Ilmastonmuutos huolestuttaa jo lapsia – sekä Suomessa että Ruotsissa yli puolet lapsista huolestuneita ilmastonmuutoksesta

Tuoreen tutkimuksen mukaan 6-16-vuotiaat lapset ja nuoret Suomessa ja Ruotsissa ovat huolestuneempia ilmastonmuutoksesta kuin sodan uhasta. Sen sijaan kaikkein suurin huolenaihe on naapurimaissa eri: suomalaislapset pelkäävät terroristihyökkäystä, ruotsalaislapset kiusaamista.

Lasten huolet

 

Ilmastonmuutos ja siihen liittyvät ongelmat ovat jo lasten huolia. Energiayhtiö Vattenfallin teettämän tutkimuksen* mukaan niin Suomessa kuin Ruotsissakin yli puolet lapsista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

”Tutkimustulos on erittäin huolestuttava. Ilmastonmuutos on muodostunut nopeasti isoksi uhaksi, ja se on tullut osaksi myös lasten arkea”, Vattenfallin toimitusjohtaja Elina Kivioja sanoo.

Tutkimuksen mukaan kaikkein huolestuneimpia ilmastonmuutoksesta ovat 12-16-vuotiaat nuoret. Tämä kertoo siitä, että huoli ja tietoisuus ongelmasta kasvavat iän myötä.

Kiviojan mukaan lapsille tulisi kertoa myös keinoista, joilla ilmastonmuutosta voi hidastaa.

”Heille tulisi jakaa tietoa siitä, miten itse voi vaikuttaa asiaan ja miten esimerkiksi isot yritykset ja koko teollisuus voivat hidastaa ilmastonmuutosta”, Kivioja kertoo.

 

Lapset haluavat vaikuttaa ilmastoasioihin – ruotsalaislapset suomalaisia optimistisempia

Ruotsalaislapset ajattelevat suomalaisia useammin, että he voivat itse vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tutkimuksen mukaan 69 prosenttia ruotsalaislapsista uskoo, että he voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Suomessa lapsista 57 prosenttia ajattelee samoin.

Kiviojan mukaan lasten asenne-erot voivat johtua siitä, että Ruotsissa ilmastonmuutoksesta on puhuttu pidempään kuin Suomessa.

”Nyt kun Suomessakin aletaan puhua aiheesta enemmän lapsille, heille syntyy positiivisempi kuva siitä, mitä kaikkea voimme tehdä ilmastoasioiden hyväksi”, Kivioja sanoo.

Tutkimuksessa lapset saivat listata asioita, joita he haluaisivat tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi: molemmissa maissa kärkeen nousivat muovituotteiden ostamisen vähentäminen sekä sähkönkulutuksen pienentäminen.

 

Ruotsissa pelottaa kiusaaminen, Suomessa terrorismi

Vaikka sekä suomalais- että ruotsalaislapsia huolestuttaa ilmastonmuutos, kaikkein suurimpia huolenaiheita ne eivät ole lasten elämässä.

Tutkimuksen mukaan ruotsalaislapsista suurin osa, lähes 70 prosenttia on huolestunut kiusaamisesta. Suomalaislasten suurin huolenaihe taas on terrorismi: lähes 60 prosenttia lapsista ja nuorista pelkää tutkimuksen mukaan terroristihyökkäystä.

Suurimmiksi huoliksi suomalaislapset mainitsivat myös tuotantoeläinten kohtelun (58 prosenttia), onnettomuuteen joutumisen (58 prosenttia) ja vakavan sairastumisen (57 prosenttia).

Ruotsalaislapsia huolestuttavat kiusaamisen lisäksi eniten murtovarkaiden kohteeksi joutuminen (65 prosenttia) ja vakava sairastuminen (61 prosenttia), terrorismi (60 prosenttia) sekä rasismi (58 prosenttia).

 

* Tiedot ovat peräisin Vattenfallin teettämästä ja Iconkids & Youth international researchin toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Tutkimus tehtiin huhtikuussa vuonna 2018, ja siihen vastasi 523 suomalaista, jotka ovat iältään 6-16-vuotiaita (vanhempien luvalla). Ja Ruotsissa vastaajamäärä oli 1015, iältään 6-16-vuotiaita (vanhempiensa luvalla).

 

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt tavoitteemme on fossiilivapaus. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa