Ilmalämpöpumpun hoito ja huolto

Ilmalämpöpumppu vaatii jonkin verran hoitoa toimiakseen optimaalisesti. Tältä sivulta löydät ohjeet ilmalämpöpumpun tarvitsemista hoito- ja huoltotoimenpiteistä. Kaikki normaalit hoitotoimet voi hoitaa itse, etkä tarvitse esimerkiksi vuosihuoltoa laitteelle asentajan toimesta.

Ilmalämpöpumpun puhtaanapito

Ilmalämpöpumpun huolto on tärkeää, sillä pumppu ja sen suodattimet keräävät sisälleen epäpuhtauksia ja pölyä. Riittävä puhdistus takaa, että pumppusi hyötysuhde pysyy parhaana mahdollisena ja ettei pumppusi ala haisemaan eikä siinä ala itämään sisäilmalle haitallista homekasvustoa.

Suosittelemme, että puhdistat sisäyksikön suodattimet imuroimalla muutaman kuukauden välein tai puolivuosittain, jos pumpussa on puhdistusautomatiikka. Puhdistusautomatiikalla varustetuissa pumpuissa on tarpeen puhdistaa mahdollinen pölysäiliö. Suodatintyypistä riippuen ne pitää joko imuroida, pestä tai käsitellä muuten valmistajan ohjeiden mukaan.

FrostWash -toiminto huuhtelee sisäyksikköön kertyneitä epäpuhtauksia kennoon kertyvän kosteuden avulla, mutta muissakin laitteissa jäähdytyskaudella sisäyksikön kennoon kertyy huurretta, joka sulaessaan kuljettaa pölyä kennosta kondenssiveden poistoputkeen. Varmista keväällä, ettei talven aikana kertynyt pöly tuki kondenssivesiletkua eikä kondenssiveden poistoletkussa kasva esimerkiksi hometta, joka tukkisi sen. 

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön hoito

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tarvitsee myös puhdistusta liasta. Irrota pumpun sähköt joko irrottamalla pistotulppa tai katkaisemalla virta turvakytkimestä ennen puhdistusta. Ulkona kennoon kertyy helposti esimerkiksi lehtiä ja pölyä, jotka toimivat eristeinä ja heikentävät pumpun tehoa ja hyötysuhdetta. Puhdista ulkoyksikön kenneosta sinne kertynyt lika esimerkiksi huuhtelemalla kenno.

Talvella lämmityskäytöllä ulkoyksikön kenno kerää huurretta, jonka ilmalämpöpumppu automaattisesti aika-ajoin sulattaa. Sulava vesi alkaa sopivissa olosuhteissa kerätä ulkoyksikön alle jääkekoa, joka on tarpeen siirtää syrjään viimeistään siinä vaiheessa, kun se uhkaa ulottua ulkoyksikön alareunaan saakka.

Kysy chatissa