Tietoa sähkölaskuista tehtävistä hyvityksistä

Sähkölaskuista tehtävät hyvitykset koskevat henkilöasiakkaita. Jos olet tällä hetkellä asiakkaamme, saat sinulle mahdollisesti kuuluvan hyvityksen automaattisesti tulevilla sähkölaskuilla. Tuki ei koske sähkönsiirtomaksuja.
Laskun lukemista kännykällä

Sähköhyvityksissä viivettä

Sähköhyvitysten maksut käynnistyvät huhtikuussa erääntyvien laskujen osalta viiveellä, sillä Euroopan komissio hyväksyi sähköhyvitystä koskevan järjestelyn vasta 23.3.2023. EU:n viivästyksen vuoksi emme päässeet aloittamaan hyvitysten maksamista asiakkaille alkuperäisen aikataulun mukaan. Osa huhtikuussa erääntyvistä laskuista oli jo ehtinyt muodostua laskutusjärjestelmään ennen EU:n hyväksyntää,. Tästä syystä laskuilla ei näy hyvitystä, vaan hyvitys siirtyy seuraavalle laskulle. Jos olet oikeutettu hyvitykseen, saat hyvityksen automaattisesti seuraavalla laskulla. Huomioithan että yhteys asiakaspalveluun ei nopeuta asian käsittelemistä.

Kuka saa hyvitystä?

Saat hyvitystä, jos täytät molemmat alla olevat ehdot:

  • Sähkölaskusi oli välillä marraskuu 2022 – tammikuu 2023 yli 90 € per kuukausi
  • Energian hinta oli yli 10 senttiä/kwh tai sopimuksesi oli pörssihintainen Tuntisähkö Mix tai EKO Tuntisähkö.

Sopimuksen energian hinta löytyy laskulta. Laskut ovat nähtävissä myös Oma energia -verkkopalvelussamme. Jos sopimuksesi Vattenfallilla on vaihtunut, se huomioidaan laskelmissa erikseen. 

Hyvitys maksetaan automaattisesti

Hyvityksen saaminen Vattenfallin nykyisenä asiakkaana ei vaadi sinulta mitään toimenpiteitä vaan se tehdään automaattisesti.

Hyvityksiä tehdään kahdella tulevalla sähkölaskulla laskun loppusummaa vähentävänä eränä.  Ensimmäinen hyvityserä kattaa marrasjoulukuun kuluja. Toinen hyvityserä koskee vain tammikuun kuluja mutta tammikuu huomioidaan kaksinkertaisena.

Jos sinulla on kuukausittainen laskutus, ensimmäinen hyvitys näkyy huhtikuussa erääntyvällä laskulla. Jos saat laskun 2 tai 3 kuukauden välein, hyvitykset näkyvät vasta myöhemmin.

Laskun lukemista kännykällä

Tiedotamme sähköisesti

Asiakaspalvelijamme eivät valitettavasti voi antaa asiakaskohtaista tietoa hyvityksen määrästä ajankohdasta tai tietoa siitä, ketä hyvitys koskee. Tiedotamme hyvityksistä verkkosivuilla, sähköpostitse ja tekstiviesteillä.

Miehet lukevat laskua

1. hyvityserä

Erä kattaa marras–joulukuun 2022 kuluja. Jos laskusi loppusumma oli kuukautta kohti yli 90 euron omavastuuosuuden. voit saada hyvitystä. Hyvityksen määrä on puolet jäljelle jäävästä osuudesta molemmilta kuukausilta. Hyvityksen yläraja on 700 euroa kuukautta kohti. Jos hyvitettävä summa kuukaudesta on alle 5 euroa, sitä ei makseta.

Miehet lukevat laskua

2. hyvityserä

Erä perustuu tammikuun kulutukseen ja hintaan. Tämän erä maksetaan kaksinkertaisena, eli jos laskusi on yli 90 euroa tammikuussa, sen ylittävä määrä hyvitetään kokonaisuudessaan 1400 euroon asti. Aivan pienimpiä summia ei tässäkään erässä makseta.

Usein kysyttyä sähköhyvityksistä
Saavatko kaikki Vattenfallin asiakkaat hyvitystä sähkölaskuista?

 

Hyvitys koskee vain osaa asiakkaista, sillä useimman asiakkaan sopimus on edelleen edullinen tai kulutus pientä. Pääsääntöisesti voit saada hyvitystä, jos sähkölaskusi oli välillä marraskuu 2022 – tammikuu 2023 yli 90 euroa kuukautta kohden. Tämän lisäksi edellytetään, että sopimuksesi energian hinta on yli 10 senttiä/kwh tai että sopimuksesi oli tuntihintainen pörssisähkösopimus.

 

Kuinka suuri 1. hyvityserä on ja milloin se maksetaan?

 

Jos marras- ja/tai joulukuun laskusi loppusumma oli kuukautta kohti yli omavastuuosuuden 90 euroa, voit saada hyvitystä. Hyvityksen määrä on puolet jäljelle jäävästä osuudesta molemmilta kuukausilta. Hyvityksen yläraja on 700 euroa kuukautta kohti. 

Poikkeus: Laissa on siis määritelty energian kilowattituntihinnalle alaraja, jonka alle jäävistä sopimuksista hyvitystä ei voi saada.  Tämä raja on 10 senttiä / kWh.  Vuonna 2021 tehdyt 2 vuoden määräaikaiset sopimukset, joissa on kiinteä energian hinta, ovat hinnoiltaan tätä edullisempia. Hyvitystä ei näissä tapauksissa voi saada. Laskun loppusummalla ei ole tässä tapauksessa vaikutusta. 

