Pörssisähkö ja talvi

Pistääkö talvikausi ajattelemaan kylmyyden vaikutusta omaan sähkölaskuusi? Älä turhaan pelkää korkeita hintoja, sillä talvi on parasta aikaa ottaa täysi hyöty irti Tuntisähkö-sopimuksestasi, ja tehdä samalla ekotekoja.

 

Miksi pörssisähkö kannattaa lämmityskaudella?

  1. Pörssisähkö on ainoa tuote, jolla pystyt hyödyntämään hintojen vaihtelua. Paras rahallinen etu sopimuksesta tulee pitemmällä aikavälillä, koska se perustuu todelliseen tuntikulutukseesi. Vuorokauteen mahtuu reilusti myös halpaa aikaa, vaikka hinnaltaan korkeitakin tunteja on.
  2. Pörssisähkö ohjaa säästämään sähköä juuri silloin, kun sitä tuotetaan suuripäästöisimmillä tavoilla. Talvella suurempi osuus kulutuspiikkien sähköstä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, joten ajastamalla kulutustasi edullisempiin tunteihin vaikutat suoraan myös hiilidioksidipäästöihin.

 

Vaatiiko ajankohta enemmän omaa aktiivisuutta?

Ei vaadi, mutta talvikaudella on hyvä tiedostaa nämä yleiset periaatteet:

  1. Sähkön kysyntään vaikuttavat pääosin teollisuus, kotitalouksien samanaikainen korkea kulutus sekä sähkölämmitys.
  2. Teollisuus käyttää sähköä eniten arkipäivisin klo 7–18.
  3. Kuluttajat käyttävät eniten aamulla klo 6–9 ja illalla klo 16–19.
  4. Sähkölämmittäjien kulutus riippuu pakkasesta ja tuulen voimakkuudesta.
  5. Sähkö on kalleinta silloin, kun pakkanen osuu aamuun ja loppuiltapäivään, jolloin kulutus nousee huippuunsa.

 

Mikä on tärkeintä juuri nyt?

Säiden kylmeneminen aiheuttaa sähkön käytön nousua ja riskit satunnaisiin, kalliimpiin spot-tunteihin nousevat hieman kysynnän kasvun myötä. Toisaalta talvi on myös parasta aikaa säästää jopa 56% sähkölaskustasi.

 

Kovimmilla pakkasilla tee näin:

  1. Ohjaa lämmitystä pois aamun ja illan kalleimmilta tunneilta. Ajasta ilmalämpöpumppu tai irtopatteri lämmittämään täysillä klo 5-7. Pidä takoa lämmityksestä klo 7–9.
  2. Lämmitä takalla, jolloin saat siitä suurimman hyödyn.
  3. Harkitse, voitko antaa osan huoneista, esimerkiksi eteisen, olla viileämpänä.

 

Onko sähkö aina kalliimpaa talvella?

Ei ole. Talvisin kotitalouksien lämmittäminen lisää sähkön kysyntää, mutta sähkön hintaan vaikuttaa kysynnän lisäksi käytettävissä oleva tuotantokapasiteetti.

Sähkön tarjonnassa voi esiintyä poikkeuksia, jos esimerkiksi tuotantolaitoksessa tai siirtoyhteydessä ilmenee vika. Siten myös tarjonnan puolelta voi aiheutua väliaikaisia hinta- ja päästöpiikkejä. 

Lue lisää tietoa tammikuun sähkökatsauksesta

 

Miten hyödyntää FinnGrid-sovellusta?

Sovellusta on hyvä seurata, koska sieltä saat ajantasaisesti tiedot hinnoissa. Jos laitat vuorokausi- tai tuntihälytyksen päälle, sovellus saattaa varoittaa joka päivä, jos yhtenäkin tuntina kyseisen päivän aikana sähkö on kallista.

Älä pelästy sovelluksen yksittäisten tuntien hintavaroituksia, vaan hyödynnä tieto ja vältä kulutusta kalleimpien tuntien ajan, mahdollisuuksiesi mukaan.

Löydät Tuntihinta-sovelluksen Google ja Apple sovelluskaupoista ilmaiseksi.

Palaa takaisin ajankohtaista -sivulle

Kysy chatissa