Sähkö nyt ennätyshalpaa – omakotitalossa jopa 400 euron säästöt

Sähkö on nyt edullisempaa kuin vuosiin, ja sen on huomannut myös sähkölaskun loppusummassa. Kuluttajien kissanpäivien ennakoidaan jatkuvan edelleen, sillä tarvetta hintojen nostamiselle ei ole näköpiirissä.

Talvisää

 

Runsaat sateet Pohjoismaissa, etenkin Ruotsissa, sekä normaalia korkeampi lämpötila ovat sysänneet sähkön hinnan ennätyksellisen alas. Hintatason uskotaan myös pysyvän matalalla vielä jonkin aikaa.

- Tosin jos keväällä ei saada tarpeeksi sateita, hinta saattaa nousta vähän, sillä vesivoimaa käytetään tänä päivänä todella paljon. Joka tapauksessa sähkö ei ole ollut näin halpaa moneen vuoteen, toteaa tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

Osa sähkönkäyttäjistä onkin saanut nauttia koko ajan pienenevistä loppusummista sähkölaskussaan. Määräaikaisiin, kiinteähintaisiin sopimuksiin hintatason vaihtelut eivät ole vaikuttaneet, mutta tunti- tai pörssisopimuksissa sähkön hinta on seurannut tiiviisti sähkön markkinahintoja.

- Pörssi- tai tuntisähkön keskihinta oli viime vuonna arvonlisäveroineen 4,50 senttiä kilowattitunnilta, kun taas määräaikaisissa sopimuksissa keskihinta oli 5,80 senttiä kilowattitunnilta, Strandberg sanoo.

Jos kotona kuluu paljon sähköä, pörssisähkösopimuksella on voitu säästää useampia satasia.

- Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on voinut kertyä vuodessa 100-400 euron säästöt riippuen siitä, onko taloa lämmitetty myös vaikkapa ilmalämpöpumpulla. Kerrostaloasunnoissa säästöä on tullut hyvin vähän, sillä niitä lämmitetään kaukolämmöllä ja sähköä kuluu vain esimerkiksi elektroniikkaan, valaistukseen ja ruoanlaittoon.

Uusi sopimus tulee nyt halvaksi

Sähkön ennätysalhaisesta hinnasta kannattaa nyt ottaa kaikki ilo irti, jos uuden sähkösopimuksen tekeminen on ajankohtaista. Määräaikainen, kiinteähintainen sopimus sitoo sähkön hinnan nykytasolle koko sopimuskauden ajaksi. Pörssi- tai tuntisähkösopimuksessa puolestaan sähkön hinta seuraa pörssihintojen vaihteluita.

Pörssihinnat saattavat sahata aika paljon jopa yhden päivän aikana, ja sähkö on yleensä halvinta viikonloppuisin ja yöaikaan.

- Jos asiakkaalla on yö-päivä-mittaustapa, hintojen vaihtelusta hyötyy vielä enemmän. Tulevan vuorokauden hintoja voi käydä katsomassa sähkön myyjien ja erinäisten viranomaisten verkkosivuilta, jos haluaa suunnitella kulutustaan tarkemmin, Strandberg neuvoo.

Kysy chatissa