • Vaihda hehkulamput energiansäästölamppuihin.
 • Sammuta valot, kun poistut huoneesta. 
 • Asenna ajastimia, hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia. 
 • Energiatehokas LED-valaistus sopii hyvin muun muassa askelmien valaisuun.

Valaisinta ostettaessa kannattaa tarkistaa, että siinä voi käyttää muitakin kuin hehkulamppuja. Kaikki lamput eivät sovi kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Muista hävittää lamput oikein. Hehkulamppu kuuluu sekajätteeseen, mutta loisteputket ja energiansäästölamput ovat ongelmajätettä.

Lamppujen ja muun elektroniikkaromun hävittäminen (uusi ikkuna)

Lampputyypin vaikutus sähkönkulutukseen

Lampun tärkeimmät ominaisuudet ovat energiatehokkuus, syttymisaika, himmennysmahdollisuus ja valon väri. Oikea lamppu oikeaan paikkaan.

Energiansäästölamppu

Energiansäästölamppu palaa jopa 10 000 - 15 000 tuntia. Energiansäästölamppu sopii hyvin myös suljettuun valaisimeen eli kuvun alle, koska sen lämmöntuotanto on paljon pienempi kuin hehkulampulla.

Loistelamppu ja pienloistelamppu

Verrattuna valomäärältään vastaavaan hehkulamppuun pienloistelamppu kuluttaa  noin 80 % vähemmän sähköä. Pienloistelamppujen kannat ovat erilaisia, joten vanha lamppu kannattaa ottaa mukaan malliksi uutta hankittaessa.

Halogeenilamppu

Halogeenilamppu sopii lähinnä kohdevalaisimiin. Sen haittapuolia ovat voimakas lämmöntuotto, suuri sähkönkulutus ja kallis hankintahinta sekä häikäisyvaara.

LED ja diodilamput

LED-valot kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehku- tai halogeenilamput. Kaupoista löytyy myös hehkulampun paikalle vaihdettavia LED-lamppuja. LED-lampun elinkaari on moninkertainen perinteiseen hehkulamppuun verrattuna, sillä hehkulamppu on vaihdettava noin 50 kertaa LED-lampun elinkaaren aikana.

Hehkulamppu

Hehkulamppujen elinikä on vain noin 1000 tuntia eivätkä ne valontuottajinakaan ole energiatehokkaita. Hehkulamput siirtyvät historiaan ja vain laitelamput (jääkaappi-, uunilamppu yms.), kohdelamput ja värilliset lamput jäävät edelleen markkinoille. Kaupat ja maahantuojat saavat myydä vanhat varastot loppuun, mutta uusia ei enää saa valmistaa.

Energiamerkki

Kotitalouslamppujen pakkauksissa on energiamerkintä, joka kertoo energiatehokkuuden asteikolla A-G, tehon ja lampun käyttöiän. Hehkulamput sijoittuvat luokituksen alimmille tasoille ja hyvät energiansäästölamput kipuavat A-luokkaan.

Lamppujen hävittäminen

 • Kaikki loistelamput, myös energiansäästölamput luokitellaan ongelmajätteeksi, eikä niitä saa laittaa sekajätteen joukkoon.
 • Loistelamput voi palauttaa ilmaiseksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteisiin.
 • Hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen. 
 • Jos energiansäästölamppu menee rikki? Lue täältä miten kannattaa toimia.

Erilaiset huoneet - erilaiset valaistustarpeet

Suunnittele ja muuntele valaistusta huoneiden, vuodenaikojen ja tarpeiden mukaan.

Keittiö ja kodinhoitotilat

 • Riittävä yleisvalaistus auttaa toimimaan keittiössä, pesutiloissa ja eteisessä.
 • Yleisvalaistuksessa kylmemmät sävyt (5000+ K) ovat luontevia.
 • Keittiössä työtasot tarvitsevat myös kirkkaita kohdevaloja. 
 • Kohdevalojen sijainti tulee suunnitella tarkasti häikäisyn välttämiseksi.

Oleskelutilat

 • Olohuoneen valaistuksen tulee muuntautua voimakkaasta yleisvalosta kodinomaista tunnelmaa luoviin, spottimaisiin kohdevaloihin.
 • Himmennettävyys tekee yleisvalaisimesta monikäyttöisemmän.

