Uudisrakentamisessa on coolia ottaa luonto huomioon

The Rasmus -yhtyeestä tuttu puhuu tiimeineen vihreämmän uudisrakentamisen puolesta. Sähkölasku pienenee ja ympäristö kiittää, kun asumiseen yhdistetään älyteknologiaa.

Rokkarin elämän ohessa The Rasmus -yhtyeen keulakuva Lauri Ylönen on vaivihkaa opiskellut arkkitehtuuria ja designia.

"Olen harrastellut niitä 10–15 vuotta ja toteuttanut pari rakennusprojektia Suomessa. Ennen minulle tuli mieleen ekologisesta talosta perunakellari tai Hobitin kolo maan alla, mutta ekotalo voi olla myös tosi moderni. Siitä on lähtenyt innostukseni ekologiseen rakentamiseen", Ylönen taustoittaa.

Nyt harrastus on poikinut MTV3:lla alkavan sarjan Laurin talot, jossa Ylönen tutustuu arkkitehtuurin ja tulevaisuuden rakentamisen tapoihin ja suunnittelee kodit itselleen, rap-artisti Elastiselle, monitoimimies Aleksi Valavuorelle ja Duudsonien Jarpille. Vattenfall on mukana rakennuksilla energia-asiantuntijana ja neuvonantajana.

Vihreämpi uudisrakentaminen onnistuu älyteknologialla

Ohjelmassa esitellyissä, neljässä talossa on otettu huomioon se, miten energiantuotannon muotoja voi yhdistellä jokaisen asujan kannalta parhaalla tavalla. Taloissa on älyjärjestelmät, joilla voi esimerkiksi säätää lämpötilaa ja valaistusta sen mukaan, missä huoneessa liikutaan. Kun Ylönen on toisessa kotikaupungissaan Los Angelesissa, valvoo Vattenfallin Smart Moist -homevaroitin Sipoon raksalla kosteissa keleissä, pääseekö ulkona säilytettävään puutavaraan liikaa kosteutta.

"Yleensä rakentaessa syntyy vaurioita silloin, kun tavara odottaa asennusta väärin suojattuna. Smart Moistiin kuuluu appi, joka ilmoittaa etänä, jos kosteudessa tapahtuu muutoksia. Tällaiset ovat hyviä työkaluja, koska kukaan ei halua rakentaa hometaloa enää koskaan."

Vattenfall mukana Laurin talot -ohjelmassa

"Olemme saaneet Vattenfallilta projektissa paljon inspiraatiota ja eksperttiosaamista siitä, mitä energiantuotannon vaihtoehtoja on ja miten ne toimivat sekä minkälaisia yhdistelmäratkaisuja niistä voi rakentaa", Ylönen avaa.

Hänen omassa, Sipooseen nousevassa asunnossa on maalämpöjärjestelmä, jonka yhteyteen Lauri pohtii aurinkoenergian yhdistämistä hybridienergiaratkaisuksi. Jos auringonenergia ei riitä, lisäsähkö tulee taloon palvelusta, joka ostaa sähkön automaattisesti siihen vuorokauden aikaan, kun se on halvimmillaan.

Ylönen puhuu myös aurinkopaneeleista kaiken kaikkiaan lämpimästi: "Niiden teknologia on mennyt nopeasti eteenpäin, ja niistä pystytään nykyisin saamaan hirveästi tehoa. Vaikka Suomessa saattaa paistaa aurinko kolmena päivänä kesässä, ne keräävät lämpöenergiaa ja uv-säteilyä pilviselläkin säällä."

Lauri Ylönen haastaa uudisrakentajat ja pientaloasujat

Ensi kesänä voisi jokainen kantaa oman kortensa kekoon ja pistää aurinkopaneelit esimerkiksi mökin katolle", hän haastaa: "Kymmenen vuotta sitten oli hienoa ajaa ökymaasturilla, mutta nyt samat tyypit voisivat sanoa, että me ostettiin sähköauto. On coolia ottaa luonto huomioon."

Kaikki eivät asu älytaloissa, mutta jokainen voi osallistua ympäristötrendiin ja miettiä vaihtoehtoja: "Nykyisin on lähes samanhintaista, onko oma sähkösi tuotettu hiilellä vai onko tuuli pyörittänyt turbiinia. Mutta voit saada itsellesi hyvän fiiliksen siitä, et meidän kämppä ainakin toimii luonnon ehdoilla."

Seuraavaksi Ylönen aikoo jakaa rakennusprojektien myötä kertynyttä tietotaitoaan myös tavallisten suomalaisten asumiseen: "Ihmiset tarvitsevat aina koteja, ja minulla ja tiimilläni on visio, millaisia niiden pitää olla. Meillä on alkanut iso aluerakennusprojekti, jossa rakennetaan koteja suomalaisille", Ylönen valottaa, "Kohta niitä saa."

Teksti: Selja Tiilikainen

Kysy chatissa