Heikkilät pyykkäävät edulliseen aikaan

Vattenfallin energiaperhe -kilpailun voittaneet Heikkilät tulivat Vattenfallin asiakkaiksi ja alkoivat käyttää EKO Tuntisähköä kilpailun loppumetreillä helmikuussa 2017. Säästöä on jo tullut.

 

"Halusimme siirtyä ekologiseen ja edulliseen sähköön, ja EKO Tuntisähkö kolahti", Johanna Heikkilä kertoo. Johannan, Samin ja 3-vuotiaan Eero Heikkilän perheessä riittää pestävää.

Vattenfallin EKO Tuntisähkö on uusiutuvalla tuulivoimalla tuotettua ja Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelemaa pörssisähköä. Heikkilöitä innosti myös sähkön tuntikohtainen hinnoittelu. He ottavat siitä täyden hyödyn irti, sillä astianpesukone, pyykinpesukone ja pyykinkuivaaja pyörivät vain edullisten tuntien aikaan. Hintojen tarkistaminen hoituu kännykällä ja kilpailusta tulleella rutiinilla.

"Tarkistamme tuntihinnan aina ennen kuin laitamme kodinkoneen päälle. Jos hinta on korkea, teemme muita asioita ja pyykkäämme myöhemmin. Viime aikoina tiistaiyöt ovat olleet edullisia", Heikkilä naurahtaa ja lisää, että ajastamistakin käytetään.

Heikkilän mukaan huhtikuun 2017 puolivälissä sähkön hinta vaihteli 0,42 - 4,94 snt/kWh välillä. Maaliskuun toisella viikolla Heikkilä kirjoitti hinnoista näin Energiaperhe Heikkilän Facebook-sivulla:

"Nyt meillä siis käytetään tuulivoimalla tuotettua sähköä ja sähkön hintaa tulee seurattua päivittäin kännykästä EnergyWatch-sovelluksella. Hinnat ovat viime viikolla vaihdelleet 2,43c/kWH-5,62 c/kWh. Nyt meillä opetellaan siihen, että koneita ei juuri käytetä aikana, jolloin hinta on yli 3,00c/kWh. Hinta on alhaisimmillaan silloin, kun sähkön käyttäjiä on vähiten. Esim. sunnuntai on hyvä pyykkipäivä :)."

Tuntisähkö sopii Heikkilöiden joustaviin aikatauluihin, sillä jompikumpi aikuisista on aina kotona. Johanna on päivätyössä, ja Samin työ painottuu iltaan ja yöhön.

 

Joustavuus myös tärkeää

Sähkösopimuksen valintaa edelsi muutamia kuukausia kestänyt päätöksentekoprosessi. Heikkilä tutki eri vaihtoehtoja Vattenfallin verkkosivuilla, ja kävi myöhemmin vielä keskustelun yrityksen asiantuntijan kanssa.

Perheestä tuntui hyvältä solmia sopimus Vattenfallin kanssa, sillä se tsemppaa ihmisiä kohti energiafiksua elämää. Heikkilä tietää, että se on jokaisen sähköyhtiön lakisääteinen velvollisuus, mutta hän kokee, että Vattenfall tekee sitä erityisen aktiivisesti.

Ekologisuuden ja edullisuuden rinnalla päätöksentekokriteereiksi nousivat sähkösopimuksen merkittävästi pienempi kuukausittainen perusmaksu aiempaan verrattuna ja joustava sopimus.

"Meidän sähkösopimuksemme on jatkuva, joten sen voi halutessaan vaihtaa toiseen. Nyt se ei edes ole käväissyt mielessä, sillä sähkön hinta on hyvällä tasolla", Heikkilä sanoo.

Uutta säästöä on jo kertynyt sen yli 1 000 euron päälle, mitä Heikkilät säästivät Vattenfallin Energiaperhe -kilpailun aikana.

"Aiemmin kun olemme saaneet talven sähkölaskun, olen välillä miettinyt, miten se maksetaan. Nyt lasku oli viikon ajalta hädin tuskin 10 euron suuruinen ja siirtomaksut päälle", Heikkilä summaa.

Pienemmät summat ovat senkin ansiota, että sähköä kuluu kaiken kaikkiaan vähemmän. Nykyään koneet ovat aina täysiä, ilmanvaihtokoneen tuloilman lämmitys on suljettu ja lattialämmityksen sijaan käytetään ilmalämpöpumppua ja takkaa.

Kysy chatissa