Energiansäästökilpailu haastaa suomalaisia energiafiksuuteen – Jenni Kokander, Tommi Evilä ja Pekka Pouta mentoreina

Tänään käynnistyi haku Energiaperhe-kilpailuun, jossa kuusi tavallista perhettä pääsee kisaamaan julkkismentorien johdolla siitä, ketkä saavat muutettua elämäntapojaan energiatehokkaimmiksi. Kilpailun mentorit ovat urheilupersoona Tommi Evilä, näyttelijä Jenni Kokander ja meteorologi Pekka Pouta, ja heitä tukee Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos. Perheen ja mentorin yhteinen tavoite on pienentää perheen energian kulutusta, oppia uusia fiksuja energiankäyttötapoja ja viestiä muillekin fiksummasta energiankäytöstä.

Vattenfallin energiaperhe

 

Viime vuosina Vattenfallin Energiaperhe -kilpailussa on kisattu julkkisten kesken, mutta nyt julkkiksilla on uusi rooli: he toimivat mentoreina, jotka valmentavat tavallisia perheitä energiankulutuksensa pienentämisessä ja energiafiksuudessa. Energiatehokkuus on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, kun koko maapallolla halutaan panostaa kestävään kehitykseen. Sähköyhtiö Vattenfall kantaa kortensa kekoon kannustamalla suomalaisia energiafiksuuteen – mukavuudesta tinkimättä.

”Kilpailusta kuullessaan moni saattaa ihmetellä, miksi energiayhtiö haastaa säästämään sähköä. Energian järkevä käyttö on kuitenkin myös Vattenfallin etu, ja tyytyväisten asiakkaiden lisäksi tuemme samalla kestävää kehitystä. Kuluttajat selvästi arvostavat lähestymistapaamme ja valitsivat Vattenfallin jo toistamiseen Suomen vastuullisimmaksi energiayhtiöksi, toteaa Vattenfall Suomen toimitusjohtajana 1. heinäkuuta aloittava Elina Kivioja.

Konkari Kokander johtaa joukkoa

Putouksesta tuttu näyttelijä Jenni Kokander alkaa olla jo konkari fiksussa energiankäytössä. Kokander perheineen vei edellisen Energiaperhe-kilpailun nimiinsä kisassa Ellen Jokikunnasta ja Tami Tammista vastaan. Mentoroitaviksi perheiksi Kokander etsii huumorintajuisia, rentoja perheitä, joilla on tahtoa ja positiivista energiaa.

”Energia-asiat voivat olla perheillä ihan retuperällä, mutta hoidamme hommat yhdessä kuntoon. Meidän perheelle viime vuoden kisan isoin oivallus oli, että pienelläkin hienosäädöllä saa aikaan isoja säästöjä, eikä mukavuudesta tarvitse tinkiä”, Kokander kertaa oppejaan.

Energinen Evilä kannustaa hyötyliikuntaan

Pituushyppääjälegenda Tommi Evilälle tärkeintä on energiansäästö, joka lisää omaa energisyyttä. Aivan kuten liikunnasta, energiafiksuudesta voi tehdä rutiinia.

”Tutkin erilaisia vaihtoehtoja ja pyrin vaikuttamaan kuluttamaani kokonaisenergiamäärään pitkällä tähtäimellä. Liikunnasta nauttivana tyyppinä pyrin itse olemaan tomumajani kuljettaja paikasta toiseen”, Evilä kertoo.

Evilä etsii mentoroitavaksi perheeksi sellaista, jonka kanssa olisi hauskaa luoda yhteistä matkaa kohti parempaa huomista. Tuoreena isänä ympäristö ja kestävä kehitys ovat Evilälle yhä tärkeämpiä.

”Muistan itse hyvin naavan peittämät puut Lapissa ja ilman puhtauden – haluan, että lapseni saa kokea samanlaisia elämyksiä”, Evilä maalailee.

Pekka Pouta herättelee kerrostaloasukkeja

Meteorologi Pekka Pouta tarkkailee ilmastoamme ja ympäristöämme päivittäin, ja jo lapsesta asti hänelle on opetettu, ettei energiaa saa tuhlata. Poutaa huolestuttavat erityisesti kerrostaloasumisen lämmityskulut, jotka eivät näy asukkaan kukkarossa. Siksi kerrostaloasukas ei aina ymmärrä, kuinka paljon asuntojen lämmitys kuluttaa energiaa. Poudan unelmien mentoroitava perhe olisikin kerrostaloasuja – ”Vaikkapa Savonlinnasta”, Pouta naurahtaa.

Poudan mukaan ihmisten negatiivisiin ympäristövaikutuksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

”Yksikin ihminen voi pilata vaikka kokonaisen järven. Positiivinen vaikuttaminen on paljon vaikeampaa. Omat kulutustottumukset vaikuttavat, mutta vielä enemmän vaikutusta on, jos saa suuren joukon ihmisiä parantamaan tapojaan”, Pouta miettii.

Mentoreiden TOP 5 -vinkit energiatehokkaampaan arkeen:

  1. Valot ja sähkölaitteet pois päältä, kun niitä ei tarvita.
  2. Valitse pyörä auton sijaan ja portaat mieluummin kuin hissi. Hyötyliikunnasta hyötyvät kaikki – sekä sinä itse että ympäristö.
  3. Avaa helteellä ikkunat, parvekkeen ovet sekä muut luukut illalla ja yöllä, ja anna ulkoilman viilentää koti.
  4. Irrota laturit pistorasioista.
  5. Ei lutrata suihkussa – muutamakin minuutti vähemmän suihkuttelua säästää energiaa.

Hae mukaan!

Lokakuussa starttaavaan, puoli vuotta kestävään kilpailuun valitaan kuusi erilaista perhettä. Heitä kirittää kolme tuttua mentoria sekä Vattenfallin energia-asiantuntija. Osallistujat kartuttavat kisassa tietoja ja taitoja, joiden avulla oppii elämään energiafiksummin mukavuuksista tinkimättä.

Vattenfall on yksi Suomen suurimmista valtakunnallisista sähkönmyyjistä. Vattenfall tarjoaa myös erilaisia energiafiksuja tuotteita sekä jakaa neuvoja ja tietoa energiatehokkaaseen elämään. Vattenfall edistää kestävää kehitystä yhdessä kuluttajien kanssa. www.vattenfall.fi

Kysy chatissa