Jenni Kokander näkee jokaisen sähkönkuluttajan sähkönsäästäjänä

Näyttelijä-koomikko Jenni Kokander auttaa pöytyäläistä suurperhettä säätämään energiaelämäntapansa säästävämmiksi. Jennin mielestä kahdeksan perheenjäsentä on sama kuin kahdeksan säästäjää.

 

Ison lapsiperheen kiireisessä arjessa energiaa kuluu huomaamatta, kun on jatkuvasti pyykättävä, tiskattava, laitettava ruokaa ja aina joku on suihkussa. Viihde-elektroniikkaa on joka nurkassa latautumassa ja valojen sammuttelu voi joskus leikkien lomassa unohtua. Säästäminen ja energiafiksut elämäntavat saattavat jäädä kiireen jalkoihin.

- Helposti ajattelisi, että isossa taloudessa kulutusta voisi olla hankala pienentää, mutta minä näen asian toisin, kertoo kuusilapsisen Haltsosen perheen energiaperhe-mentori Jenni Kokander. - Täällä ei asu kahdeksaa kuluttajaa vaan kahdeksan säästäjää!

Pöytyäläinen Haltsosen perhe päätti kesällä muuttaa energiankulutustapojaan ja ilmoittautui Vattenfallin Energiaperhe -kilpailuun. Heidän kisasuoritustaan sparraamaan valikoitui koomikko Jenni Kokander. Kuluneen syksyn ja talven ajan Jenni on seurannut kuusilapsisen Haltsosen perheen elämää, neuvonut heitä ja oppinut samalla itsekin energiafiksumpia elintapoja. Energiaperhe-kilpailun viime vuoden voittajanahäntä kannattaakin kuunnella tarkkaan.

Jennin lisäksi Haltsosia ja viittä muuta perhettä auttaa Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos sekä mentorit Pekka Pouta ja Tommi Evilä. Syksyllä jokaiseen kilpailijakotiin käytiin asentamassa kulutusmittarit, joiden antamia lukemia verrataan kulutustietoihin vuosien lämmöntarve-ero huomioiden.

 

Haltsosten fiksut vinkit

Energiafiksuudessa on kyse pienistä arkisista rutiineista.

  • Tarkista, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit! Itseliimautuva tiivistenauha on helppo apu.
  • Saunan jälkilämpö kuivattaa kylpyhuoneen ja levittää lämpöä asuntoon.
  • Vaikka kynttilät eivät juuri lämmitä, niillä saa luotua ihanan tunnelman.

 

Lattialämmitys-yllätys

Alkusyksystä Malkus vieraili Haltsosilla. Hän teki kotikierroksen Jennin ja perheen energia-asioista vastaavan Annikan kanssa. Kierroksella seurattiin tabletin näytöltä EnergyWatchin kuvaajaa, joka muuttuu sitä mukaan, kun erilaisia sähkölaitteita kytketään päälle ja pois. Talosta löytyi sekä yllätyksiä että säästökohteita.

- EnergyWatchista saattoi heti huomata, että asunnossa jokin aiheuttaa 1,5 kilowatin kulutusta, Malkus kertoo. Näin suuri kulutus kertoo yleensä jonkinlaisesta lämmityksestä, ja niin nytkin:

- Lattialämmitykset olivat päällä, vaikka nimenomaan ei pitänyt. Asia tuli aivan yllätyksenä, eikä se olisi ilmennyt ilman EnergyWatchia, Annika Haltsonen sanoo.

- On hienoa, että energiasyöpöt saadaan metsästettyä jo kilpailun alussa, Jenni Kokander kehaisee. - Niiden lisäksi on hyvä huomioida, mihin arkisissa asioissa menee energiaa, kuten pyykinpesu, valaistus ja ruoanlaitto.

- Ja vaikka se, että kun on valoisaa, ei pitäisi pitää muita valoja päällä! perheen tytöt säestävät.

 

 

Älä lämmitä tuloilmaa!

Haltsosilta löytyi myös kulutuspiikkejä, joihin Malkus Lindroos halusi kiinnittää erityistä huomiota. - Ilmanvaihtokoneen tuloilman lämmitys oli päällä. Tämä samainen energiantuhlari on löytynyt lähes kaikkien energiaperheiden kodeista. Jokaisen suomalaisen, jolla ilmanvaihtokone on, kannattaakin tarkistaa, ettei asetus ole päällä ainakaan lämmityskauden ulkopuolella. Pienellä säädöllä voi saada suuriakin säästöjä, Malkus vinkkaa. Tuloilman turha lämmittäminen tuhlaa energiaa. Lisäksi se tekee elämästä epämukavaa, sillä se nostaa sisälämpötilan herkästi korkeaksi.

Tietoa Vattenfallin energiaperhe -kilpailusta 2016 - 2017

  • Kilpailu alkoi 1.10.2016 ja päättyi 31.3.2017.
  • Kilpailemassa oli kuusi suomalaista kotitaloutta.
  • Energiaperheet opettelivat käyttämään energiaa fiksummin, vähentämään energiankulutustaan ja viemään energiafiksuuden viestiä eteenpäin.
  • Kilpailijoita luotsasivat mentorit Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta sekä Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.
Kysy chatissa