Miten ilmalämpöpumput ovat kehittyneet?

Ilmalämpöpumppujen kehitys on ollut nopeaa monella rintamalla. Erityisesti lämmitysominaisuudet ja energiatehokkuus ovat parantuneet.

Ilmalämpöpumppu lämmittää

 

Nykyiset ilmalämpöpumput ovat hyviä lämmittäjiä. Niissä sulatukseen ei tarvita erillisiä vastuksia. Samalla eristyksiä on parannettu, kun on huomioitu, että ulkoyksikkö voi sijaita pakkasilmassa.

Toisin oli ennen: alkuvaiheen ilmalämpöpumput olivat jäähdytyslaitteita, joita siitä huolimatta Suomessa käytettiin lämmitykseen. Pakkasella pumppuihin kertyi jäätä, jota oli vaikea sulattaa. Nämä ongelmat korjattiin aikanaan lisäosin.

Lisää energiatehokkuutta

Sähköpuolella käyttöön ovat tulleet invertterit, joiden avulla käyntinopeutta voidaan portaattomasti säätää. Näin ollen nykypumput eivät enää käy katkonaisesti, vaan kompressorin pyörintänopeus muuttuu lämmöntarpeen mukaan. Tämä näkyy parempana hyötysuhteena eli energiatehokkuutena. Kompressorit ovat myös äänettömämpiä ja kestävät pidempään.

Kompressorien kehitys on kulkenut käsi kädessä kylmäaineiden kehityksen kanssa. Otsonikerrosta vahingoittavat CRC-pohjaiset, kylmäaineet ovat vaihtuneet turvallisempiin ja energiatehokkaampiin. Kylmäaineista tulee kuitenkin muistaa, että ne ovat monta kertaa hiilidioksidia vaarallisempia kasvihuonekaasuja, joten kuluttaja ei saa käsitellä niitä.

Ajastamisesta automaattipuhdistukseen

Pumpun lisätoiminnoissa on tapahtunut merkittävästi kehitystä. Ajastamalla energiatehokkuus paranee entisestään erityisesti vanhemmissa taloissa, jotka jäähtyvät nopeasti. Ajastusten avulla voidaan jatkuvasti ylläpitää hieman matalampaa lämpötilaa ja nostaa talon lämpötilaa aamulla, jotta on mukavampi herätä.

Automaattipuhdistusominaisuudet ovat tehneet pumpun käytöstä helpompaa. Tarvittaessa puhdistus pyyhkii pölyt automaattisesti suodattimista ja pöly kertyy säiliöön. Käyttäjän tehtäväksi jää vain pölysäiliön tyhjennys puolivuosittain.

 

Vattenfall myy sähköä kaikkialle Suomeen (lukuun ottamatta Ahvenanmaata) ja on yksi maan suurimmista sähkön myyjistä. Meiltä voit valita itsellesi sopivan sähkösopimuksen ja tavan, jolla haluat sähkösi tuotetun. Tarjoamme ja kehitämme asiakkaillemme myös muita sähköön liittyviä tuotteita ja palveluita, joiden avulla voit ottaa sähkölaskusi hallintaan.
www.vattenfall.fi

Kysy chatissa