Ensimmäiset pakkaset nostavat jo sähkön hintaa – Tarkka kuluttaja seuraa nyt tuntihintoja

Sähkön hinta on pysynyt jo ennätyksellisen pitkään alhaalla heikon taloustilanteen vuoksi. Vattenfallin tuotespesialistin mukaan talven ensimmäiset pakkaset kuitenkin aiheuttavat jo sähkön hintapaineita. Tarkka kuluttaja onkin nyt valppaana sähkön käytössä.

Sähkön hinta pakkasilla

 

Euroopan heikko taloustilanne ja leuto sää ovat pitäneet sähkön hintaa alhaalla ennätyksellisen pitkään, eikä viimeisen kahden vuoden aikana ole syntynyt suuria hintapiikkejä. Talven ensimmäiset pakkaset aiheuttavat tällä hetkellä painetta hinnan nostoon.

– Viimeisinä viikkoina vesitilanne altaissa on huonontunut ja meillä on tällä hetkellä normaalia vähemmän vettä. Myös nykyiset sääennusteet näyttävät siltä, että sateita saadaan normaalia vähemmän, ja tämä näkyy jo sähkön pörssihinnoissa, Vattenfallin tuotespesialisti Peter Strandberg arvio.

Talven tullen sähkölämmitteisten talojen sähkölasku nousee usein kymmeniä jopa satojakin euroja kuussa.

– Kovien pakkasten alkaessa olisi oiva paikka säätää ilmalämpöpumppujen asetukset kohdilleen, Strandberg vinkkaa.

Tuntisähkön suosio kasvaa

Sähköyhtiöiden tarjoama tuntisähkösopimus on viime vuosina alkanut kiinnostaa kuluttajia. Vattenfallin tuotespesialisti Peter Strandbergin mukaan monet asiakkaat ovat onnistuneet säästämään sähkölaskussa tuntisopimuksen avulla.

Tuntisähkösopimuksessa sähkön hinta perustuu Nordpool-sähköpörssin hintoihin.

– Tuntisähkö ja sähköpörssi vaativat pientä riskinottoa ja tarkkuutta, ja sitä voi verrata osakekauppaan, Strandberg neuvoo.

Eniten tuntisähköstä hyötyvät sähkölämmittäjät. Asiakas voi ajoittaa esimerkiksi käyttöveden lämmityksen ja pyykinpesun aikaan, jolloin sähkön hinta on alhaalla. Talvella tuntihintojen erot voivat hetkittäinen olla jopa yli 10 senttiä kilowattitunnilta.

Strandberg suositteleekin tuntisähköasiakkaille hintaseurantalaitteita, joiden avulla sähkön hinnan vaihteluita on helpompi seurata ja painottaa kulutusta sen mukaan.

– Talvella sähkö voi maksaa hetken ajan todella paljon enemmän kuin jonain toisena hetkenä. Mutta toisaalta hinta voi joskus olla todella alhainen, esimerkiksi öisin. Sähkön hintaa kannattaa seurata pitkällä aikavälillä.

Kysy chatissa