Sähkön hinta nousussa – kuivana kesänä isompi lasku

Sähkön hinta on madellut pohjalukemissa jo pitkään, mutta nyt siihen näyttää tulevan loppu: hinnan ennakoidaan nousevan kesän aikana. Sähkölaskun loppusummaa ei silti tarvitse pelätä, sillä hinnannousu ei ole valtavan suuri, ja kesällä sähköä kuluu tavallista vähemmän.

Isä ja poika kalassa

 

Raakaöljyn, hiilen ja päästöoikeuksien hinnat ovat kasvussa ja kesästä ennustellaan kuumaa ja kuivaa. Tässä ovat pääsyyt siihen, että myös sähkön hinta nousee.

- Kuluttajien keskihinnat nousevat näillä näkymin noin puoli senttiä per kilowattitunti eli valtavan isosta noususta ei ole kyse, rauhoittelee asiantuntija Peter Strandberg Vattenfallilta.

Sähkön hintaan vaikuttavat monet asiat, lyhyellä aikavälillä merkittävin rooli on säällä. Jos kesästä tulee todella kuiva, hinta saattaa kavuta ylös nopeasti. Pohjoismaissa vesivoiman osuus sähköntuotannosta on poikkeuksellisen suuri, joten käytettävissä olevan veden määrällä on oma vaikutuksensa.

Kulutus pienenee kesällä

Jos sähkösopimuksen tekeminen on nyt ajankohtaista, määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimus on paras keino välttää hintapiikit. Tuntisähkö Mix on hyvä vaihtoehto, vaikka yksittäiset tuntihinnat voivat nousta hetkellisesti korkealle.

- Hinnannousu ei vaikuta kovinkaan paljon loppukustannuksiin, sillä kesällä sähköä kuluu tavallista vähemmän. Kylmälaitteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkaavainen. Jos kodissa on sisällä kuuma, jääkaappi ja pakastin saattavat rohmuta tavallista enemmän sähköä, Strandberg varoittaa.

Varsinkin vanhat jääkaapit ja pakastimet kuluttavat enemmän energiaa ikänsä vuoksi. Kulutus nousee myös silloin, jos jääkaapin takana ei ole riittävästi tilaa ilmanvaihdolle. Kylmälaitteiden takana pitää olla vähintään 15 senttiä tyhjää tilaa, jotta laitteet eivät ylikuumene.

Ilmalämpöpumppu viilentää hellekodin

Jos kotia on kesän aikana tarkoitus viilentää ilmalämpöpumpun avulla, nyt on hyvä hetki huoltaa pumppu, jotta se toimisi mahdollisimman energiatehokkaasti. Pumpun säädöt tarkistetaan, ulkoyksikkö siivotaan roskista, ja kondenssiveden ja letkujen aukot puhdistetaan. Myös sisäyksikön suodatin on hyvä vaihtaa.

- Ilmalämpöpumppujen suosio kasvaa myös kesämökeillä. Niitä voi ohjata kotoa käsin etäohjaimilla ja säätää lämpötilan valmiiksi ennen mökille lähtemistä, kertoo Peter Strandberg Vattenfallilta.

- Mobiilisovelluksen kautta toimivassa ohjaimessa saa myös hälytyksen, jos mökin lämpötila laskee alle asetetun rajan. Sillä tavalla voi estää kosteuden ja homeen muodostumista.

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa