Time in controller:22.7.2024 5.16.05

Vuosina 2018–2023 vähensimme asiakkaidemme kanssa CO2-päästöjä yhteensä 2 877 000 tonnia

Me Vattenfallilla olemme päättäneet mahdollistaa fossiilivapauden. Asiakkaamme ympäri Suomen ovat vähentäneet hiilijalanjälkeään valitsemalla aina fossiilittomasti tuotetun Vattenfallin sähkön. Vuosina 2018–2023 vähensimme kotitalouksien ja pienyritysten CO2-päästöjä Suomessa yhteensä 2 877 000 tonnia. *

2 877 000 000 kg

2 877 000 tonnia on yhtä kuin 2 877 000 000 kg. Suomalaisten keskiverto hiilijalanjälki on 10 300 kg vuodessa.

6 706 047 puuta

Noin 6 706 047 puuta sitoo saman verran hiilidioksidia elinikänsä aikana.

18,3 miljardia kilometriä

Säästöt vastaavat 18,3 miljardia autolla
ajettua kilometriä eli noin 455 506 kertaa maapallon ympäri.

Näin laskimme henkilökohtaisen kulutuslaskeman

pic-720-CO2-kg-2.png


Miten CO2-säästö syntyy?

Vattenfallilta kotiin hankittu sähkö ei tuotantovaiheessa aiheuta hiilidioksidi- eli CO2-päästöjä, toisin kuin jos olisit valinnut tavallisen sekasähkön, jonka alkuperää ei ole varmennettu. Näin ollen tuotannonaikaiset päästöt jäävät pois – laskelma kertoo kuinka paljon se tarkoittaa kilogrammoissa. 

Esimerkiksi vuonna 2019 CO2-säästö oli 265 000 tonnia.
265 000 tonnin CO2-päästön vähennys on laskettu käyttäen Ilmasto Mix -, Tuntisähkö Mix - ja Kestosopimus-asiakkaidemme sähkönkulutusta kerrottuna kyseisen vuoden jäännösjakauman päästökertoimella. Jäännösjakauma kertoo tavallisen sekasähkön alkuperän ja päästökerroin sen tuotannonaikaiset päästöt. Säästetyt ajokilometrit, puut ja yhteenlaskettu CO2-säästösi on laskettu käyttäen vuoden 2022 jäännösjakaumaa.

Lähde: Energiavirasto

pic-720-amount-of-trees-co2.jpg

Puut hiilinieluna

Metsillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Metsät sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja toimivat siten merkittävinä hiilinieluina. Hiilinielua ei kuitenkaan ole loputtomasti käytettävissä. Puiden lukumäärä kuvaa, kuinka paljon metsää vapautuu hiilinieluksi muuhun käyttöön.  

Esimerkissä on käytetty arviota, jossa 429 Kg hiilidioksidia varastoituu puuhun 50 vuoden aikana. Puun hiilinieluvaikutus on laskettu bruttomääräisesti eli huomioiden sen että puu nielee, mutta ei tuota hiilidioksidipäästöjä.


Lähde: Yleisradio 

pic-720-drive-km-2.png


Autolla ajetut kilometrit

Kilometrimäärä kuvaa esimerkin avulla, miten paljon autolla ajoa tulisi vähentää saman vaikutuksen saamiseksi kuin fossiilivapaaseen sähköön siirtyminen on saanut aikaan.

Hiilidioksidipäästön määrä on suorassa suhteessa käytetyn polttoaineen määrään ja laatuun. Polttoaineen kulutukseen vaikuttavat mm. ajoneuvon paino, renkaiden kitkaominaisuudet sekä moottorin hyötysuhde. Taloudellinen, polttoainetta säästävä ajotapa vähentää myös ajoneuvon CO2-päästöjä. Tässä on käytetty kertoimena 153,5 g/km, joka on keskivertoauton hiilidioksidipäästö.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö Traficom

 

 

pic-720-contract-kwh-2.png


Ilmastoystävällistä sähköä

Vattenfallilta saat fossiilivapaan sähkösopimuksen joko määräaikaisena, markkinahintaa seuraavana tai suoraan pörssihintaan sidottuna. Fossiilivapaa tarkoittaa sähköntuotantoa, joka ei lisää hiilidioksidin määrää ilmakehässä, eikä siten lämmitä ilmastoa. Kaikki ostamasi sähkö on alkuperätodennettua, eli voit olla varma siitä, että sähkönkulutustasi vastaava määrä sähköä tuotetaan aina fossiilittomasti.

Katso kaikki fossiilivapaat sähkösopimuksemme

 

 

Vinkkejä ilmasto- ystävälliseen elämään

Suosittelemme tutustumaan Sitran kasaamaan verkkosivuun mitä fiksuja ja helppoja arjen tekoja voit tehdä ja mistä voit aloittaa elämäntaparemontin.

Sitra: 100 fiksua arjen tekoa

Ilmastonmuutoksen numerot

720px-68percent-1.png

Kotitalouksien CO2-päästöt

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä 68 prosenttia liittyy kotitalouksien kulutukseen – asumiseen, liikkumiseen, ruokaan sekä tavaroihin ja palveluihin liittyviin kulutusvalintoihin. Asuminen aiheuttaa kotitalouksien hiilijalanjäljestä yli kolmanneksen. Tavarat ja palvelut muodostavat neljänneksen, liikkuminen viidenneksen ja ruoan kulutus muodostaa loput 16 prosenttia.

 

720px-10300-1.png

Vuotuinen CO2-päästö/hlö

Meidän keskimääräinen hiilijalanjälkemme on 10 300 kg (CO2/hlö/vuosi). Selvityksen mukaan sitä olisi mahdollista pudottaa jopa reilulla kolmanneksella jo nykyisin olemassa olevilla ratkaisuilla.

Vinkkejä kestävään arkeen löydät Sitran verkkosivuilta

720x350-small-carbon-footprint-2.jpg

Mistä johtuu, että ilmastoystävälliseen sähköön jää pieni hiilijalanjälki?

Hiilijalanjälki syntyy, kun sähkön tuotantotavan koko elinkaari otetaan mukaan; voimalaitoksen rakentaminen, käyttö ja alasajo. Esimerkiksi tuulivoimalan tuotanto on päästötöntä, mutta päästöjä muodostuu esimerkiksi valmistettaessa sementtiä ja terästä, joita käytetään tuulivoimalaitosten rakentamisessa.

720px-source-certificate-2.jpg

Mikä on alkuperätakuu?

Sähköä voidaan markkinoida uusiutuvalla energialla tuotettuna sähkönä vain, jos sille on myönnetty alkuperätakuu. Suomessa alkuperätakuut myöntää kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj. Sähkönmyyjä ostaa takuita aina sen verran, kuin kyseisellä tuotantomuodolla tuotettua sähköä on myyty asiakkaalle. Sähkön määrä on siis sovittu, mutta tuotannon ajankohta voi olla eri kuin kulutuksen. Valinnallasi ohjaat siis eurosi niille sähkön tuottajille, joiden tuotanto on päästötöntä. Ydinvoiman alkuperä puolestaan on varmennettu kahdenvälisin sopimuksin. Ydinvoima on vesi- ja tuulivoiman ohella merkittävin päästöttömän sähköntuotannon muoto. Siksi sillä on iso rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lue myös:
Mistä tiedän, että saan tilaamaani sähköä?


* Sivun tekstiä korjattu 19.9.2023: Nettisivuillamme oli virheellinen tieto CO2-säästölukujen määrästä syyskuun alussa 2023. Numerot on korjattu 19.9.2023.

Kysy chatissa