Sähkökatsaus maaliskuu 2018

Kevät tekee tuloaan ja pakkaset hellittävät. Spot-hintojen odotetaan laskevan seuraavien viikkojen aikana. 

 

Määräaikaisten sopimusten hintatason odotetaan alentuvan vetisimpien sääennusteiden takia. Polttoaineiden hinnat ovat olleet laskussa, ja niiden odotetaan laskevan edelleen. Kevään tulo merkitsee korkeampia päivälämpötiloja, minkä vuoksi lämmitykseen ei mene enää niin paljon energiaa. Spot-hinnat ovat viime viikkoina olleet korkeita. Syynä tähän ovat olleet kovat pakkaset. Vesitilanteen odotetaan parantuvan lämpimän sään, sateiden ja lumen sulamisen takia. Pohjoismaiden ydinvoimaloiden kapasiteetti on alkuvuoden aikana ollut hyvällä tasolla. Suomen aluehinta on yleensä hieman Pohjoismaiden hintaa korkeampi.

Yleisesti sähkön hintatasoon Suomessa vaikuttaa etenkin säätila, sillä tuulen ja veden runsas saatavuus nostaa tarjontaa ja laskee spot-hintoja. Säätila vaikuttaa hintoihin myös kysynnän kautta.  Sään lisäksi öljyn, hiilen ja CO2-päästösertifikaattien hinnat, globaali taloustilanne sekä voimaloiden kapasiteetti ja toiminta vaikuttavat Suomen sähkönhintaan, ja lähinnä määräaikaisten sopimusten hintoihin.

Sähköntuotanto ja siirtokapasiteetti ovat olleet tehokkaasti käytössä Pohjoismaissa viimeisten kuukausien aikana.

Suurin osa sähkönkulutuksesta Suomessa katetaan yleensä ydinvoimalla, yhteistuotanto-kaukolämmöllä, vesivoimalla, yhteistuotanto-teollisuudella, tuulivoimalla, lauhdevoimalla sekä muulla tuotannolla, ja loput pääsääntöisesti sähkön tuonnilla Ruotsista. Yhteistuotantolaitoksissa käytetään yleensä hiiltä, maakaasua, turvetta ja puuta. Puuksi eli puuperäiseksi polttoaineeksi lasketaan puupolttoaineet, selluteollisuuden prosessiin liittyvät metsäteollisuuden jäteliemet sekä muut puuperäiset polttoaineet.

 

Palaa takaisin ajankohtaista-sivulle

Yhteystiedot yksityisasiakkaille

Yhteydenottolomake
020 722 9000 (mpm/pvm)
(ark. klo 9–17)

Kysy chatissa