Sähköttömälle perintömökille helposti mukavuuksia

Omien vanhempien tai isovanhempien rakentaman kesämökin periminen kuulostaa idylliseltä, mutta totuus voi olla toista: kaupunkielämään tottunut perijä ei välttämättä ilahdu mökistä, jossa ei ole mitään mukavuuksia. Mökille saa kuitenkin sähköt suhteellisen helposti.

 

Mökkimaisema Suomessa

 

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesämökkiä. Viime vuoden aikana tehtiin noin 1200 mökkikauppaa ja arviolta sama määrä mökkejä siirtyi perintönä uusille omistajille.

- Kesämökkien varustelutaso paranee koko ajan ja uusimmissa on jo lähes ykköskotien mukavuudet, kertoo liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen Huom!-kiinteistönvälitysketjusta.

- Mökkejä rakennettiin eniten 70- ja 80-luvuilla. 70-luvulla varustelutasoon kuului yleensä sähköt, tie perille ja kaivo pihassa. 80-luvulla puolestaan yleinen vaurastuminen toi mukanaan myös juoksevan veden ja joihinkin mökkeihin myös sisävessan.

Rantasen arvion mukaan noin neljäsosassa kesämökeistä ei ole sähköjä ja juoksevaa vettä. Mökin varustelutaso vaikuttaa luonnollisesti paitsi mökkeilykokemuksiin, myös hintalappuun, kun mökkiä ollaan ostamassa tai myymässä.

- Pitää kuitenkin myös muistaa se, että ihmiset odottavat mökkeilyltä eri asioita. Toiset tahtovat kaikki mahdolliset mukavuudet, kun taas toiset kaipaavat sähköttömyyttä ja luonnonläheisyyttä.

Sähköä auringosta tai aggregaatista?

Sähköttömällekin mökille saa sähköt melko helposti – joskin projektin hintahaarukka voi olla aika iso.

- Kesämökille voi tilata sähköliittymän, mutta se saattaa tulla kalliiksi. Siitä ei välttämättä selviä alle kymppitonnilla, arvioi energia-asiantuntija Malkus Lindroos Vattenfallilta.

- Verkkoyhtiö toimittaa sähkön tontin rajalle hinnastonsa mukaan, mutta sen lisäksi on vielä tehtävä tontin sisäiset sähkötyöt, sähkökeskus ja mökin sisäiset sähkötyöt.

Jos hintalappu hirvittää, on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Sähköä on perinteisesti tuotettu aggregaatilla, mutta sen kääntöpuolina ovat kova meteli ja polttoaineen kulutus.

- Myös aurinkosähköstä on tullut viime aikoina varteenotettava vaihtoehto. Tuotetun sähkön määrä riippuu pitkälti paneelien määrästä. Käytännössä raja menee siinä, että sähkölämmitykseen asti aurinkopaneelit eivät riitä, Lindroos kertoo.

Talveksi sähköt voi kääntää pois päältä, jos mökkiä ei käytetä. Toisaalta peruslämmön ylläpitäminen pitää vesiputket sulina.

- Jos sähköt ovat päällä, kannattaa samalla hyödyntää myös etävalvontaa. Mökillä käymättä voi valvoa, että kaikki on hyvin, mökillä ei käy kutsumattomia vieraita tai ei ole kosteutta niin, että pääsisi muodostumaan hometta.

Faktaa: Mihin aurinkopaneelit riittävät?

1-2 paneelin pienjärjestelmä:

  • Led-valot, kännykkälaturit, kannettavat tietokoneet, pieni led –televisio

3-6 paneelin keskikokoinen järjestelmä:

  • Lisäksi jääkaappi, pienet keittiökoneet, pieni vesipumppu

Vähintään 7 paneelin isot järjestelmät:

  • Lisäksi astianpesukone, pyykinpesukone, kahvinkeitin, järeämmät vesipumput, sähköiset työkalut, ilmanvaihto esimerkiksi sisäkäymälään

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa