Minkä sille voi, ettei sähkö ole seksikästä

Sähkö on välttämätön hyödyke jokaisen arkeen. Ilman sähköä nykyihminen ei pärjäisi. Ruuanlaitto, internet, televisio, lämmitys, valaistus. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Sähkö kuuluu jokaisen arkeen näin herran ja rouvan vuonna 2017. Silti sähkö ei ole mitenkään erityisen mielenkiintoista; se ei herätä tunteita. Sähkö vain tulee pistorasiasta, kunhan se on ensin voimalaitokselta siirretty voimalinjoja pitkin.

 

 

Sähkö on Pohjoismaissa halpaa. Kansainvälisessä sähkön hintavertailussa Suomi sijoittuu Euroopan edullisimpien maiden joukkoon. Suomalaisten kuluttajien sähkönkäyttö toki on suurta, koska sähkön rooli lämmityksessä on merkittävä. Suomessa kun ei käytetä kaasua – paitsi grillaamiseen.

 

Päädyin helpoimpaan vaihtoehtoon

Pitäisikö meidän käyttää aikaa ja energiaa sähkömarkkinoiden ja kuluttajahintojen seuraamiseen? Maksaako sähköstä liikaa, jos ei sitä tee vaan painaa koko asian unholaan? Sähkömarkkinat ovat valtava ja monimutkainen kokonaisuus. On myyntiyhtiöitä, jakeluyhtiöitä, kiinteitä hintoja, pörssihintoja, erilaisia tuotantomuotoja, erilaisia sopimuskestoja. Listaa voisi jälleen jatkaa loputtomiin – enkä vielä ole edes päässyt siihen teknisempään puoleen, joka oikeasti mahdollistaa meidän jokapäiväisen sähkönkäytön.

Olen sitä mieltä, että ihmisten tulisi tehdä vähemmän sellaisia asioita, joista he eivät ole kiinnostuneita. Henkilökohtainen tuottavuus kasvaa, kun tekee asioita, joista pitää. Ja jos ei pidä sähköä seksikkäänä, niin on turhaa kytätä tuntihintoja sovelluksesta tai olla jatkuvasti kilpailuttamassa sähkösopimusta sekä etsimässä halvinta hintaa. Tähän ratkaisuun olen myös itse, sähköyhtiössä työskentelevänä, päätynyt. Olen päivittäin sähkönhinnan kanssa tekemisissä, mutta silti en koe mielekkääksi seurata, minkä hintaisia määräaikaisia sopimuksia on tarjolla tai missä sähkön markkinahinta kulkee.

Tehdäkseni asiat itselleni helpoksi, olen valinnut Tuntisähkö-tuotteen, joka perustuu Nord Poolin spot-hintoihin. Eli ns. pörssisähkö-tuotteen, jonka hinta määräytyy markkinoilla päivittäin. Luotan nimittäin siihen, että pörssihinnat perustuvat kysynnän ja tarjonnan lakiin. Saan siis aina ns. oikean hinnan. Pörssihintani päälle lisätään toki pieni marginaali, mutta se on mielestäni huomattavasti parempi, koska se on läpinäkyvä. Lisäksi tuo läpinäkyvyys näyttää myyntiyhtiöiden kesken aiheuttaneen sen, että hinta on lähes sama kaikilla. Tosin myyjäkohtaisesti tähän kuuluu erilaisia palveluja.

 

Keskimäärin hyvä hinta

Spot-hinnat vaihtelevat joka tunti, ja näin ollen jokaisella laskulla on eri keskihinta. Hinnan vaihtelu on kuitenkin ollut erittäin vähäistä ainakin viime vuosina. Yleensä hinta heittää edellisestä kuukaudesta vain muutaman prosentin. Kulutukseni sen sijaan ohjaa sähkölaskua enemmän. Kulutuksen vaihtelu on Suomen vuodenaikojen takia selvästi suurempaa kuin kuukausittaisten keskihintojen. Pörssihinnat tietenkin sisältävät hiukan enemmän riskiä hintojen vaihtelun muodossa. Takavuosina on nähty jopa satojen eurojen tuntihintoja (MWh). Täytyy kuitenkin muistaa, että muutaman yksittäisen tunnin vaikutus on käytännössä olematon kuukauden, vuoden tai kolmen vuoden keskihintaan. Pitkällä aikavälillä pörssihinnat tulevat edullisemmiksi.

Tuntisähköllä saan läpinäkyvän ja reilun hinnan. Keskihinta ei ole joka kuukausi sama, mutta pidemmällä – vaikka muutaman vuoden ajanjaksolla pörssihinta on mielestäni reiluin vaihtoehto. Tiedän aina saavani hyvän hinnan, eikä minun tarvitse kerran vuodessa tai kahdessa juosta halvimman hinnan perusteella. En myöskään jaksa tarkkailla tuntihintoja juuri lainkaan. Jossain alitajunnassa välillä huomaan miettiväni, että laitanpa tämän tiskikoneen nyt yöksi päälle, kun sähkönhinta on luultavasti edullisempaa. Eli vaikka mielestäni hintojen jatkuvaan tarkkailuun ei ole tarvetta, saan senkin mahdollisuuden ikään kuin ilmaisena optiona kaupan päälle valitsemalla Tuntisähkön.

 

Olisiko tuntisähkösopimus sinun valintasi? 

Tutustu lisää Tuntisähköön ja katso samalla uutuus tuulivoimalla tuotettu EKO Tuntisähkö.

 

Juuso Tikanoja

Sähkömarkkinoiden moniosaaja, joka avaa kuluttajaystävällisesti spot-sähkön salat.

 

Kysy chatissa