Hyvä sisäilma on muutakin kuin homeettomuus – näin huolehdit sisäilmasta energiatehokkaasti

Vaikka puhtaan sisäilman tärkeydestä puhutaan suomalaiskodeissa paljon, keskitytään liian usein pelkkään homeeseen ja mikrobeihin. Näillä asiantuntijan vinkeillä varmistat, että kotisi sisäilma pysyy raikkaana ja ilmanvaihto toimii kuten pitääkin ja saatat samalla säästää pitkän pennin rahaa.

 

Sisäilmaongelmat eivät välttämättä ole yhteydessä talon ikään tai tyyppiin. Puhtaan sisäilman kannalta suurin merkitys on sillä, että kodissa on toimiva ilmanvaihto ja ilma pääsee kiertämään sekä kosteus poistumaan. Vanhoissa taloissa ihmisten tuottama kosteus poistuu, koska talot on rakennettu ilmaviksi ja harvoiksi. Ennen myös puun polttaminen kakluuniuuneissa tai takassa on vaihtanut ilmaa tehokkaasti. Vanhoja taloja ei kuitenkaan ole suunniteltu nykyaikaiselle elämäntavalle kuten sisälle rakennetuille suihkuille ja saunoille. Jos vanhoihin taloihin lisätään kosteutta tuottavia toimintoja huoneistoihin, on tärkeä samalla päivittää ilmanvaihtoa.

Uusissa taloissa sisäilmaongelmia syntyy, jos tekniikasta ei pidetä huolta. Jos talossa on koneellinen poistoilmanvaihto, on syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin, että tuulettimet toimivat ja imevät ilmaa talosta.

”Asukkaan olisi hyvä olla tietoinen talonsa kunnosta ja huoltaa sitä säännöllisesti, kuten autojakin huolletaan vuosittain. Sisäilman laatuun ja oikeisiin lämpötiloihin kannattaa panostaa, sillä ne vaikuttavat terveyteen ja virkeystasoon, mutta myös talon hyvinvointiin”, kertoo Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.

Huoneen sisäilman kosteus olisi hyvä pitää 30–70 prosentin tasolla. Suositeltu lämpötila on huoneesta riippuen 18 asteen (makuuhuone) ja 24 asteen (kylpyhuone) välillä.

”Usein ollaan huolissaan homeesta ja mikrobeista sisäilmassa, mutta myös liian korkea huonelämpötila on terveysriski – erityisesti vanhemmille ihmisille”, Lindroos jatkaa.

Väärän lämpötilan lisäksi siite- tai katupöly sekä joskus myös asbesti tai radon voivat huonontaa kodin sisäilmaa. Asbestin vaarat tunnetaan, mutta radon on kaasua, joka kulkeutuu talojen perustuksessa olevien rakojen kautta maaperästä. Radonin saa selville vain mittaamalla, sitä ei pysty esimerkiksi haistamaan.

”Radonista pitäisi olla enemmän huolissaan kuin homeesta, sillä se aiheuttaa salakavalasti keuhkosyöpää ja tapauksia on Suomessa arviolta n. 300 vuodessa. ”Radon onkin eräs vaarallisimmista sisäilmaongelmista, jota ei juurikaan tunneta, ehkä siksi, että siitä sairastuneet eivät ole jääneet kertomaan tarinaansa toisin kuin homeesta sairastuneet.

Näin varmistat, että kotisi sisäilma vaihtuu ja pysyy raikkaana

  1. Selvitä, miten kotisi ilmanvaihto toimii. Tiedätkö, millainen ilmanvaihto kodissasi on käytössä? Onko kyseessä painovoimainen, koneellinen poisto, vai koneellinen tulo- ja poisto lämmön talteenotolla? Painovoimaisen ilmanvaihdon tuntomerkkejä ovat, että kodissa ei ole esimerkiksi kytkintä, josta ilmanvaihtoa säädetään, vaan ainoastaan poistoluukut, joita voi säätää pienemmälle tai isommalle, eikä sulaketaulussa ei ole ilmanvaihdosta mainintaa. Kerrostaloissa tosin kone voi olla yhtiöllä, jolloin huoneistossa ei ole säätöjä. Koneellisen poistoilman tunnistaa siitä, että kodissa on esimerkiksi kytkin, josta ilmanvaihdon tehoa voi säätää. Märkätiloista, wc -tiloista sekä mahdollisesti huoneista löytyy lautasella varustettuja venttiileitä, joista tuntuu selvää vetoa sisäänpäin, mutta ei vastaavia venttiileitä katossa, joista puhallus olisi sisäänpäin. Usein sen sijaan esimerkiksi ikkunoiden yläpuolella on pitkulaiset venttiilit, joista ilmaa puhaltaa sisälle, samoin saunassa kiukaan yläpuolella. Koneellinen tulo- ja poistoilman tunnistaa siitä, että huoneissa on katossa kahdenlaisia venttiileitä, jotka ovat eri näköisiä. Kokeillessa vaikkapa paperilla huomaa, että toisista ilmaa puhaltaa sisään ja toisista sitä imetään ilmanvaihtokanavaan. Jostain huoneistosta löytyy myös ilmanvaihtokone, ja sulaketaulussa on sulake ilmanvaihdolle.
  2. Jos käytössä on koneellinen tulo- ja poistoilmastointi, varmista että ilma kulkee molempiin suuntiin ja niin tulo- kuin poistoilman tuuletin pyörii. Muutoin voi olla riskinä ylipaine, joka painaa kosteutta rakenteisiin.
  3. Pidä ilmanvaihtokanavat ja suodattimet puhtaana. Ilmanvaihtokanavat ja tuloilmakanavien suodattimet on hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin. Likaiset suodattimet eivät pidä sisäilmaakaan puhtaana ja saattavat tuoda kotiin jopa homeen hajua, jos sitä on suodattimiin kertynyt. Jos kodissasi on painovoimainen ilmanvaihto, kannattaa puhdistaa luukut. Tuloilmaventtiilien suodattimet on syytä vaihtaa tai pestä säännöllisesti jos sellaiset kodissa on.
  4. Pidä ilmanvaihtokone kunnossa. Ilmanvaihtokone on nykyaikaisen talon keuhkot, minkä vuoksi sen toimintaa on seurattava. Koneen suodattimet kannattaa puhdistaa ja tuuletinten moitteeton toiminta sekä säätöjen pysyminen oikeana tarkistaa säännöllisesti.
  5. Säädä ilmanvaihto vuodenajan mukaan. Muista säätää ilmanvaihto kesäasetuksille kesällä ja syksyn tullen takaisin talvitilaan. Painovoimaisen ilmanvaihdon luukut kannattaa kiertää reilusti auki kesällä ja pyörittää lähes kiinni talvella. Ilmanvaihtokoneesta on syytä muistaa sammuttaa ainakin ilman (sähkö)lämmitykset.
  6. Pidä ovia auki, ja anna hiilidioksidin kiertää. Riittävän pieni määrä hiilidioksidia huoneilmassa pitää ihmisen virkeänä. Mikäli ilma ei kierrä, sen sisältämä hiilidioksidimäärä nousee, ja alkaa väsyttää tai öisin hikoaa. Silloin on hyvä avata ovia, jotta hiilidioksidi pääsee laimenemaan ja poistuu tehokkaammin.
  7. Tuuleta sopivasti. Ilmanvaihtolaitteista huolimatta ikkunakin on hyvä avata joskus, mutta vain lyhyeksi aikaa. Optimaalinen tuuletusaika on alle puoli tuntia. Erityisesti talvella ikkunan pitäminen auki liian pitkiä aikoja poistaa alipaineen, ja siksi kosteutta voi päätyä ilmavuotojen kautta rakenteisiin.
  8. Mittaa sisäilman laatua. Ulkoa ja rakenteista haihtuvat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ongelmia erityisesti allergikoille. Siitepöly lienee tutuin allergiaa aiheuttavista aineista, mutta myös monet rakenteissa käytetyt aineet voivat olla allergeenejä. Tällöin tarvitaan erityisratkaisuja, jotta allergeeniä ei päädy sisäilmaan. Radon on eräs vaarallisimmista sisäilmaongelmista, ja sen määrä kannattaa mitata aina uuteen kotiin muutettaessa, ettei vahingossa tule viettäneeksi pitkiä aikoja säteilylle altistuneena.
  9. Varmista, että ilman lämpötila on sopiva eri tiloissa kaikkina vuodenaikoina. Asunnossa ei saa olla vedontunnetta, eikä lämpötila saa jakautua niin, että lattialla on kylmää ilmaa ja korkeammalla lämmintä. Esimerkiksi makuuhuoneen optimaalinen lämpötila on 18 astetta tai vähemmän ja kylpyhuoneen 22-24 astetta.
  10. Poista liika kosteus huoneilmasta. Huoneilman kosteutta ja lämpötilaa voi vähentää ilmalämpöpumpulla. Ainakin sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa sen käyttö talvilämmityksessä säästää myös rahaa. Märkätilat kannattaa pitää riittävän lämpiminä, eikä suihkun tai saunan höyryjä kannata tuulettaa muualle huoneistoon.

 

Lisätietoja:
Sirpa Aula
Viestintäpäällikkö
Vattenfall
puh. 040 518 6049
sirpa.aula@vattenfall.com

Vattenfall on johtava eurooppalainen energiayhtiö, joka on ollut sähköistämässä teollisuutta, tuottanut energiaa koteihin ja muuttanut elämää erilaisten innovaatioiden avulla jo yli sadan vuoden ajan. Nyt työskentelemme fossiilivapauden puolesta. Sen vuoksi Vattenfall tukee siirtymistä kestävään energiajärjestelmään ja panostaa uusiutuvaan energiantuotantoon sekä haluaa tarjota asiakkailleen älykkäitä energiaratkaisuja. Lisätietoa www.vattenfall.fi

Kysy chatissa