Miksi rivitaloon?

Koiran hankinnan myötä mielessäni alkoi kummitella ajatus uudesta kodista, jossa olisi piha ja joka ei kuitenkaan olisi liian työläs hoitaa. Energia-alaa seuraavana minua arvelutti sähkönkulutuksen kasvu, jos muuttaisimme muuhun kuin kaukolämmöllä lämpiävään kerrostalokotiin.

 

Henkisellä tasolla minua epäilytti eniten ajatus muuttamisesta ratikkalinjojen ulkopuolelle. Pääkaupunkimme kantakaupungista kun ei tunnetusti kohtuuhintaista pihalla varustettua kotia löytyisi. Käytännössä vaihtoehdoksi jäi koti rivi- tai paritalossa, sillä omakotitalo tuntui liian työläältä.

 

Totta puhuakseni ihastuin uuteen kotiimme ollessani makutuomarina rakenteilla olleessa rivitaloyhtiössä. Jäljelle jäi vain asian myynti puolisolleni. Uuden kodin lähellä on erinomaiset harrastusmahdollisuudet, joten myynti osoittautui helpoksi. Puolisoni pyöräilyharrastukseen on rajattomat mahdollisuudet uuden kodin myötä ja minä sain omaan koiraharrastukseeni kaivattua tilaa sisällä ja ulkona. Tuntuu kuin olisimme muuttaneet harrastusten perässä maalle, mutta asumme sitten kuitenkin kaupungissa.

 

Entäpä sopiva sähkösopimus? 

Valitsin uuteen kotiin kampanjahintaisen sähkösopimuksen. Hyvä valinta, kun ei ollut aavistustakaan, mitä tuliterän uuden kodin sähkönkulutus olisi. Nyt vuoden jälkeen, kun oivallukset sähkönkäytöstä on vuositasolla saatu, olen ajatellut, että voisimme vaihtaa toistaiseksi voimassa olevaan EKO Tuntisähköön. Sähkönkulutus on meillä melko pientä, kun lämmitys hoituu kaukolämmöllä ja isommat kerrannaiskuluttajat sauna ja uuni pääasiassa huipputuntihintojen ulkopuolella.

 

 

Oma ihastumiseni aamusaunomiseen ohjaa sähkösaunan käyttöä aamun edullisille tuntihinnoille ja kotikokkailut hoidetaan meillä pääasiassa myöhemmin illalla ja viikonloppuisin. Näin markkinahintaa seuraava ekologinen spot-sähkösopimus sopisi hyvin. Emme joutuisi tarkkailemaan sähkön hintaa, vaan sähkön käyttö saisi jatkua sähkölaskun kannalta melko samanlaisena kuin aiemmin. Samalla maksaisimme pienen summan EKOenergian Ilmastorahastoon jokaista kuluttamaamme kilowattituntia kohden.

 

Niin, tuliko sähkölaskuun huima nousu kaukolämmityksen piirissä olleen kerrostaloasumisen jälkeen? Ei. Sattui niin, että uusi kotimme on kaukolämmössä. Sattui vielä niin kivasti, että kodissamme on koko lattian laajuinen lämmitys, joten sisutuksellisesti ikäviä seinäpattereita ei ole ollenkaan. Meillä ei tarvitse fundeerata sitä, että laittaisi huonekaluja lämmityksen tielle.

 

Pimeä maaseutu

Olin joskus aiemmin todennut käydessäni naapurikaupungin isossa kansainvälisessä huonekalutavaratalossa, että kyllä, kiva käydä, mutta onpa Kehä 3:lla ikävän pimeää - ja siis ystävät,  jos joskus suunnittelen sinnepäin muuttoa, niin muistuttakaa pimeydestä, sillä pidän aivan liikaa kaupungin valaistuksesta. Miten kävisi kaupunkivalaistukseen tottuneen syysiltoina valottomassa peltomaisemassa?

 

 

Minun tapauksessani sehän toki vain tiesi kaunista tunnelmavalaistusta pihalle. On ihanaa kun ulkonakin voi tyylitellä valolla: kukkia, kynttilöitä, ajastettuja terassivaloja ja hämäräkytkimellä varustettuja aurinkokennolamppuja. Talvipakkasilla kuun kiertoa on tullut seurailtua ihan eri tavoin kuin aiemmin. Aika makea se matalalla loistava talvinen täysikuu.

 

Jäivätkö tuntihinnat askarruttamaan? 

Mitä olivatkaan tuntihinnat tai tarkemmin spot-hinnat, jotka mainitsin? Voit tutustua niihin lisää vaikka Oskarin blogipostauksesta – Pörssisähkö – mahdollisuus vai ei?

 

Suvi Keinänen

Syväluotaava digiammattilainen, jonka pirskahteleva persoona nauttii aamuhyggeilyn lisäksi Coco-koiran kanssa ulkoilusta.

 

Kysy chatissa