Omakotitalon etsintä – ei heikkohermoisille

Yleensä uuden kodin etsintä on mukavaa puuhaa ja mielikuvitus pääsee valloilleen asuntoilmoituksien kuvia selailtaessa. Mietit miten sisustat olohuoneen ja näet jo itsesi nauttimassa siellä iltateetä kynttilänvalossa takan lämmittäessä. Voi, kunpa se aina menisikin niin!

 

Itse aloitin varovaisesti etsimään ensimmäistä omakotitaloamme laittamalla Oikotien asuntovahdin päälle suhteellisen löysin kriteerein. Pian kuitenkin huomasin, ettei oikeanlaista tarjontaa ollut kovin paljoa. Ilmoituksia katsellessa myös omat preferenssimme selkiintyivät ja tajusimme myös mitä emme ainakaan halua ja mitkä ovat must-juttuja, kuten takka.

 

Apua alan ammattilaisilta

Reilun vuoden tuloksettoman etsinnän jälkeen päätimme heittää verkot vesille ammattilaisten kautta. Ajattelimme, että saamme välittäjältä uunituoreet suoraan tiskin alta tulevat kohteet, jotka menevät jo kaupaksi ennen kuin ne kerkeävät julkiseen myyntiin. Välittäjä antoi hyviä neuvoja ja vahvisti myös joitain huolenaiheita, joita meillä oli ollut ensiasunnon ostajina.

Kuvailimme välittäjälle parhaimpamme mukaan mitä etsimme. Hän skannasi meidät molemmat päästä varpaisiin ja oli hetken hiljaa. Sen jälkeen hän totesi lyhyesti ja ytimekkäästi, että hän tietää tasan tarkalleen minkä tyylistä kotia etsimme. Olin täysin ällikällä lyöty kun hän seuraavaksi sanoi, että hänen tuttavallaan on juuri meidän näköinen koti, ja hänellä tulee pian kaksi vuotta täyteen siinä. Välittäjä lupasi soittaa tuttavalleen ja kysyä voisiko hän olla kiinnostunut myymään kotinsa.

 

Liian hyvää ollakseen totta?

Pyysimme välittäjältä tarkempia tietoja ja kuvia hänen tuttavansa kiinteistöstä. Saimme niitä tiputellen aina vähän kerrallaan useampien viikkojen aikana. Tämä oli varsinaista kidutusta poikki halki ja pinoon -persoonalleni, etenkin kun kiinteistö oli juuri meidän tyylisemme! Siinä oli melkein kaikki haluamamme, paitsi että se oli kahdessa tasossa ja piha olisi voinut olla isompi, jotta siihen olisi saanut rakennettua pihasaunan. Kyllä, luit oikein, halusimme puulämmitteisen pihasaunan :)

Koska emme olleet vielä päässeet katsastamaan paikan päälle tuota mysteeristä kohdetta, silmiimme osui uusi omakotitalo avaimet käteen -periaatteella, ja hintakin oli kohdallaan. Kohde oli ihastuttava; alue oli hyvä  ja siinä oli optio rakentaa THE pihasauna! Syytän tuota pihasaunaa, joka sai meidät molemmat aivan sokeiksi todellisuudesta. Rakennuttajayritys oli vastikään perustettu, ja sen talousluvut olisivat voineet olla paremmassa kunnossa. Kävimme pitkään kamppailua itsemme sekä läheistemme kanssa uskaltaako riskiin tarttua, mutta loppujen lopuksi päätimme perääntyä projektista. 

 

 

Vihdoin välittäjä kertoi, että nyt olisi loistava ajankohta käydä katsastamassa paikan päällä se mysteerinen kohde. Kaarsimme talon pihaan sateisena ja harmaana joulukuun päivänä. Soitimme ovikelloa ja kun välittäjä avasi oven meille hän totesi suoraan ”Tervetuloa tulevaan kotiinne. Tämä on kuin tehty teille ja on ihan teidän näköisenne. Jos ette tästä pidä, niin sitten ette mistään.” Olimme ihan hiljaa ja kuljimme suu auki huoneesta toiseen ensimmäiset pari minuuttia. Koti oli täydellinen.

 

Rakkautta ensisilmäyksellä, kovia realiteetteja kuitenkaan unohtamatta

Olimme aivan vakuuttuneita siitä, että tämä oli tuleva kotimme. Se oli valoisa, valkoinen, olohuoneen huonekorkeus 6,5 metriä, takka, sauna, avokeittiö ja helppohoitoinen sekä kompakti piha, jonne saa grillin ja tarvittavat kalusteet. Ja mikä tärkeintä; istutettua ihanat pionipensaat.

Koitimme tarkkaan laskea mihin budjettimme riittäisi ja millaiset kiinteät kulut asumisen myötä tulisi. Koska kyseessä oli omakotitalo, siihen ei sisältynyt yhtiövastikkeita tms. maksettavaksi, vaan kaikki määräytyisi oman kulutuksen mukaan. Talossa oli suora sähkölämmitys, mikä oli hieman pelottavaa. Mutta talo oli vain pari vuotta vanha, energialuokka oli paras mahdollinen A-luku ja kaikki kodinkoneet olivat myös uusia sekä vähän sähköä kuluttavia. Nykyinen asukas oli myös avuliaasti avannut meille omaa sähkönkulutustaan aiemmilta vuosilta ja osasi kertoa, että vuosittainen sähkönkulutus oli noin 13 000 kWh. Takka helpottaisi lämmityskaudella ja ilmalämpöpumpun hankkiminen säästäisi myös satasia vuositasolla.

