Syöpää aiheuttavaa radonia voi löytyä kodin sisäilmasta – vaarallinen kaasu tappaa enemmän kuin liikenneonnettomuudet vuodessa

Radioaktiivinen radon aiheuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin 300 kuolemaa Suomessa vuosittain. Uuteen kotiin muuttaessa asukkaan kannattaa varmistaa, ettei tulevassa kodissa ole radonia. Radonpitoisuuden saa selville helpolla mittauksella.

 

 

Radon on terveydelle vaarallista radioaktiivista kaasua, joka nousee kodin sisäilmaan maaperästä. Jos ilmanvaihtoa pienentää rajusti, radonriski kasvaa kotona. Vaaralliseksi radon muuttuu silloin, kun ihminen hengittää kaasua keuhkoihinsa.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo, että mittaaminen on ainoa tapa varmistaa, ettei asunnossa ole radonia.

”Vaarallinen radon ei tuoksu eikä näy. Sitä ei voi havainnoida muuten kuin mittaamalla säteilyä”, Lindroos sanoo.

Radonia syntyy, kun uraani hajoaa maaperässä. Kaasu on siis tavallaan ydinjätettä, joka syntyy uraanin luonnollisen hajoamisen tuloksena. Koska kallio- ja maaperä on Suomessa erittäin uraanipitoista, myös radonia esiintyy Suomessa enemmän kuin muualla maailmassa keskimäärin.

 

Teetä radonmittaus talvella

Lindroos ohjeistaa, että radonmittauksia kannattaa aina muistaa kysyä ennen asunnon ostamista. Muuttajan on hyvä pyytää tulokset nähtäville, jotta ne varmasti pitävät paikkansa. Erityisesti radonalueilla radonkorjauksista voi syntyä huomattaviakin kustannuksia myöhemmin.

”Jos mittauksia ei ole tehty, ne kannattaa tehdä heti seuraavana talvena. Monet ovat neuroottisia homeen kanssa, mutta radon aiheuttaa kuolemaan johtavia terveysongelmia”, Lindroos sanoo.

Radonmittauksia tehdään yleensä marras- ja huhtikuun välisenä aikana. Tällöin radonpitoisuus on huoneissa korkeimmillaan.

Luotettavan pitkän ajan keskiarvon mittaukseen on hyvä varata vähintään pari kuukautta aikaa. Jos radonia löytyy, se voidaan poistaa esimerkiksi radonkaivon avulla.

Muuttajan on hyvä ottaa huomioon radonista johtuvat mahdolliset lisäkustannukset asunnossa.

”Radonkaivon asentaminen ei ole ilmaista”, Lindroos muistuttaa.

 

Harjun päälle rakennetuissa taloissa suurin radonriski

Suurimmat radonesiintymät sijaitsevat Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla, joissa on suuria harjuja. Sora- ja hiekkaharjut läpäisevät hyvin radonpitoista ilmaa, minkä vuoksi harjun päälle rakennetut talot ovat erityisen riskialttiita radonille.

Vastaavasti kerrostalojen ylimmissä kerroksissa radonpitoisuudet ovat pieniä. Erityisen tarkkana pitää olla silloin, kun asuu alimman kerroksen asunnoissa. Jos asunnon alla ei ole erillisiä kellaritiloja, vaan lattian jälkeen tulee suoraan sora-aineksia, tällöin on suurempi riski altistua radonille.

 

Fakta: Korkea radonpitoisuus löytyy useimmiten kellarista

  • Vattenfallin Energiaperhe-kilpailussa eri puolilla Suomea asuvat perheet kilpailivat siitä, mikä perhe onnistuu muuttamaan elämäntapansa mahdollisimman energiatehokkaiksi.
  • Jokaisen perheen asunnossa tehtiin radonmittaukset. Näin varmistettiin, että ilmanvaihtoa oli turvallista pienentää talviaikana. Yhden perheen kodista löytyi kellarista korkea radonpitoisuus, jolloin kellarin tuuletus pidettiin auki ja tilassa ohjeistettiin välttämään pitkäaikaista oleskelua.
  • Energiaperhe-kilpailu kesti puoli vuotta. Se käynnistyi viime syksynä, ja kilpailu päättyi maaliskuussa. Kilpailun voitti hyvinkääläinen Heikkilöiden perhe.
Kysy chatissa