Pidä huolta kodistasi etänä – ja lomaile stressittä

Voit välttää vahinkoja helpoilla ja edullisilla keinoilla, kuten älykkäällä lämpömittarilla, Katja Alaja kirjoittaa.

23.6.2016

Peuran mehut tuoksahtivat nenään jo eteisessä. Voi ei! Kollegani pakastin oli pamahtanut rikki päiviä aiemmin ja vahinko tapahtunut.

Tällaiset tilanteet saattavat pyöriä mielessä, kun kesälomakausi on päällä ja kotoa ollaan ehkä pitkäänkin poissa. Huolta kodin turvallisuudesta voi onneksi lievittää monin eri tavoin, ja pienillä ja edullisilla keinoilla pääsee pitkälle. Nyt puhutaan energiafiksuista tuotteista, joiden hinnat alkavat alle 50 eurosta.

Aloitetaan siitä pakastimesta, jossa on itse pyydystettyä hirvenlihaa, mustikoita tai jotakin muuta tärkeää. Mitäpä, jos sujauttaisit pakastimeen älykkään lämpömittarin anturin, joka mittaa pakastimen lämpötilaa muutaman minuutin välein? Voit itse katsoa näitä tietoja älypuhelimestasi milloin ja mistä vain, vaikka Välimeren rannalta.

Vielä helpommaksi homma muuttuu automaattisella lämpötilavaroituksella. Jos asetat pakastimen lämpötilan ylärajaksi esimerkiksi -17 astetta ja lämpötila sen kun kohoaa, saat kännykkääsi hälytysviestin. Silloin kannattaa lähettää luotettu ihminen kotikäynnille ja varmistaa, että kaikki on kunnossa.

Muistathan, että pakastimen lämpötilan tulisi pysytellä -18 asteessa, jotta ruoat säilyvät ja niiden rakenne ja maku pysyvät hyvinä? Näin opastaa Evira.

Myös se, miten tehdä omasta kodista asutun oloinen voi mietityttää – etenkin, jos oma talo sijaitsee vähän syrjässä ja naapuritkin lomailevat. Poliisiammattikorkeakoulun tilasto 15 vuoden ajalta kertoo, että asuntomurtojen määrä on huipussaan kesäkuukausina.

 

 

Joku jättää työkaluja pihalle sen sijaan, että veisi ne vajaan, toinen ripustaa pyykit kylpyhuoneeseen tai ohjaa postit toiseen kesäpaikan osoitteeseen.

Kolmas laittaa sisävalot päälle haluttuun kellonaikaan jatkojohdon ja älykkään pistorasian avulla. Pistorasian ajastaminen tehdään kännykällä. Voit esimerkiksi ajastaa valaisimet päälle iltaisin kello 19–23 ja vieläpä niin, että alkamisaika vaihtelee satunnaisesti klo 18.30–19.30 välisenä aikana. Ja aina kun haluat muuttaa ajastusta, teet sen helposti kännykälläsi missä oletkin.

Miten sinä aiot turvata kotiasi tänä kesänä?

Sivun alkuun

 

Katja Alaja

Toimittajataustainen markkinoinnin ammattilainen bloggaa älykkään asumisen ideoista ja ilmiöistä. Häntä ajaa halu löytää lukijalle aina jotakin uutta, tutustakin asiasta.

Kysy chatissa