Missä piilevät joulun sähkösyöpöt? – Asiantuntija vastaa

Laatikot paistuvat sähköuunissa, jouluvalot vilkkuvat ja sähkökiuas hehkuu kuumana. Joulun juhla-askareissa sähköä kuluu huomaamatta arkea enemmän. Jouluna voi myös säästää sähköä ja kääntää virrat pois vaikka auton lämmittimestä.

Sähkönkulutus jouluna

 

Kun koko suku kokoontuu yhteen viettämään joulua, ja uunissa paistuu kinkku ja piparit, sähkön kulutuskin nousee. Vaikka joulun aikana monessa kodissa sähkölaitteet voivat olla päällä yötä päivää, eniten sähköä kuluu kodin lämmitykseen.

– Joulua vietetään usein isossa porukassa, jolloin kotia joudutaan lämmittämään normaalia enemmän. Varsinkin, jos on kunnon pakkasjoulu ja muuten kylmänä olevia huoneita tarvitaan, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo.

Joulun aikana kasvavia lämmityskustannuksia voi kuitenkin paikata säästämällä muissa sähkölaitteissa, joita ei joulun juhlahumussa tarvita.

– Kulutusta voi vähentää esimerkiksi irrottamalla auton lämmityskaapelin, jos pyhien aikaan ei autolle ole samalla tavalla tarvetta kuin arkena. Ja ainakin meillä sammutetaan televisio ja muu viihde-elektroniikka jouluksi.

Joulun valot, laatikot ja sauna – kolme kovaa kuluttajaa?

Jouluvalot tuikkivat monen ikkunassa jo hyvissä ajoin ennen joulua antamassa valoa pimeään talveen. Energiankuluttajina jouluvalot ovat yllättäen hyvin säästeliäitä.

– Jouluvaloihin ei saa oikein mitenkään kulumaan suuria määriä sähköä, paitsi jos niitä pidetään yötä päivää päällä juhannukseen asti. Monilla on jo vähän kuluttavia led-lamppuja ja ajastimia, joilla kulutuksen saa vielä pienemmäksi, energia-asiantuntija Malkus Lindroos vinkkaa.

Ruoanvalmistukseen kuluva energia on kotien kokonaiskulutuksesta vain pieni murto-osa, 3–9 prosenttia. Lindroosin mukaan keittiön energiankuluttajia ovat jatkuvasti huriseva liesituuletin ja liian kylmä jääkaappi.

– Kun tekee jouluna paljon ruokaa, saattaa liesituuletin jäädä päälle. Se kuitenkin vie koko ajan sähköä ja imee lämpöä pois. Pakastimessa riittää -18 asteen lämpötila ja jääkaapissa ruoka säilyy 4–6 asteessa.

Joulusaunassa voi kulua rutkastikin sähköä, kun useampi ihminen kylpee normaalia pidempään.

– Saunomisessa energiaa kuluu helposti enemmän veden kuin itse kiukaan lämmittämiseen, jos vesi lämmitetään sähköllä. Kannattaa lämmitellä ennemmin saunassa kuin suihkussa.

Vaikka talo täyttyisi ihmisistä ja sähköä kuluu paljon, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos rauhoittelee stressaamasta liikaa.

– Joulu on kuitenkin vain kerran vuodessa, joten siitä kannattaa nauttia, eikä miettiä vain sähkönkulutusta. Lyhyen ajan kovakin kulutus ei ehdi synnyttää isoa laskua, jos joulun jälkeen taas muistetaan ajatella energia-asioitakin.

 

Vuoden Energiaperhe -kilpailun kilpailijoiden vinkit energiatehokkaaseen ja tunnelmalliseen jouluun

Vattenfallin Vuoden Energiaperhe -kilpailu päättyi ja voiton vei aktiivisesti omista sähkön säästötoimistaan tiedottanut tuottaja-näyttelijä-bloggaaja Olga Temonen. Laulaja Marita Taavitsainen ja näyttelijä Kai Lehtinen joutuivat tyytymään jaettuun kakkossijaan.

Kova kisa ei kuitenkaan vähentänyt kilpailijoiden joulumieltä ja jokaisella oli oma niksinsä tuoda kotiin joulun tunnelma – ilman ylimääräistä sähkön kulutusta.

– Joulu on tuoksujen aikaa. Jouluna voi sytyttää tuoksukynttilöitä, paistaa pipareita ja varsinkin hyasintit ja havut ovat aivan ihania, Olga Temonen tunnelmoi. 

– Meillä lapset pitävät hurjasti askartelusta. Joulun alla on askarreltu paperista valkoisia lumihiutaleita ja laitettu ne ikkunaan antamaan vähän valkoisen joulun tuntumaa, Marita Taavitsainen vinkkaa.

– Sytyttäkää toki tulet takkaan tai ulos. Elävän tulen rätinä tuo joulun ja sen äärellä on hyvä rauhoittua, Kai Lehtinen kehottaa.

Kysy chatissa