Sähkökatsaus joulukuu 2016

Sähkön hinta on ollut koko syksyn ajan nousussa, vaikka se kääntyikin marraskuun lopussa pieneen laskuun. Joulukuun hintatasoon vaikuttaa etenkin lämpötila sekä sateiden määrä.

Sähkökatsaus joulukuu 2016

 

Vaikka sähkön hinta on ollut noususuuntainen koko syksyn ajan, se on marraskuun lopussa ollut hieman laskussa parantuneen vesitilanteen ja tarjonnan takia. Vesitilanne on kuitenkin tällä hetkellä heikko. Joulukuun säätä on vaikea ennustaa etukäteen, mutta jos lämpötila kylmenee, hinnat todennäköisesti nousevat.

Sähkön hintaan vaikuttaa myös se, mihin suuntaan öljyn ja hiilen hinta liikkuu. Tärkein Pohjoismaiden hintoihin vaikuttava tekijä on kuitenkin säätila ja vesialtaiden täyttöaste, sillä vähäinen veden määrä johtaa muiden, kalliimpien, tuotantomuotojen käyttöön.

Määräaikainen sopimus

Määräaikaisen sähkösopimuksen avulla voi varautua sähkön hinnan nousuun. Määräaikaisen sopimuksen kiinteä kuukausihinta sekä energian hinta pysyvät samana koko sopimuskauden ajan, vaikka pörssihinnat nousisivat.

Jos sitoutuminen määräaikaiseen sopimukseen mietityttää, lisäturvaa voi hankkia liittämällä sopimukseen Vaihto-oikeuden. Vaihto-oikeuden avulla sopimuksen voi vaihtaa edullisempaan, vähintään saman kestoiseen sopimukseen jos sähkön hinta sopimuskauden aikana laskee. Vaihto-oikeuden avulla sähkölaskua voi siis pienentää entisestään.

Tuntisähkö

Tuntisähkön hinnoittelu perustuu sähköpörssi Nordpoolin toteutuneisiin tuntihintoihin ja asiakkaan tuntikohtaisiin kulutuksiin. Nordpoolin hinnat seuraavat säätilaa ja sen hetkistä sähkön tuotantokapasiteettia, ja hinta voi hetkellisesti nousta vaikkapa pahimpina pakkastunteina tai erilaisten siirtokatkosten vuoksi. Tuntisähkö on kuitenkin keskimäärin sähkötuotteista edullisin, kunhan hintoja muistaa seurata omatoimisesti. Tiedostava asiakas seuraa sähkön tuntihintaa ja välttää energiankulutusta vuorokauden kalleimpina tunteina.

Energia-asiantuntijan vinkit pakkaskuukausille

Vuoden pimein ja kylmin aika on alkamassa, ja kotitalouksien vuodessa käyttämästä energiasta suurin osa kulutetaankin talvikuukausien aikana. Jo yhden asteen lämpötilan pienennyksellä pystyy vaikuttamaan huomattavasti kodin energiankulutukseen. Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo parhaat vinkit energiankulutuksen pienentämiseen pakkaskuukausina – asumisviihtyvyydestä tinkimättä.

  • Ilman kylmetessä ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa tarkistaa. Lattian pinnassa tuntuva veto houkuttelee herkästi nostamaan asunnon lämpötilaa. Patterien säätämisestä ei kuitenkaan ole apua, jos tiivisteet eivät ole kunnossa.
  • Vetoa kotona voi vähentää vaihtamalla kesäverhot paksumpiin talviverhoihin ja kevyet matot esimerkiksi villamattoihin. Huomioi kuitenkin, että mikäli tilassa on lattialämmitys, mattoja ei saisi olla ollenkaan, sillä ne vähentävät lämmön kulkeutumista oikeaan suuntaan eli ylöspäin.
  • Pattereiden peittäminen verhoilla tai kalusteilla kasvattaa energiankulutusta. Patterin eteen sijoitettu sohva ohjaa sen tuottaman lämmön huoneilman sijaan talon rakenteisiin, joiden kautta se kulkeutuu ulos.

Lue lisää Malkuksen energiansäästövinkkejä.

Kysy chatissa