Kylpyhuoneremontti kannattaa suunnitella huolella – näin säästät kuluissa jopa 10000 euroa

Kylpyhuoneremontin kustannuksissa säästää suuren summan rahaa, kunhan muistaa huomioida energia- ja ilmanvaihtoratkaisut jo suunnitteluvaiheessa. Koska remontti on keskimäärin 20 vuoden investointi, ei ole samantekevää, miten sen toteuttaa.

 

Remontoidessa kannattaa ajatella muutakin kuin tilan tulevaa sisustusta ja fiiniä ulkonäköä. Etenkin kylpyhuoneremontti vaatii tarkan suunnittelutyön. Kannattaa valita urakoitsija, jolla on remontoimiseen sopiva koulutus ja osaaminen.


Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo, että asukkaalle voi koitua suuret kustannukset huonosti tehdystä työstä.


”Parinkymmenen vuoden aikana voi upottaa kymppitonnin turhiin sähkölämmityksiin, jos kylpyhuoneen energia-asioita ei ole suunniteltu talon lämmityksen mukaan. Jos käytössä on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, kuten kaukolämpö tai maalämpö, sitä tulee hyödyntää myös kylpyhuoneessa. Esimerkiksi kaukolämpökohteen muuttaminen sähkölämmitteiseksi maksaa sen 10 000 euroa 20 vuoden aikana.


Myös remontoijan valinnassa täytyy olla tarkkana.


”Jos käyttää halpaa remontoijaa, joka ei laita vesieristyksiä tai tekee ne huolimattomasti, on vaarana, että kosteutta pääsee rakenteisiin. Siinä voi mennä koko talo purkukuntoiseksi”, Lindroos kertoo.

 

Kylpyhuoneen ilmavaihto on yhtä tärkeä kuin lämmitys


Energiansäästön kannalta on tarpeellista huomioida myös ilmanvaihto, jotta kosteus pääsee kulkeutumaan pois kylpyhuoneesta.


”Tuuletuskeinona ei kannata käyttää sitä, että pitää kylpyhuoneen ikkunaa auki ilman läpivetoa. Sillä saa suuria määriä lämpöä hävitettyä, kun kylmä ilma jäähdyttää talon rakenteita. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä energiatehokkaita vaihtoehtoja ilmanvaihtoon”, Lindroos opastaa.


Kosteutta ei ole myöskään järkevää haihduttaa jättämällä kylpyhuoneen ovi auki, koska silloin kylpyhuoneen lämmitys alkaa lämmittää koko kotia.
”Kodin muita tiloja ei ole myöskään suunniteltu kestämään kosteutta”, Lindroos varoittaa.

 

Lämpö vie kosteuden kylpyhuoneesta


Kylpyhuone on asunnon harvoja tiloja, joissa tarvitaan lämmitys ympäri vuoden. Siksi tilan energiakustannuksissa voi säästää tuntuvan summan rahaa.


Kylpyhuoneen lämmityksen tarkoitus on kuivattaa kylpyhuone. Sen vuoksi aina, kun kylpyhuonetta kastellaan, sen tulisi olla muuta huoneistoa lämpimämpi, myös kesällä.


”Vaikka asunnossa olisi sopiva lämpötila, jos ulkoa tulee kosteaa ilmaa ja kylpyhuonetta ei lämmitä, kylpyhuone ei kuivu”, Lindroos tarkentaa.


Kosteuden poistaminen kylpyhuoneesta lämmön ja ilmanvaihdon avulla on siis tärkeää sekä mukavuussyistä että tekniikan vuoksi. Lämmitetty lattia tuntuu mukavalta paljaan jalan alla, mutta yhtä tärkeää on muistaa se, että tila pysyy käytön jälkeen kuivana ja raikkaana. Kun kylpyhuone on lämmitetty oikealla tavalla – säästät.

Yhteystiedot yksityisasiakkaille

Yhteydenottolomake
020 722 9000 (mpm/pvm)
(ark. klo 9–17)

Kysy chatissa