Luonto ja vanhat dekkarit luovat mökin tunnelmaa

”Lapsena en mökkeillyt lainkaan, hurahdin siihen vasta kolmekymppisenä. Silloin halusin lähemmäs luontoa, veden äärelle, soutelemaan ja uimaan.” Näin kuvailee Marjo, joka on nykyään intohimoinen mökinomistaja. 

 

Marjolle ja hänen miehelleen mökki on ihana paikka viettää aikaa kahdestaan, tuunata rakennuksia ja nauttia luonnonrauhasta. Marjon mökin hyllyiltä löytyy myös kattava Agatha Christie -pokkarikokoelma.

Mökki on rakennettu vanhaan aittaan, vaikkei sitä ulkoa heti enää huomaakaan.  Hirsimökki sijaitsee järven rannalla, ja pihapiiriin kuuluu muitakin ulkorakennuksia, kuten kaksi saunaa.

”Mökkimme oli remppakohde , mikä oli juuri se, mitä halusimme. Sieltä löytyikin kaikenlaista vanhaa, kuten Arabian astioita. Remppaaminen on ollut hauskaa, maalasin esimerkiksi toisen saunan Jaffan väreillä.”

 

 

Minkälainen on täydellinen päivä mökillä?

”Tykkään lukea vanhoja kirjoja, esimerkiksi juuri Christietä. Käyn sienestämässä, mustikoita poimimassa, mutta kalan haen kaupasta. Tehdään ruokaa, saunotaan ja vietetään aikaa yhdessä.  Laiturilla on ihanaa hengailla ja katsella ohi meneviä veneitä.”

Täydellinen mökkipäivä voi myös sisältää fyysisempää tekemistä, kuten metsätöitä. Talvisin saunotaan, katsotaan telkkaria ja luetaan kirjoja.

Mökin idea on myös se, että se ei lisää stressiä, vaan sinne voi mennä aina hyvillä mielin. Kaupungista lähtiessä Marjo ei uhraa paljoa aikaa valmisteluille.

”Rutiini löytyy. Pakkaan pakolliset autoon ja vaikka jotain unohtuisi, se ei haittaa. Paljon ei mökillä tarvitse, ruokaa lähikaupasta ja vettä.”

 

 

Askeettinen luontoparatiisi vai mökki mukavuuksilla?

” Sähköt löytyy, kaivokin on, mutta tuomme juomaveden mukanamme. Mökki on biokompostoiva. Ei ole siis paljon mukavuuksia, mutta muutamia kuitenkin.  Mökillä käytän myös viihde-elektroniikkaa ja meillä on jopa telkkari. ”

Joskus mökillä viihdytään myös talvella, siellä on vietetty jouluakin. Talvella mökin sähkölämmitys on osoittautunutkin tarpeelliseksi, vaikka ensisijainen lämmitysmuoto onkin takka.  

Marjo on valinnut mökilleen Tuntisähkön, jolloin hinta määrittyy aina tunneittain vaihtuvan markkinahinnan mukaan. Sopimus on toistaiseksi voimassa, joten sitä ei tarvitse muistaa uusia. Sähkön hintoja seuraavalle Tuntisähkö on erinomainen vaihtoehto mökillekin.

 

Marjo Kivelä

Datatieteilijä, joka heittää vapaa-ajallaan excelit ja tietokannat syrjään ja vaihtaa kaupunkimaiseman mökin luontoon ja dekkareiden jännitykseen.

Kysy chatissa