Työhuone

 • Työpöydälle kohdistuvan valon pitää tulla sivulta - oikeakätiselle vasemmalta ja vasenkätiselle oikealta.
 • Päivänvalolamput (5000–6000 K) ovat miellyttäviä lukuvaloina, koska neutraali valo luo lämmintä valoa paremman kontrastin luettavalle tekstille.

Makuuhuone

 • Makuuhuoneisiin saadaan rentouttava valaistus paikallisvalaisimilla.
 • Yleisvalaisimiksi sopivat epäsuoraa valoa tuottavat loistelamppuvalaisimet. 
 • Halogeenilamput kuumenevat, eikä niitä tulisi sijoittaa helposti syttyvien materiaalien, kuten tyynyjen, lähelle.

Muista

 • Hyödynnä luonnonvaloa.
 • Ikkunanpesu kannattaa, sillä lika voi viedä valon tehosta jopa 40 prosenttia.
 • Pehmeä ja lämmin valo (2800 – 5000 K) luo miellyttävää ja rentouttavaa tunnelmaa. 
 • Voimakas ja kirkas valo (5000-8000 K) vaikuttavat vireystasoa ja toimintakykyä piristävällä tavalla.

Ulkovalaistus

Hyvin suunniteltu ulkovalaistus parantaa turvallisuutta ja jatkaa pihan käyttöaikaa.

Hyvin suunniteltu pihapiirin valaistus helpottaa liikkumista iltojen alkaessa hämärtyä. Myös turvallisuus lisääntyy ja murtovarkaiden mahdollisuudet vähenevät. Toimivalla pihavalaistuksella korostat pihan puita ja pensaita.

Muista energiatehokkuus jo ulkovalaistusta suunniteltaessa

Energiaa säästäviä valonlähteitä ovat loistelamppuvalaisimet ja suurikokoiset monimetallilamput. Hehkulampun tilalle voit laittaa ulkokäyttöön suunnitellun energiansäästölampun. Pienikokoiset ja energiatehokkaat LED-lamput soveltuvat myös ulkovalaistukseen.

Varsinkin jouluna suositaan pihan valaistusta ja myös ulkovalosarjoissa LED-valosarjat ovat kulutukseltaan pienimmät. Korvaa jatkuvasti palava koristevalokaapeli LED-valosarjalla, ja ajasta se kellokytkimellä toimimaan illan hämärtyessä ja sammumaan yöksi. Sama mukavuus - pienet kustannukset.

Soveltuuko energiansäästölamppu ulkokäyttöön?

Ulkovalaistuksessa vuotuiset käyttöajat ovat yleensä pidemmät kuin sisävalaistuksessa, joten ulkokäytössä energiansäästölamput ovat energiansäästön kannalta parhaimmillaan.

Monet lampputyypit ovat kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti sisävalaistukseen. Lampun syttyminen pakkasessa ei yleensä ole ongelma - valontuotto sen sijaan alhaisessa lämpötilassa on vaatimaton. Ulkokäytössä on suositeltavaa käyttää sinne tarkoitettuja lamppuja. Kaikki energiansäästölamput eivät sitä ole.

Valaistuksen ohjaus

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa sekä vähentää energiankäyttöä että lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa.

Valaistuksen ohjaus säästää sähköä

Valaistuksen ohjauksella vältetään valojen tarpeeton palaminen ja samalla säästetään sähköä.

Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisuuksien mukaan. Jätä valot sytyttämättä kirkkaana päivänä.

Liiketunnistin ja lähestymiskytkin

Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen mentäessä ja sammuttavat ne huoneesta poistumisen jälkeen. Kytkennät voi suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta oven vierestä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Hämäräkytkimet ja ajastimet

Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa vähentää energiankäyttöä, lisätä liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa. Pihan yleisvalaistusta voi ohjata hämäräkytkimellä tai hämärä- ja kellokytkimen yhdistelmällä. Lähestymiskytkin sytyttää ulko-ovien ja kulkuteiden valaistuksen liiketunnistimien avulla.

Energiansäästölamppu sopii suljettuihin ulkovalaisimiin. Markkinoilla on myös hämäräkytkimellä varustettuja sekä himmennettäviä energiansäästölamppuja.

Kysy chatissa