Lämmityksen lisäksi kuluja syntyisi jätehuollosta, vedestä ja kiinteistöverosta, joista kaikista saimme toteutuneen summan tietoomme, joten budjetin laskeminen oli helppoa. Iso etu ensiasunnon ostajana oli myös se, että vältimme varainsiirtoveron kaupan yhteydessä, joka olisi muuten 4 % kiinteistön hinnasta.

Kokeneet välittäjät neuvoivat meitä nukkumaan yön ja miettimään, halusimmeko tehdä virallisen tarjouksen kohteesta. Maltoimme iltaan saakka kunnes ilmoitimme, että tarjous tehdään.

Tarjous hyväksyttiin pienten vääntöjen jälkeen, joissa kunnia kuuluu Kiinteistömaailman taitaville välittäjille. Meillä oli myös ihanan kärsivällinen rahoitusneuvoja pankissamme, joka kärsivällisesti jaksoi ohjeistaa meitä ensiasunnon ostamiseen liittyvissä lainalaisuuksissa. Nyt suurin homma oli takana päin ja minä pääsisin ottamaan ohjat muutosta ja kaikista hauskimmasta osuudesta; sisustuksesta.

 

 

Oppikirjan mukainen muutto

Jouduimme odottamaan melkein 3 kuukautta asuntokauppojen jälkeen, että pääsisimme muuttamaan. Tämä tarjosi oivan mahdollisuuden hankkiutua eroon turhasta tavarasta eli KonMarittaa, joten hyödynsin Facebookin Osta & myy -ryhmiä. Tavarat menivät kuin kuumille kiville ja pian istuimmekin olohuoneessa puutarhakalusteillamme. Saan vielä tänäkin päivänä kuulla naljailua tästä mieheltäni.

Olen luonteeltani hyvinkin järjestelmällinen ja organisoitunut, joten poikkean 99 % muista muuttajista tekemällä muuttoilmoituksen Postin sivujen kautta heti kun se vain oli mahdollista, eli 30 päivää etukäteen. Yritin moneen otteeseen tehdä sitä jo aiemminkin, mutta järjestelmä ei antanut periksi.

Seuraavaksi hoidin sähkön, netin ja kotivakuutuksen. Sähkösopimusta tehdessäni minulle oli tärkeää pystyä hoitamaan tilaus chatin kautta (diginatiivi kun olen), ja että se oli uusiutuvaa energiamuotoa. Päädyin silloin Täysvesi-sähkösopimukseen, jonka sitten myöhemmin vaihdoin keväällä 2017 Vattenfallin lanseeraamaan Täysaurinko-sähkösopimukseen. Aurinkosähkösopimus on vielä suhteellisen uusi juttu markkinoilla ja haluan aina olla ensimmäisten joukossa aallon harjalla. Mielestäni on myös sympaattista ajatella, että kotini on aina aurinkoinen, vuoden jokaisena päivänä, etenkin synkkänä marraskuuna. Aurinkoenergia on myös tulevaisuuden juttu.

Kuka vaihtaa postilaatikkomme sukunimen? Enää ei ole kiinteistöhuoltoa, jolle soittaa. Kerrostalosta omakotitaloon muuttavalle tulee eteen paljon sellaista, mistä ei välttämättä ollut tietoinen. Tästä syystä olemme luoneet avuksi Omakotitaloon muuttajan muistilistan.

Valppaana tyyppinä aloitin googlettelun ja etsin, mitä pitää muistaa hoitaa ja aloin suorittamaan. Jäteastian, jätehuollon ja veden tilaus; check. Netin kanssa oli hieman haasteita, sillä asuinalue on sen verran uusi, ettei sinne ole vedetty vielä kuituyhteyttä. Tilasimme jonkun mokkulan, jolla Netflix, netin selailu ja SoMe, eli kaikista tärkeimmät pyörivät. Kotivakuutus on erityisen tärkeä päivittää uuden kodin tiedoilla. Vinkki: tarkista myös miten vakuutus kattaa muuton yhteydessä tulevat mahdolliset vahingot.

 

Sähköä omavaraisesti ja kiinteistön arvo ylös

Nyt olemme asuneet nykyisessä ihanassa kodissamme pian kaksi vuotta. Meillä kävi mieletön tuuri myös siinä mielessä, että saimme aivan ihanat naapurit. Kannattaakin siis mennä rohkeasti tutustumaan uuden naapuruston ihmisiin, kun harkitsee kodin ostoa. Niin saa hyvän kosketuksen naapuripiiristä.

Seuraavana projektina on hankkia katolle tyylikkäät kokomustat aurinkopaneelit! Niillä pystymme tuottamaan sähköä omavaraisesti helmikuusta lokakuuhun, jopa Suomen leveysasteilla. Paneelit nostavat todistetusti kiinteistön arvoa ja niiden asennuksesta saa myös kotitalousvähennyksen hyödynnettyä. Pelkkää plussaa meille sen lisäksi, että teemme samalla myös hyvän teon ilmaston hyväksi, mitä kaikkien tulisi mielestäni miettiä. Vattenfallin kautta ne saa hankittua myös helposti rahoituksella. 

 

Thea Alavuo

Hersyvä markkinointimimmi, joka herättelee tarina-aihiot eloon ja jonka hot-jooga, Italia, pionit ja puhtausinto rauhoittavat, jos #KonThea voimistuu yli tarpeen.

Kysy chatissa