Tamin uudenvuodenlupaukset: sekä mies että sähkölasku pienemmiksi

Nyt on aika tehdä uudenvuodenlupauksia! Jääkiekkolegenda Juhani ”Tami” Tammisella on jo selvät sävelet omien lupaustensa kanssa ja hän tietää tarkkaan, miten tavoitteisiin päästään.

Juhani Tamminen

 

Uudenvuodenlupausten tekeminen on aina kuulunut kiekkolegenda Juhani Tammisen perinteisiin. Tulevan vuoden aikana mies aikoo tarttua isoon haasteeseen ja treenata itsensä takaisin peliaikojensa kuntoon.

- Entisenä ammattiurheilijana tykkään olla kunnossa, mutta nyt on ylimääräistä painoa vähän joka puolella. Meillä on kotona kuntosali, jossa on kuntopyörä, viidenkymmenen kilon vapaatanko, vatsalaudat, pelit ja vehkeet. Ensi vuonna minulla on 365 päivää aikaa laittaa itseni kuntoon. Olen jo aloittanut joka-aamuisen perusrutiinin, joka antaa hyvän lähdön päivään, Tamminen kertoo.

- Jo nyt tuntuu siltä, että kroppa ja korsetti alkavat olla kondiksessa, ja se taas antaa valtavan määrän mentaalista virtaa. Ihminen on sellainen aparaatti, että kun se on fyysisesti kunnossa, se on kunnossa myös mentaalisesti ja moraalisesti.

Kuntokuuri on alkanut peliajoilta opitulla hiljaa kiiruhtamisen periaatteella: ”slow and steady gets you ready”. Tamminen ei usko, että nopeilla äkkirykäyksillä saa hyvää jälkeä aikaan.

- Kun yhtenä viikkona kiritään oikein kunnolla, inhimillisessä elämässä se tarkoittaa sitä, että seuraavalla viikolla tullaan hullun lailla takaisin.

Saunan käyttöön tolkkua

Samalla taktiikalla Tami aikoo viedä maaliin myös toisen uudenvuodenlupauksensa, nimittäin energiatehokkuuden. Hän on mukana Vattenfallin järjestämässä Vuoden energiaperhe -kilpailussa ja kisaa näyttelijä Jenni Kokanderia ja juontaja ja toimittaja Ellen Jokikunnasta vastaan energiankulutuksen pienentämisessä.

- Meillä on nykyään sauna vähemmän aikaa päällä, hienot suihkusysteemit varoittavat, jos vesi valuu liian kauan, ja ovet ja ikkunat on uusittu. Jos tuuletetaan, niin kaikki ikkunat avataan hetkeksi ja laitetaan sitten taas kiinni. Nämä ovat ne käytännön metodit.

Energiatehokkuuslupaus kulminoituu saunaan, joka on Tammisen taloudessa kovassa käytössä. Jatkossa saunaan mennään heti, kun se on lämmin, ja kiuas käännetään pois päältä, kun saunominen lopetetaan.

- Sauna kuuluu aamurutiineihini ja laitan kiukaan päälle ennen treeniä. Treenin jälkeen otan sen pois päältä, koska sen jälkeen voi hyvin saunoa vielä sen puoli tuntia. Lihakset jäykistyvät treenatessa eivätkä enää näillä maileilla aukea pelkästään venyttelyllä, Tami sanoo.

- Saunan lämmössä istuessa tuntuu siltä, että jos maapallossa olisi kahvat, voisin helposti nostaa sen. Tällä hetkellä minulla on juuri sellainen fiilis.


Vuoden Energiaperheen tittelistä kilpailevat tänä vuonna Jenni Kokander, Ellen Jokikunnas ja Juhani Tamminen. Tavoitteena on vähentää kotien energiankulutusta 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Kilpailua käydään nyt jo viidettä kertaa.

Kysy chatissa