Jos hyvitettävä summa kuukaudesta on alle 5 euroa, sitä ei makseta. 

Ensimmäiset hyvityserät näkyvät huhtikuussa erääntyvillä laskuilla. Jos saat laskut 2 tai 3 kuukauden välein eikä kuukausittain, laskutusrytmisi vaikuttaa hyvitysten maksuaikatauluun.  Näet seuraavan laskun arvioidun päivämäärän viimeiseltä laskultasi. 

 

Kuinka suuri 2. hyvityserä on ja milloin se maksetaan?

 

Toinen hyvityserä annetaan tammikuun kulutuksesta ja tammikuun hinnoilla.  Perusteet ovat samat kuin ensimmäisessä erässä eli sopimuksessasi energian hinta on yli 10 senttiä/kWh TAI sinulla on spot -sopimus. 

Toinen hyvityseräsi voi olla samaa suuruusluokkaa kuin ensimmäinenkin, sillä hyvityksellä on haluttu kattaa kahta kuukautta vastaava määrä. Jos laskusi on yli 90 euroa tammikuussa, sen ylittävä määrä hyvitetään kokonaisuudessaan 1400 euroon asti. Alle 10 euron hyvityksiä ei tässä erässä makseta, joten käytännössä laskun loppusumman tulee olla yli 100 euroa.  

Jos olet esimerkiksi uusinut sopimuksen, vaihtanut sopimustyyppiä, sähkönmyyjää tai muuttanut osoitetta tällä aikavälillä, laskelmassa huomioidaan nämä muutokset. 

Jos sinulla on kuukausittainen laskutus, hyvitykset näkyvät toukokuussa erääntyvällä laskulla. Vastaavasti, saat laskun 2 tai kolmen kuukauden välein, hyvityserä on tätä myöhemmin. 

 

Pitääkö minun tehdä jotain saadakseni hyvityksen?

 

Jos olet tällä hetkellä asiakkaamme, saat sinulle mahdollisesti kuuluvan hyvityksen automaattisesti tulevilla sähkölaskuilla.Hyvityksen saaminen Vattenfallin nykyisenä asiakkaana ei vaadi sinulta mitään toimenpiteitä. 

Jos olet vaihtanut sähkönmyyjää Vattenfallilta jollekin toiselle myyjälle, sinun tulee toimittaa Vattenfallille tilinumero, jolle Vattenfallin osuus hyvityksestä maksetaan.  Hyvitystilin numeron voi antaa Oma energia -palvelussa turvallisesti.  Voidaksemme käsitellä tietojasi turvallisesti ja virheettömästi, emme voi ottaa vastaan tilinumeroita suullisesti asiakaspalvelussamme. 

 

Mistä tiedän, onko sopimukseni energian hinta yli 10 snt/kWh?

 

Tämänhetkisen arvion mukaan hyvityksen piirissä ovat toistaiseksi voimassa olevat sopimukset (Kestosopimus, Tuntisähkö Mix, EKO Tuntisähkö, Täysvesi Kvartaali) sekä määräaikaisista, kiinteähintaisista sopimuksista vuoden 2022 aikana solmitut sopimukset. Vuonna 2021 solmitut sopimukset ovat pääsääntöisesti energiahinnaltaan edullisempia kuin 10 senttiä/kWh. 

 

Vaihdoin sähkönmyyjää marraskuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. Miten hyvitykset maksetaan?

 

Jos olet vaihtanut sähkömyyjää ko. aikavälillä, kukin sähkönmyyjä tekee hyvitykset osuutensa mukaan. Nykyinen myyjäsi hyvittää oman osuutensa tulevilla sähkölaskuillasi kokonaissummaa vähentävänä eränä. Edellinen myyjä ei lähetä sinulle enää laskuja, joten hyvitystä ei voida tehdä laskuilla. Sinun tulee olla erikseen yhteydessä edelliseen myyjään hyvityksen maksamiseksi.

Jos olet siis vaihtanut sähkönmyyjää Vattenfallilta jollekin toiselle myyjälle yllä mainitulla aikavälillä, sinun tulee toimittaa Vattenfallille tilinumero, jolle Vattenfallin osuus hyvityksestä maksetaan.  Hyvitystilin numeron voi antaa Oma energia -palvelussa turvallisesti.  Voidaksemme käsitellä tietojasi turvallisesti ja virheettömästi, emme voi ottaa vastaan tilinumeroita suullisesti asiakaspalvelussamme. 

 

Vattenfallin sähkösopimukseni vaihtui tai muutin osoitettani marraskuun 2022 ja tammikuun 2023 välillä. Miten hyvitykset maksetaan?

 

Jos olet esimerkiksi uusinut sopimuksen, vaihtanut sopimustyyppiä tai muuttanut osoitetta tällä aikavälillä, laskelmassa huomioidaan nämä muutokset. 

 

Miten voin ilmoittaa tilinumeroni?

 

Voidaksemme käsitellä tietojasi turvallisesti ja virheettömästi, emme voi ottaa vastaan tilinumeroita suullisesti asiakaspalvelussamme. Hyvitystilin numeron voi antaa Oma energia -verkkopalvelussa turvallisesti.

 

Vaikuttaako tämä hyvitys muihin sähkötukiin?

 

Hyvityksillä ei ole vaikutusta muihin tukiin, joita voit saada.

Katso kaikki sähkötuet täältä.

 

Mitä tapahtuu, jos hyvitys on suurempi kuin seuraavan laskun summa?

 

Hyvitykset tehdään tässä tapauksessa tulevilla laskuilla, kunnes koko summa on hyvitetty.