6 vinkkiä miten grillata ympäristöystävällisesti

Grillaus kuuluu kesään. Mutta miten on sytytysnesteen laita? Tässä sinulle 6 vinkkiä, miten voit tehdä grillaamisesta ympäristöystävällisempää.

 

1.   Unohda sytytysneste

Parafiinista valmistettu sytytysneste on fossiilinen öljytuote. Poltettaessa siitä syntyy ilmastolle haitallista hiilidioksidia. Vuosittain sattuu myös erilaisia vahinkoja, mm. palovammoja tai lapset saattavat vahingossa juoda sitä. Sytytysneste myös haisee, ja se saattaa tarttua valmistettavaan ruokaan. 

2.   Sytytä mieluummin sähköllä

Sytytysnesteelle on useita vaihtoehtoja: elektroninen sytytin, lämpöpistooli, steariinista valmistetut sytytyspalat tai takan sytytin.

Elektroninen sytytin on suosittu ja tarjolla on monia eri vaihtoehtoja. Muista tarkistaa etukäteen, että sytytin on tarkoitettu ulkokäyttöön eli ts. maadoitettu. Ole myös varovainen käsitellessäsi kuumaa sytytintä.

3.   Valitse grilli huolella

  • Kaasugrilli ei ole ympäristöystävällinen, koska kaasuneste on maaöljytuote, josta syntyy palaessa CO2-päästöjä.
  • Tavallinen hiiligrilli on kaasugrilliä parempi vaihtoehto, sillä grillihiilet on valmistettu puusta.
  • Kertakäyttögrilli ei myöskään ole ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä sen sytytyspalat sisältävät yleensä parafiinia. Pakkaukset sisältävät myös usein alumiinia, jonka valmistamiseen kuluu paljon energiaa. Lisäksi herkullisen lopputuloksen aikaansaaminen ei ole aina helppoa.  
  • Sähkögrilli on hyvä vaihtoehto, koska se sopii niin kerrostaloasukkaalle kuin myös rivi- tai omakotitalossa asuvalle. Voit grillata parvekkeella tai pihalla, ilman että se häiritsee naapureita.

4.   Käytä ympäristöystävällisiä grillihiiliä

Käytä grillihiiliä, joissa on Joutsen-ympäristömerkki ja/tai FSC-merkki (Forest Stewardship Counsil/Hyvän metsänhoidon neuvosto).

Joutsen-ympäristömerkki tarkoittaa, että grillihiilien laadulle asetetaan tiukkoja vaatimuksia, joilla minimoidaan myös palamisenaikaiset terveydelle haitalliset päästöt.

5.   Käytä grillaukseen öljyä joka ei sisällä palmuöljyä

Valitse grillaukseen mieluiten luomu- tai lähituotettu öljy, esimerkiksi rypsiöljy. Jos öljy sisältää palmuöljyä, sen tulisi olla RSPO-sertifioitua. 

6.   Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä – mitä valmistat grillissä

Voit myös tehdä tietoisia valintoja ruuan suhteen, jolla on vaikutusta luontoon, ilmastoon ja eläinten hyvinvointiin. Ympäristöystävällisintä on grillata lähituotettuja ja luomuvihanneksia sekä juureksia. Jos haluat grillata lihaa, kannattaa tutustua WWF:n lihaoppaan vinkkeihin.

Hyvää grillauskesää!

Kysy chatissa