Mihin sähkösopimuksen kilpailutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota?

Sähkölasku koostuu sähköenergian myynnistä sekä sähkön jakelusta eli siirrosta. Sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa, mutta sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Kilpailuttaminen on sama kuin erilaisten sähkösopimusten vertailu. Tällä sivulla kerromme sähkön hinnan määräytymisestä ja mitä kannattaa huomioida, kun kilpailuttaa sähkösopimuksensa.

Usein kysyttyä sähkösopimuksen kilpailutuksesta

Vattenfall valittiin vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi

Vattenfall on valittu jo kolmatta kertaa peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi sähköyhtiöksi Sustainable Brand Index -tutkimuksessa. Kaikki kotitalouksille ja pk-yrityksille myymämme sähkö tuotetaan fossiilittomasti. Tavoitteemme on fossiilivapaa elämä yhden sukupolven aikana.

Lue, miksi meidät valittiin

Ota huomioon, kun vertailet sähkösopimuksia

Sähkösopimuksen perusmaksu

Perusmaksu veloitetaan joka kuukausi, ja sen päälle maksetaan vielä energian hinta. Perusmaksun merkitys riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon sähköä kulutat.

Jos kuukausittainen kulutus on pientä, on perusmaksun osuus sähkölaskusta merkittävä, joten kannattaa kiinnittää huomiota perusmaksuun. Jos taas kulutat paljon, ei perusmaksujen vertailulla ole niin suurta merkitystä. 

Sähkön hinta

Usein sähkösopimuksia vertaillessa keskitytään energian hintaan, joka ilmoitetaan senteissä per kilowattitunti, esimerkiksi 6,41 snt/kWh. Energian hinta on sitä merkityksellisempi, mitä suurempi kulutuksesi on. Toisaalta kannattaa huomioida, että erot hintojen välillä ovat usein pieniä, eivätkä tarkoita muutamaa euroa enempää kuukaudessa. 

Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Sähköstä maksetaan myös sähköveroa, jonka paikallinen sähköverkkoyhtiösi laskuttaa siirtohinnan yhteydessä.

Fossiilivapaa energia

Hintaan vaikuttaa usein myös se, miten sähkö on tuotettu. Usein niin kutsuttu perussähkö on edullisin vaihtoehto, mutta sisältää myös fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä. Uusiutuva energia maksaa monilla ekstraa.

Meillä Vattenfallilla sähkö on aina tuotettu fossiilivapaasti, ja voit valita minkä tahansa uusiutuvan tuotantotavan samaan hintaan. Kannattaakin vertailla aina kahta vastaavaa sähköntuotantotapaa keskenään jotta saat hyvän käsityksen hintaeroista. 

Sopimustyyppi

Vain määräaikaisessa sähkösopimuksessa on kiinteä hinta. Jos sopimus on toistaiseksi voimassa, on siinä aina mahdollisuus hinnan muuttumiseen. Tämä voi tapahtua sopimuksesta riippuen joka tunti tai vain esimerkiksi puolen vuoden välein.  

Pörssisähkösopimuksissa hinta on yleensä kiinnitetty Pohjoismaisen sähköpörssin tuntihintaan, jolloin hinnoittelu on täysin läpinäkyvää. Siinä tapauksessa on tärkeää huomioida perusmaksu ja tuntihinnan päälle tuleva marginaali.