Kodin viihde-elektroniikan ja tietotekniikan sähkönkulutus on kasvanut voimakkaasti. Televisioiden, tietokoneiden ja niiden oheislaitteiden sähkönkulutus on keskimäärin 7 % kodin sähkönkulutuksesta. Eli laitteet kuluttavat suunnilleen saman verran energiaa, kuin kotona kuluu ruoan kylmäsäilytykseen.

Energiaa kuluu myös ohjelmistopäivityksiin ja laitteen on oltava valmiustilassa ohjelmapäivitystä varten. Ekosuunnitteluasetuksen mukaan on uusien laitteiden vamiustilakulutus alle 1 W.

Viihde-elektroniikan sähkönkulutus

Viihteeseen ja tiedonvälitykseen kuluu kodin sähkönkulutuksesta noin 7 prosenttia.

Noin puolessa suomalaisista kotitalouksista on vähintään kaksi televisiota. Yhdeksässä kodissa kymmenestä on ainakin yksi tietokone. Usein televisioon on kytkettynä muita laitteita, kuten digisovitin, dvd-soitin, kaiuttimet, kotiteatteri ja kenties pelikonsoli.

Yksittäisten viihde-elektroniikan laitteen sähkönkulutus on pientä verrattuna esimerkiksi keittiön kodinkoneisiin. Kokonaisuutena viihde-elektroniikka voi kuitenkin kuluttaa enemmän sähköä kuin esimerkiksi astian- ja pyykinpesukoneet.

Sähköä kuluu sekä käytössä että valmiustilassa

Oletetaan, että katsot 37-tuumaista LCD-televisiota päivittäin 3 tuntia ja lopun ajan laitteesi on valmiustilassa. Tällaisella käytöllä televisio kuluttaa vuodessa saman verran energiaa kuin keskikokoinen A+ -luokan jääkaappi.

  • Hanki energiatehokkaita laitteita.
  • Varmista jo ostovaiheessa, että laitteen voi kytkeä pois verkkovirrasta hävittämättä niiden asetuksia tai säätöjä.
  • Liitä laitteet kytkimellä varustettuun jakorasiaan – saat virran pois kaikista laitteista kerralla.

Käytä harkintaa hankinnoissa

Viihde-elektroniikan ja tietotekniikan energiatehokkuuden selvittäminen vaatii omatoimisuutta, sillä laitteet eivät vielä kuulu energiamerkinnän piiriin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää laitteiden sähkönkulutukseen.

Lue Motivan sivuilta lisää viihde-elektroniikan ja tietotekniikan sähkönkulutuksesta (uusi ikkuna)

Tietokoneet ja sähkönkulutus

Ilman tietokonetta ja laajakaistayhteyttä on enää runsas 10 % kotitalouksista. Tietotekniikan sähkönkulutus kodeissa kasvaa koko ajan.

Tietokoneeseen on lisäksi liitettynä erilaisia laitteita, kuten näyttö, tulostin, kaiuttimet, web-kamera, reititin, modeemi ja ulkoinen kiintolevy. Nämäkin laitteet käyttävät sähköä – myös valmiustilassa. Kannettava tietokone on energiatehokkaampi kuin pöytäkone. 

  • Hanki energiatehokkaita laitteita – tarkista, että laitteessa on Energy Star -merkki.
  • Kannettavat tietokoneet kuluttavat keskimäärin vain 10 % pöytätietokoneen kuluttamasta sähköstä.
  • Tavallisessa käytössä tietokoneen sähkönkulutusta voidaan pienentää 75 % sulkemalla kone käytön jälkeen.
  • Käytä virran säästöautomatiikkaa.
  • Sammuta tietokone, kun et käytä sitä.

Mieti ennen kuin tulostat

Paperin tuotanto kuluttaa enemmän energiaa kuin sen tulostaminen. Tulosta ja kopioi aina kaksipuolisesti.

Kysy chatissa