Vattenfall lahjoittaa partiolle tietokoneita

Vattenfallin toimistokäytöstä poistuvat koneet ovat vain neljä vuotta vanhoja, varsin hyvässä kunnossa ja voivat vielä pitkään palvella kevyemmässä käytössä.

 Partion Tiina Varhee ja Vattenfallin Iiro Rinta-Jouppi


- Lahjoitamme kannettavia tietokoneita, joiden pitäisi toimia vielä hyvin. Niissä on kaikissa valmiina käyttöjärjestelmä, jonka lisenssit ovat kunnossa, lahjoituksen organisoinut Vattenfallin Core IT Director Iiro Rinta-Jouppi sanoo.

- Vattenfall on lahjoittanut koneita ennenkin. Ensimmäinen lahjotus meni Punaiselle ristille Ruotsissa. Suomessa koneita on annettu aiemmin esimerkiksi Pelastusarmeijalle. Koneiden kierrätys menee yksiin Vattenfallin ilmastoystävällisten tavoitteiden kanssa, Iiro Rinta-Jouppi jatkaa.

Partiossa on tarvetta tietokoneille. - Projektinhallinta on pilvipalvelussa, eikä asiakasrekisteriäkään enää ruutuvihon avulla ylläpidetä. Lisäksi Suomen Partiolaiset tuottavat omaa lehteä, ylläpitävät nettisivuja ja muita viestintäkanavia, pääkaupunkiseudun piirileirin Kliffa 2018 viestintä- ja markkinointijohtaja Tiina Varhee kertoo.

Erätaidot ja digitaidot käyvät käsi kädessä

Partiolla ei ole vielä omaa sovellusta, mutta olemassa olevia käytetään jatkuvasti. Jotkut partion vapaaehtoisista ovat itse tarpeen vaatiessa koodanneet sovelluksia. Ovatko digitaidot nykyään osa partion toimintaa?

- Kyllä. Se on sellainen alue, jota partion pitää ehkä kasvattaa lisää. Voi olla hyödyllistä opetella esimerkiksi koodaamista. Partio-ohjelmaan on jo nykyään on otettu näitä taitoja mukaan, niitä voi hyödyntää moneen asiaan, Tiina Varhee kertoo.

- Myös partiotaitokisoissa sovellukset ovat tarpeen.  Ensi kesän Suomi-Punkussa, joka on pääkaupunkiseudun isoimpia tapahtumia, meillä on käytössä GPS-paikannussysteemi.  Sillä seurataan ryhmien etenemistä. Lisäksi teemme itse sovelluksen, jolla merkitään eri suorituspaikoilta saadut pisteet.

 

Partiotaitojen SM-kisat 2017. Kuva: Aapo Rainio

Partiotaitojen SM-kilpailut 2017. Kuva: Aapo Rainio


Luontosuhde ja luonnon suojeleminen ovat partioaatteen ydintä

Vattenfallin tavoitteena on olla vapaa fossiilisista polttoaineista Pohjoismaissa vuoteen 2030 mennessä. Se tukee Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita, joilla hidastetaan ilmastonmuutosta. Onko ilmastonmuutos partiossa tärkeä teema?

- On vaikea puhua koko jäsenistön puolesta, mutta itselleni se on sellainen teema, jonka pidän mielessä. Esimerkiksi aina, kun käyn muonittamassa kokouksia tai seminaareja, teen kasvisruokaa, Varhee kuvailee.

Partioihanteet ovat partiolaisten ohjenuoria. Yksi tärkeimmistä ihanteista on ”rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”.  Partion arvokyselyssä  kysyttiin, mitä ilman partio ei olisi partio. 98 % vastasi, että luonto on tärkein.

- Se ihanne on ollut partiossa jo todella kauan, paljon ennen keskustelua ilmastonmuutoksesta. Varsinkin nyt, kun järjestämme leiriä, on käynyt monta kertaa mielessä, että tarvitseeko tätäkään ostaa uutena. Ja aina pyritään kierrättämään tai myymään kaikki mahdollinen leirin jälkeen.

Kysy chatissa